ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Inför Assyriska

Så var det dags att ta sig an en av förhandsfavoriterna till seriesegern Assyriska FF, som just nu har hamnat i en otroligt tuff situation och riskerar att åka ur till division 2.

Inför senaste mötet mot Assyriska gick VSK som tåget och hade sex raka segrar och skulle enligt förhandstipsen gå för sjunde. I 80 minuter såg det bra ut och VSK förde matchen och hade bäst målchanser, men det här var en match där bytena avgjorde matchen. VSK gjorde sina byten och Simon lämnade för Koyar och Span för Smajic, tanken var säkert att sätta in mer offensiv kraft för att avgöra matchen. Samtidigt bytte Assyriska ut Husein Aly mot en hungrig Archie Harvey. Helt plötsligt tappade VSK mittfältet och Assyriska fick för första gången i matchen en möjlighet att sätta en konstant press på VSK och skapade ena möjligheten efter den andra. I matchens 90 minut så avgör Kevin Krans när han sätter dit 1-0 och årets första serieförlust var ett faktum

I omgången efteråt säger Armin Tankovic kaxigt till VLT att om man tittar spelare för spelare är Assyriska bättre än VSK och att de har bäst lag på pappret i serien. Efter detta uttalande vinner Assyriska en endaste match och under de 14 senaste matcherna har laget tagit tre poäng.

Inför dagens match gäller det dock att VSK ser upp, de individuella kvalitéerna finns fortfarande där och de har spelare som kan avgöra matchen på egen hand. Det återstår och se om tränarbytet ger någon ny energi, det är en nackdel för VSK att de inte riktigt vet hur den nya tränaren kommer möblera laget men samtidigt finns det inte så många valmöjligheter, framförallt inte på backsidan.

På de senaste träningarna har Assyriska haft runt 11 spelare tillgängliga, skadorna har varit många och fd tränarne Banda pekade ut målvakterna som den största utmaningen. Tidigt på säsongen blev Zoran Akovic skadad och unge Kevin Dyplin fick chansen och gjorde det bra, men är förmodligen skadad då han inte varit med i truppen under hösten. Så Assyriska har varit nere och roterat på tredjemålvakten Elias Hadaya som fick chansen tre gånger förra året, efter 9 insläppta mål på fyra matcher så gavs chansen istället till sommarens nyförvärv Fredrik Eriksson (Södertälje FK) som debuterade genom att släppa in fyra mål.

Utöver målvakterna så har laget problem med målskyttet nu när Alegie Sosseh lämnat för rivalen Syrianska FC, bästa målskytt är Kevin Krans med sina 7 mål men det är ingen annan som kliver fram. Näst mest har Hussein Aly som i år kan som bäst beskrivas som rotationsspelare. Den tredje utmaningen är backlinjen, när Stefan Batan och David Durmaz försvann så tappades det både kvalité och rutin.

Lösningen på detta har varit att låna in spelare från IK Frej, i senaste matchen var två backar från dem och en av dem var Amadeus Sögaard (mittback) som är mer känd som son till Carola och Runar men ska trots detta vara en bra spelare. Även Albin Ekdahls lillebror Hjalmar Ekdahl har fått göra en match i våras. Men de spelarna tränar inte alls med Assyriska utan dyker bara upp till match. Vi pratar alltså om spelare som inte får speltid i ett bottenlag i Superettan och frågan är vilken kvalité de egentligen håller.

För VSKs del är det återigen lite avstängningar på Simon, Dennis och Yonathan som ställer till det. Vi antar att Jonas byter av Simon och Dennis ersätts av Stefan Batan och på mittbacken går Robin Blommé in. Filip är visserligen tillbaka men det återstår och se om VSK chansar med honom, det är mycket möjligt att Rinor Nushi får chansen iställlet. Sen återstår det och se om Dogge får fortsatt förtroende efter förra matchen eller om Emir får en ny chans.

Men VSK har inte haft det lätt mot bottenlag som drar ned tempot. Enda insatserna som är värda och nämna i år är Skellefteå borta där VSK dominerade första halvlek och även första halvleken mot TG hemma där VSK i båda matcherna tidigt tar en 3-0 ledning. Nu väntar dessutom en hel del motståndare som inte egentligen passar VSK, Skellefteå, Nyköping, Arameiska mfl så det gäller att VSK knäcker nycklarna att även vinna övertygande mot dessa lag.

Vi hoppas och tror ändå på VSK seger och att Carlstad tar poäng mot Syrianska.

Heja Sport!

Facebook Comments Box