ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Superettan: Så här ser lagens form ut under vårsäsongen

Då var det äntligen dags att titta på lite härlig statistik från vårsäsongen i Superettan. I den här analysen tittar vi på alla lagen.

Först ut är ett rullande medelvärde på hur formen sett ut genom våren för de olika lagen. Det beräknas genom att ta medelvärdet från fem matcher och sen låta det löpa över säsongen för att få en bild på hur formkurvan utvecklats över tid.

Nu är statistiken lite missvisande då omgång 11 inte spelades för några lag, det har hanterats genom att göra omgång 12 till deras omgång 12 och därför är statistiken för 11-15 lite missvisande då de saknar denna match. Detta gäller Norrby, Öster, Syrianska och GAIS.

Det går att notera att Varberg hade en stark inledande form där de var obesegrade hela första halvan av våren, men att man nu tappat lite på slutet och just nu bäst i serien. Detta konstaterat, det ska mycket till för att Varberg ska tappa seriesegern, åtta poäng på 15 matcher är tufft att ta in. I praktiken är de klara om de kan hålla en svit på runt 2,0 då inget lag lär snitta 2.5 poäng per match under hösten.

Av lagen topp 6 är det bara Örgryte som haft en svacka där de haft ett poängsnitt under 1,0. Samma sak hände förra året och var den stora orsaken till att de då missade avancemanget. Då kunde dippen tillskrivas Diego Montiels skadefrånvaro, i år är det mer oklart vad det kan tänkas bero på. Men det är följt möjligt att årets dipp gör samma sak med klubbens ambitioner om avancemang.

Ett lag som haft ett relativt lågt rullande medelvärde är Degerfors, de har bara som max snittat 1,4 poäng över fem matcher. Men ligger ändå åtta tack vare att de kunna hållit en extremt jämn form under serien.

Samma jämnhet har också Öster, fast med mycket lägre poängsnitt. Anledningen är så klart alla deras oavgjorda matcher, det ger ett jämt rullande medelvärde.

Andra formstarka lag just nu är Halmstad och Dalkurd. Att Halmstad skulle komma var nog rätt givet, att Dalkurd fått fart på sakerna var inte lika givet. Blir spännande att se vad de här lagen kan göra i höst.

Åt andra hållet är GAIS helt på dekis. De måste genast sätta igång att ta poäng, annars kommer de komma sist i serien. Att snitta 0 poäng är väldigt ohållbart.

För VSKs del har den sämsta svackan ett poängsnitt på 0.6 poäng per match. Det var när VSK förlorade mot Varberg och Norrby men spelade oavgjort mot Öster, Syrianska och Örgryte.

Även om det var en svacka så är det sex lag i serien som haft sämre svackor. Som bäst hade VSK 1,6 och det är de senaste fem omgångarna då det bara varit torsk mot Degerfors, men vinst mot Frej och Dalkurd och oavgjort mot HBK och J-Södra. Gällande bästa snittet för respektive lag är det 10 lag som tagit mer än 1.6 poäng under deras bästa perioder och tre som har varit sämre.

Nästa graf visar vilken placering lagen haft vid de olika omgångarna, återigen finns felet vid omgång 11, men nu finns det ingen förskjutning utan det är som den faktiska tabellen varit vid given tidpunkt när omgången varit färdigspelad trots att några matcher återstår.

Det är tydligt att serien börjar stabilisera sig och det har inte skett så många tabellförflyttningar. Några lag har dock börjat klättra. HBK är det lag som tydligast förbättrat sig och gått från plats 16 till att ligga 9 i serien. Men även Syrianska har klättrat några placeringar. I deras fall skulle det kunna vara en ännu större förbättring då de har Öster kvar och möta från våren och en vinst där skulle ge ytterligare några placeringar. Dalkurd gjorde ett ryck i mitten av tabellen men har stabiliserats kring en 7-8 placering. Varberg och IK Brage är nog de två lag som varit stabilast uppe i toppen.

Bland de lag som rasar är nog GAIS tydligast. Man var ett stabilt mittenlag länge men har nu senaste matcherna rasat genom tabellen. En förklaring är dock att de har en match mindre spelad.

För VSKs del har laget legat runt en 8-9 placering större delen av tabellen. VSK inledde serien starkt med seger mot BP och var bra med de första fem omgångarna. Sen började laget dala och låg som sämst 12:a innan det tog lite fart igen.

Avslutningsvis så bjuder vi på en graf som visar hur rörelserna har sett ut, men den ger ingen mer information och är lite svårläst.

Facebook Comments Box