ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Inför VSK Fotboll – Jönköpings Södra IF

Dagens motståndare är så Jönköpings Södra som för första gången på många år besöker Parken i Västerås. De gör det som ett lag som inlett säsongen med plattmatcher värvat med mycket solida insatser. Just nu på 5:e plats men med häng på uppflyttnings- och kvalplats. Ja, den minnesgoda vet att vi tippade J-Södra att vinna hela rasket.

Man har potentialen med ett urstarkt försvar och numera ett vasst anfall. Sen har man väl inte fått ut allt i alla matcher och man har en hel del sura poängtapp, om man nu ska avancera till Allsvenskan. Och det vill man så klart. Man är så angelägen att hitta tillbaka till det absoluta finrummet att man är beredd att riskera föreningens existens.

I fjol gick man back med 10 miljoner i driftsbudgeten, något som täcktes av spelarförsäljningar. När budgeten gjordes kunde man ju inte veta att man skulle kunna sälja för de beloppen när det skedde. Ren gambling alltså med föreningens ekonomi. Men som sagt, man vill så gärna tillbaka och man vill så klart vara bäst i stan i idrott, vilket är kämpigt med HV 71 som grannar.

I fjol sommar kickade man dåvarande tränaren och tog in Andreas Brännström med meriter från Sirius och Dalkurd, som huvudtränare. Han har fått ordning på en av de två saker J-Södra plågats av de senaste åren, målskyttet och svajigheten i spelet.

Svajigheten består men målskyttet som varit ett signum för klubben fjol men även under tiden i Allsvenskan, har ”Brännan” fått ordning på genom att värva in Edin Hamidovic från GAIS.

Profiler

Alexander Jallow är en av de stora backtalangerna i Superettan. Han flyttade från Borlänge och Brage inför säsongen 2017 och skrev på ett fyraårskontrakt. Allsvenskan var en lite för hög nivå för Alex men han fick spela en del i slutet av 2017 för att känna på det. I år i Superettan har Alex varit helt ordinarie i JS i en wingback-position till vänster/höger.

Ifjol var han lysande och gjorde 6 mål från sin position vilket mycket imponerande. Sjukt nog vann han lagets interna skytteliga med de sex målen. Vi förstår då att J-Södra hade problem med att göra mål. Alexander är sina 20 år till trots en bärande spelare i laget. Han ryktas bort från klubben i varje transferfönster men är än så länge kvar. Dock lär det senast ske något i höst då hans kontrakt löper ut nästa år. Ska det bli några pengar att tala om för J-Södra måste han gå i år.

Daryl Smylie från Nordirland är en av de brittiska spelare som kommit till Sverige via ÖFK:s talangjakt på de brittiska öarna. Han hamnade i Ljungskile och sen i Kalmar FF. Sen 2009 har Daryl spelat i J-södra först på lån från Kalmar och sen från 2011 som egen spelare. Daryl har varit helt ordinarie i laget senaste 5 åren och missar nästan aldrig en match. Han är trotjänaren som nu på många sätt har blivit Mr J-Södra i kraft av alla åren i klubben och alla matcherna. Han är en av de få som var med och tog upp klubben i Allsvenskan och som nu är kvar och ser till att få ordning på klubben i Superettan igen.

Edin Hamidovic anslöt från GAIS på vårtransferns sista dag. Bosko Orovic i GAIS tyckte inte att han höll måttet efter att Edin inte lyckades särskilt väl i cup-spelet i vintras. Nåväl, Bosko hade fel, väl hemma igen (Edin är från Jönköping) släppte allt och han har på 10 spelade matcher gjort 7 mål, vilket så klart är stor succé. Särskilt så om man beaktar att Jallow vann interna skytteligan i fjol på 6 mål. Edins ankomst gör att J-Södra nu har en realistisk chans att faktiskt avancera till Allsvenskan i år.

Enock Kwakwa är mittfältsmotorn som gjort stor succé i J-Södra sen han anslöt från Falkeberg inför den här säsongen. Enock är från Ghana och hämtades av Falkenberg redan 2015 och har sedan dess varit in och ur startelvan genom klubbens äventyr i AS och SE. Men nu är han alltså i J-Södra och där har han blommat ut. Han är lagets stora dirigent och rör sig över stora ytor och styr spelet.

Spelet

J-Södra använder som sagt gärna Kwakwa som speldirigent som får styra spelet och fördela bollar och vara hjälpgumma när andra är på väg att förlora en duell. Bollen ska med fördel snabbt transporteras uppåt på någon kant, gärna via Jallow som tar upp den, går förbi bevakningen och slår in den. I Edin har man fått en sylvass målgörare som kan agera i boxen eller själv driva bollen och komma till avslut. I övrigt är laget extremt välorganiserat och man har nästen en fast startelva som spelat i år, bara skador har satt stopp för några av spelarna. Med andra ord känner man varandra och vet vad som ska ske på planen.

Man släpper in lite mål, men har också i vissa matcher haft svårt att få till ett vettigt anfallsspel.

Matchen

Tränare Brännström är van att tvåla till VSK. 2015 ledde han Dalkurd som sprang hem segern i Div 1 Norra, där man slog VSK med 2-3 på bortaplan och hela 4-0 i Borlänge.

Nu är det dock nya tider och det vet Brännström också om. Han är precis som alla andra nyfiken på hur VSK ska ställa upp och spela den här matchen, då det är tydligt att spelsystemet ändrats. Han kanske inte bryr sig så mycket utan fokuserar på att J-Södra ska se till att vara noggranna i sin speluppbyggnad för att inte få omställningar emot sig. Tålamod och rörelse för att flytta på VSK-spelarna är nyckelorden för Brännan i att kunna bärga en seger. Dessvärre verkar det som att vi inte får se profilen Kwakwa i aktion idag. Han gick sönder i juni och har problem med ett ledband i knät. Han är på gång tillbaka men är sannolikt inte fulltränad för en hel match, i vart fall. Ett avbräck, men J-Södra har visat att man kan vinna utan honom på planen.

För VSK gäller samma sak som för J-Södra, hårt arbete och rörelse för att flytta spelare. Motståndarna är som sagt välorganiserade och ska det bli några chanser framåt måste man se till att få laget ur balans. Det fås enklast genom att erövra bollen tidigt och gå på omställningar. Att försöka trilla ut J-södra är utsiktslöst, då kommer vi bara själv tappa bollen och få en omställning emot oss.

Spännande match väntar, vi har tippat seger och hoppas att VSK kan leva upp till förväntningarna 🙂

Facebook Comments Box