ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Inför Jönköpings Södra – VSK Fotboll

Då var det dags att möta J-Södra igen, allt inom loppet av en vecka. Naturligtvis har det inte hänt särskilt mycket sen vi skrev vår förra rapport inför VSK:s hemmamatch. Du kan läsa den här för mer utförlig info runt klubben, spelarna och allt annat viktigt

Några saker har trots allt skett sen förra matchen som påverkar förutsättningarna. Det gäller dels förvärv som gjorts, men sen också vilka spelare som är avstängda eller skadade. Vi går igenom allt detta här.

Nyförvärv

Om vi börjar med förvärv är det bara VSK som kan stoltsera med ett sådant. Petar Petrovic lär få spela i den här matchen, frågan blir hur mycket. J-Södra har så här långt varit väldigt stilla i värvningsfönstret. Man har inte tagit in någon spelare och inga rykten går heller just nu om möjliga värvningar. Man har dock släppt mittfältaren Benjamin Tannus till Östers IF. Det handlar om en Bosman-övergång och Benjamin har bara gjort 5 inhopp under året i J-Södra.

Annars är anfallaren Edin Hamidovic ryktenas man i Superettan just nu. Det rapporteras att ett antal klubbar hör av sig och vill diskutera en övergång. Oavsett hur det går där så kommer Edin att spela dagens match.

Skador

Inför dagens match, till skillnad mot förra veckans, finns Enock Kwakwa med i J-Södras matchtrupp. Han är på väg tillbaka från en knäskada och kan mycket väl vara redo för inhopp och kanske till och med från start. Att ha Enock tillbaka ger laget en mycket större dynamik i anfallsspelet, där Enock i en fri roll jobbar fram anfallsmöjligheter. Om inte Enock kan spela ersätter som sist Brassen Fabio Gama. I övrigt tycks alla vara tillgängliga för spel som var med i senaste matchen.

Edin Hamodivic svarade för ett piggt inhopp senast mot VSK. Nu har det gått en vecka och vi antar att han är ännu friskare nu. En frisk Edin kommer att starta och vi får utgå från att han gör det, vilket gör J-Södras anfall betydligt spetsigare.

I VSK rapporteras inga skador. Petar säger själv att han inte är redo för 90 minuter pga en känning i låret. Han öppnar dock för ett inhopp.

Simon Johansson är tillbaka från skada och säkert väldigt spelsugen, får nu tränaren fråga sig om han ska byta ut någon av Filip Ottosson eller Jonas Hellgren och stoppa dit Simon på någon central position.

Avstängningar

J-Södra har ett tungt avbräck i Alexander Jallow som är avstängd pga tre gula. Som ersättare till honom kommer vi med närmast 100% säkerhet hitta Jetmir Haliti som är wingback och kan spela på båda kanterna. Jetmir anslöt till klubben inför säsongen, närmast från Landskrona där han spelade ifjol. Dit var han dock utlånad av FC Köpenhamn. J-Södra köpte helt enkelt loss honom från hans kontrakt med Köpenhamn. Man får väl anta att det var och är en tänkt ersättare till Jallow när han snart försvinner iväg någonstans.

I VSK är Ilir Berisha avstängd pga tre gula. Han ersätts sannolikt av Jesper Florén som då får ta högerpositionen i trebackslinjen. Det innebär att Traktorn får flytta in i mitten. Denna rockad känns relativt odramatisk då Jesper kan spela mittback också.

Ja, vi utgår från att VSK kommer att ställa upp på ett liknande sätt som senast i en 3-5-2 uppställning.

Det är betydligt klurigare att se hur Filip Tronêt ska ersättas som också är avstängd. Truppen har ingen naturlig högerytter utöver Filip. Dock saknas inte offensiva spelare så det finns en rad kombinationer som är möjliga. Vilken den blir är nog omöjligt att säga. Det som går att sia om är att Brian Span lär få förnyat förtroende som en av anfallarna, efter en rad fina matcher i den positionen.

Matchen

J-Södra kommer i kraft av hemmaplan att ta tag i matchen direkt och gå till anfall på kanterna med sina wingbacks. Man kommer inte låta VSK ta initiativet i matchen utan försöka trycka ned Grönvitt med hårt arbete, bolltempo och löpningar.

För att det här inte ska hända hela tiden måste VSK:s mittfält ånyo göra en riktigt bra match för att stoppa upp anstormningen, få tag i bollen och börja utveckla ett eget spel.

Det är lättare sagt än gjort. J-Södra har bara förlorat en match på hemmaplan den här säsongen och det var i premiären. Som sagt, det gäller att hålla emot, spela smart och se till att hela tiden stoppa upp mittfältsspelet, så kan man få poäng med sig hem.

Facebook Comments Box