Matchrapport: Syrianska FC – VSK Fotboll

Fantastiskt sensommarväder, 80 förväntansfulla VSK-supportrar på plats och många många andra som följde den hyperviktiga bortamatchen mot Syrianska FC.

Förutsättningarna var enkla, vinn och ta ett jättekliv mot säkrat kontrakt, förlora och välkomna bottenstriden på allvar.

Lagen ställde upp som förväntat med undantaget att Tsouka inte startade utan att Jeppe Florén kom in istället för avstängde Sabetkar. I Syrianska fick Sebastian Rajalakso som väntat den otacksamma rollen att försöka hålla ordning på Filip Tronêt.

Matchen började på bästa sätt för VSK. Det märktes att man tänkte trycka gasen i botten direkt och anfalla. Första fina läget skapades redan efter en minut, vilket fick alla grönvita på plats att vädra morgonluft och hopp om seger. Och mycket riktigt, det tog bara till den fjärde minuten tills Brian Span hittade en i straffområdet intassande Jonas Hellgren som tog emot och vände upp i samma rörelse och därmed kom helt ren med målvakt Miller. Jonas är kall och slår enkelt in bollen i bortre burgaveln.

Vild glädje bland supportrarna som inte precis varit bortskämda med tidiga ledningsmål för VSK denna säsong.

Mer fint spel skulle komma. Faktum är att VSK de första 20 minuterna fullständigt spelade ut Syrianska och borde gjort ett flertal mål. Brian borde gjort ett när han kom ren och passade istället för att avsluta. Filip, Simon, Dennis, Petar, ja, det var många som hade fina lägen som kunnat och kanske borde blivit mål.

Men 0-1 stod sig och spelet jämnades gradvis ut. Det var inget jättetempo i matchen, ty det mäktade inte Syrianska med. VSK kunde därför tämligen enkelt hålla rätt på Syrianskaspelarna, men några undantag. Fagerström fick göra några fina ingripanden i första halvlek på chanser som skulle kunnat resultera.

Känslan var ändå att VSK hade kontroll över matchen då man i allt väsentligt kontrollerade mittfältet och kunde styra spel och tempo tack vare det.

När väl domaren blåste av för halvtid hade VSK haft en uppsjö chanser och Syrianska ett gäng. Men VSK borde som sagt förvaltat sina lägen mycket bättre.

Det som framförallt fungerade i första halvlek var mittfältsspelet där Simon och Boris fick tag i bollarna centralt och kunde börja bygga anfall. Jonas var den mer offensiva av mittfältarna och hotade med sina djupledslöpningar som bland annat gav målet. På högerkanten var Filip magnifik, nog bäst på plan när han gång på gång tog löpningar och fick med sig bollen och kunde utmana. Vi fortsätter dock att hylla Filip för hans inställning. Han tog en 50 meters defensivlöpning för att stoppa ett farligt centralt anfall, avslutar aktionen med att glidtackla bort bollen. Filip är riktigt het nu.

I mitten var Brian otroligt nyttig och sysselsatte mittbackarna hela tiden. Med Brian på plan blir spelet rakare då mittfältarna hela tiden kan slå igenom motståndarnas mittfält till Brian som alltid är på språng och möter bollen. Det skapar rörelse och Brian lägger bara ofta tillbaka bollen till mittfältarna som då slår ut den på någon av kanterna. Brians aktioner skapar hela tiden ytor för de andra anfallarna.

På vänsterkanten kom VSK igenom flera gånger då Petrovic elegant lyckades ta sig förbi den mycket välmeriterade högerbacken Falkeborn. Med lite bättre precision i inläggen hade det nästan helt säkert blivit mål för det var ypperliga lägen med ett nästan tomt målområde.

VSK:s dominans hade dock inte varit så stor om inte Syrianska spelat så taffligt som man gjorde. Som exempel var det målvakten Millers halvdåliga utspark som ledde fram till VSK:s mål när bollen snappades upp högt upp i planen och gav VSK läge till omställning direkt. Försvarsspelet var stundtals riktigt virrigt framförallt från mittbackarnas sida. På vänsterkanten gjorde Rajalakso vad han kunde för att stoppa Filip men lyckades inte med det.

Som tur för Syrianska hade man tillbaka Ammar Ahmed i startelvan efter skada. Han är en mycket kompetent spelare och stod bakom i princip all speluppbyggnad i laget och skötte många av de långbollar som SFC förlitade sig på när de inte kom igenom VSK:s mittfält.

Egentligen hade nog inte tränarna någon större anledning att ändra på så mycket till andra halvlek. SFC hade att försvara sig och gå på omställning. VSK ville trycka på för ytterligare ett mål.

Redan från början av andra tryckte VSK på nytt gasen i botten och gick till anfall. Det blev nya heta lägen och visst borde något ha resulterat. Av Syrianska fick man inte se mycket, de blev helt enkelt tillbakapressade och efter att anfallaren Matic utgått i första halvlek pga skada hade man inte mycket framåt heller.

