ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Inför Halmstads BK – VSK Fotboll

Dags för match och dags för förnyad ångest hos de båda lagens supportrar. Givet lagens position är det här en match som betyder mycket för klubbarnas välmående i Superettan. Ingen vill förlora, både vill helst vinna och båda kan leva med 1 poäng. Som ni hör, det kommer att bli oavgjort i den här matchen, men vägen dit kan se lite olika ur.

Inför säsongen har målsättningen för HBK varit klar, man ska upp i Allsvenskan. Inget annat finns på kartan. Medlemmarna har till och med antagit en budget på årsmötet som indikerar ett minusresultat på fyra miljoner. Man gamblar helt enkelt. Avancemang ger mer TV-pengar som täcker underskottet.

Vad händer om man inte avancerar. Ja, den frågan har nu klubben behövt ställa sig. Svaret är ekonomisk kris och risk för konkurs i det idrottAB där driften av A-laget ligger. Givet lagets dåliga spel och katastrofala tabellplats har klubben varit tvungen att revidera budgeten och underskottet lär vara mer än de 4 miljoner man räknade med. Man har precis sålt talangen Gudmundsson, till Holland för dryga 2 miljoner. Det var en nödvändig försäljning då hans kontrakt löper ut i höst och är egentligen den enda spelaren i HBK:s trupp som man i dagsläget kan få några summor för. Det hjälper så klart situationen men det fattas fortfarande ett antal miljoner innan man är på säker mark ekonomiskt.

Styrelsen har på klubbens hemsida gått ut med ett lätt förvirrat och tämligen oklar vädjan om stöd för att undvika konkurs (läs här) Man tänker sig någon form av riskkapitalbolag där investerare kan få avkastning om det går bra för klubben. Oklart vad som menas med bra. Men vi får anta att man tänker sig avkastning på spelarförsäljningar (Sirius hade en sån grej för några år sen), eller så kanske man menar avancemang och att man tvingas ge bort de framtida TV-pengarna. Oklart som sagt.

Vidare tänker man sig att starta upp CSR-projekt, dvs samhällsinriktade projekt. Hur det på kort sikt ska rädda finanserna är mer än oklart. Vi antar att tiden får utvisa vart det här landar. Men helt klart, om inte klubben når sina intäktsmål, som tycks hämtade från fantasyland, så blir det konken, det säger man själv på hemsidan.

Som alla känner till har HBK inte alls spelat som ett pretendent för Allsvenskan. Vad är det som har gått fel kan man då fråga sig. Den största anledningen som vi ser det är att stöttespelarna i laget, the old guard med ärrade veteraner från allsvenskan inte kommit upp riktigt i nivå. Den andra och kanske ännu viktigare är att de ungdomar runt 20 år som man trodde skulle leverera i år inte har gjort det på den nivån som behövts.

Förre tränaren Krulj trodde mycket på den nya generationen men det är bara att konstatera, de har inte levererat. Som en konsekvens har man varit tvungen att testa nya förmågor hela tiden och inte fått någon kontinuitet i startelvan. Vi gör en snabb jämförelse med speltid hos HBK och Varberg så blir skillnaden tydlig.

Det är uppenbart att Varberg har kunnat skapa trygghet i att spela med i princip samma spelare i sina matcher, sånt ger resultat. HBK har bara kunnat starta med 6 spelare hela tiden och alla av dem har långt ifrån levererat det man hoppats på. Som exempel på hur HBK misslyckats kan vi nämna 20-åriga Jonathan Svedberg som fick mycket speltid redan i fjol och som nog många trodde skulle ta nästa steg till i år. Så har inte skett och speltiden har uteblivit.

Läget är naturligtvis inte katastrofalt i någon egentlig mening. Man ligger just nu på 12:e plats i tabellen och kan börja klättringen under en ny tränare. Om det räcker hela vägen till Allsvenskan är väl mera oklart, man har i vart fall gett sig själva sämsta tänkbara utgångsläge.

Profiler

Peter Larsson är den extremt erfarna mittbacken från staden som gjort största delen av sin karriär i Helsingborg som allsvensking och i FC Köpenhamn. Han har även hunnit med några A-landskamper i blågult, men det var länge sen. De senaste åren har han återvänt till sin födelsestad. Han har varit skadad men är nu tillbaka och ser till att stadga upp det sviktande försvarat. .

Andreas Johansson är den andra mittbacken som är om möjligt än mer rutinerad. Han har hunnit blir 37 år och spelade i HBK i början av 2000-talet. Sen blev det många år i Norrköping, helt ordinarie, innan han återvände till fadershuset inför den här säsongen.

Dusan Djuric är en annan hemvändare som spelade i HBK mellan 03-08 innan han åkte iväg till den internationella scenen. Han har ffa spelat i FC Zürich och återvände hem 2016. Det bliv först Dalkurd utan att lyckas och sen GAIS under två säsonger utan att kunna visa sin riktiga potential. Nu hemma i Halland har han kommit igång igen och har under senare matcher varit en viktig kugge på HBK:s mittfält.

Rasmus Wiedesheim-Paul är faktiskt den enda av ungdomarna som har lyckats. Rasmus är anfallare och har fått spelat de senaste matcherna och lyckats göra 4 mål på 3 starter och ett antal inhopp.

Matchen

HBK kommer från en skön seger senast mot Degerfors där mittfältet krossade Degens dito. Det var hög press och man fick bollvinster i fina lägen som man kunde förvalta. HBK tog tidigt ledningen med 2-0 och sen rullade det bara på.

Helt klart var matchen ett tydligt fall framåt för ett pressat lag. Man ska dock inte dra för stora växlar på resultatet. Degerfors spelade verkligen inte bra och var otroligt naiva.

Vi kan nog lugnt räkna med att VSK inte kommer göra samma misstag. När HBK gör sitt 3-0 mål är alltså tre HBK-spelare helt ensamma med DIF-målvakten, genomuselt försvarsspel med andra ord.

HBK kommer så klart att försöka upprepa sitt spel som man hade mot Degen med hög press och se till att vinna mittfältskampen. VSK kommer så klart att försöka se till att det inte händer. I praktiken kommer därför VSK rimligen ligga relativt lågt med ett defensivt balanserat lag och hålla ihop lagdelarna. För att lyckas hantera HBK:s mittfält är det troligt att man måste stoppa dit mer folk, tre stycken lär inte räcka. Hur man formerar laget i detta läge är oklart men vi kan nog räkna med nya förändringar i startelvan för att kunna hantera det laget har framför sig i denna match.

Vi tror som sagt på oavgjort. HBK är försvagat med Gudmundsson borta och VSK:s defensiv kommer vara klasser bättre än Degerfors. Och som sagt, båda lagen kan leva med oavgjort, ingen vill kännas vid en förlust.

Facebook Comments Box