Lite typiskt kom VSK:s mål på en klassisk omställning efter en hörna för SFC. Man kan nog diskutera hur mycket Petar använde armen för att få kontroll över bollen, innan han skickar den vidare till Filip som gör som han brukar, lurar backen och får en motorväg på högerkanten. Man kan riktigt se hur han tar ut stegen när han i full fart avancerar. Med i mitten finns Simon som viftar frenetiskt med armen som signal till Filip att skicka in bollen till honom. Ty, här gör Syrianskas mittbackar kanske decenniets sämsta insats. De stirrar på boll och tycks ha noll intresse av att markera Simon som står helt fri. Det här går liksom inte att missa. Filip petar in bollen till Simon som helt fri och med öppet mål bredsidar in bollen. Vem som helst hade kunnat gjort mål där. Försvarsarbetet var obeskrivligt uselt, VSK kan bara tacka och lyfta på hatten för att det blev så enkelt.

Sista 20 minuterna präglas av att Syrianska försöker gå framåt utan att lyckas särskilt väl. Man får till några halvdana avslut och några hörnor men egentligen inget som oroar de grönvita. VSK har också lägen att punktera matchen men utan att riktigt få till det.

Nu slutar matchen 1-2 efter en sen kvittering som när man tittar på det efteråt definitivt borde varit frispark för VSK när Diarra springer rakt in i Anton när han nickar in bollen i mål. Han fullständigt manglar ned Anton, domaren ser vad som händer och det är väldigt märkligt att han inte blåser av för frispark och ger Diarra en varning. Vi får väl se det som utjämning för Petars hands vid 0-2 målet.

VSK håller undan de sista minuterna utan att något ytterligare händer åt något håll.

VSK kan pusta ut och bärga en skön och helt nödvändig seger. Mungiporna upp på de tillresta supportrarna och ett hälsosamt poänggap ned till lagen vid de nedre strecken.

Visst gör laget en habil insats när man nu är under press att vinna. Helt klart klarade VSK av vinstkravet bättre än sina motståndare. Vi ska glädjas åt vinsten men samtidigt komma ihåg att Syrianska gör en riktigt dålig match. Nästa vecka mot Trelleborg på naturgräs kommer det krävas mer. Det går långsammare och det blir då mycket fler dueller som måste vinnas på mittfält och egentligen över hela planen för att någon poäng ska kunna bärgas där. Så, duellträning på naturgräs i veckan som kommer, rekommenderas.

Notiser

• Filip Tronêt är outstandig på planen i den här matchen. Inget som Syrianska gör kan stoppa honom.
  • Simon Johansson har verkligen börjat hitta tillbaka till vinter/vårformen. Fortfarande dock lite för mycket kladd i vissa situationer som leder till bolltapp. Spela ännu enklare och rör dig så kommer bollen tillbaka.
  • Brian gör som nämnts en förnämlig insats men får bannor för att han inte avslutade när han var ren – det måste en forward göra i det läget – upp med skiten i nättaket, inget att tveka på.
  • Jonas Hellgren gör det riktigt bra i sin offensiva mittfältsroll. Hoppas han är kurerad till nästa match.
  • Petar har hur mycket potential i sig som helst. Nu behövs bara ett mål så att sista delen av självförtroendet kommer på plats. Då kommer nog ketchupeffekten och då blir det inte kul att vara högerback och ha VSK som motståndare.
  • Med Petar och Filip i form har VSK giftiga alternativ på båda kanterna, vilket gör det omöjligt att flytta över folk för att hantera Filip, då kommer bara bollen ut till Petar istället och det blir ett farligt anfall.
  • Förvaret ställs inte på några större prov och det som kommer hanteras kompetent. Men visst önskar vi att mittbackarna inte går upp på samma boll och försöker nicka bort den som nu skedde vid reduceringsmålet. Ett misstag som kostade ett mål. Lite bättre kommunikation där vore önskvärt.
  • Ja, Neuer finns där när han behövs, så också i denna match. Tryggt att ha en sådan målvakt som sista utpost. Kontrasten med fladdertrollet Miller på andra sidan planen var ju slående.
  • Visst är det problematiskt att VSK bränner så mycket lägen. Man måste våga avsluta med skott, även om det inte är öppen mål. Även om målvakten räddar blir det ofta retur som kan förvaltas.
  • Syrianska kommer att rasa i tabellen ytterligare. Nu fick man sin sista bra forward skadad när Matic utgick. Vem ska nu göra målen? Ammar kan inte göra allt i det laget.
  • Skön seger och nu väntar en lugn vecka och sen är det poäng som gäller borta mot Trelleborg. Det är fullt möjligt om VSK spelar smart och ser till att kriga på rätt sätt.