Genomgång omgång 6 – Div 1 Norra

Då var omgång 6 till ända i Div 1 Norra. Omgången fick se några överraskningar – den största kanske att Akropolis lyckades göra fyra mål, mer än man gjort hittills i serien. Den andra överraskningen är nog att Skellefteå hade 1-3 borta mot Team TG innan man fick släppa till två bollar till det oavgjorda resultatet. Det var strongt av SFF att fixa det resultatet på bortaplan. VSK Fotboll vann knappast överraskade men lyckades återigen täppa till bakåt och så gjorde man två klassmål i en match som inte kommer gå till historien som någon fantastisk fotbollsmatch – men man gjorde det man skulle.

FC Linköping City – Sollentuna FF: 1-0

Som vi var inne inför denna omgång trodde vi på att Linköping skulle vinna matchen, redan i sjunde minuten gjordes så matchens enda mål. Matchbilden ska ha enligt rapporterna varit att Linköping hade bollinnehavet och de flesta målchanserna men även Sollentuna ska ha hotat. Linköping skriver på sociala medier att Sollentuna ska ha varit det bästa laget de har mött i år. I Sollentuna var det två spelare som drog på sig gula kort som är avstängda i nästa match mot BK Forward, nämligen Sean Sabetkar och William Kenndal. Två tunga tapp när även nu Kalle Ramsell är skadad.

Assyriska FF – Nyköpings BIS: 3-2

Då VSK möter Assyriska hemma nästa vecka är denna match lite intressant i grönvita ögon. Som vi gissade vann Assyriska över Bissarna, men det som är lite oroväckande är att Sosseh gjorde två mål och har de senaste två matcherna gjort fem mål och ärligt talat borde han gjort två till. Han är oerhört farlig när han får bollen i straffområdet. Ett målvaktsbyte gjordes inför matchen i Assyriska och för andra gången fick Kevin Dyplin chansen, då han är född 2000 är det en spelare att ha lite koll på inför framtiden. Visserligen har Assyriska åkt på två skador, men bissarna hade ytterligare totalt tre spelare avstängda.

Team TG – Skellefteå FF: 3-3

Det blev som vi hade gissat poängtapp för TG och årets andra poäng för Skellefteå FF. Sebastian Shafei Åman gjorde det första målet från Skellefteå FF och hade chans på flera, en spelare verkligen visat att han håller på den här nivån. Skellefteå inledde starkt och hade faktiskt ett mål tveksamt bortdömt för offside och var det bättre laget fram till målet. Därefter tog TG över och gjorde rättvist ett mål minuten innan halvtidsvilan efter att Åberg lyckats rygga in bollen i mål. Efter paus dominerade TG matchen men så på en hörna för Skelleteå studsar en retur långt ut på plan, där står Brinkman och skjuter ett långskott över alla spelare in i mål. Strax efteråt får Skellefteå en till hörna som de lyckas peta in i mål och tar en 1-3 ledning lite orättvist sett till matchbilden. Men TG som är det bättre laget lyckas reducera på en hörna via McNeil och slår in även kvitteringen till 3-3 på en snabbt slagen frispark. Till slut är nog resultatet rättvist. Men en strong insats av SFF.

Umeå FC – Rynninge IK: 2-1

Efter att sett Rynninge spela bra mot VSK trodde vi att de skulle kunna knipa poäng mot UFC. Men UFC tar ledningen då Da Silva springer förbi backlinjen och slår in 1-0 och hans fjärde mål i år är ett faktum. Kort senare kommer Umåes Bbakka och slår ett inlägg som Konrad Gustafsson i RIK slår upp i det egna nättaket när han ska försöka rensa bort den. Ett olyckligt självmål. Men några minuter senare revanscherar sig Konrad när han nickskarvar in reduceringsmålet. Det blir inga fler mål och av rapporterna och döma vinner Umeå FC rättvist.

VSK Fotboll – Karlslunds IF: 2-0

Det här var nog en match som många VSK-supportrar var oroliga för. Någon gång måste ju bakslaget komma – man kan ju inte bara fortsätta att vinna match efter match. När matchen väl var igång fanns nog känslan kvar hos många att det här blir inte lätt. Karlslund försvarade sig bra och VSK hade svårt att få till heta lägen. Närmast var Dogge på ett närskott som målvakten räddade snyggt. Nästa läge fick Filip Tronêt som sköt över. Halvleken slutade 0-0 och det trista med den är att Jonas Hellgren tog sitt tredje gula kort i år och är avstängd i nästa helgs match mot Assyriska.

I andra halvlek hade uppenbarligen VSK fått instruktioner att öka bolltempot och löpa hårdare in i straffområdet. De första tio minuterna var en enda lång inläggskavalkad från höger och vänster mot framstormande anfallare. Det var också på ett sådant inlägg som Simon Johansson mycket snyggt fick fram ett inlägg till Karwan Safari som möte i stor stil med pannan och bollen gick rakt upp i krysset – ett klassmål, både inlägg och avslut. Redan fyra minuter senare var det dags igen när Hinken med stor skicklighet hann upp en boll som var på väg ut över kortlinjen och fick till ett hårt och bra inlägg som Dogge mötte med pannan och nickade in vid stolproten. Dogge kom verkligen som skjuten ur en kanon som kommentatorn Kevin Johansson valde att benämna det. Återigen två skickliga individuella prestationer först Hinken och sen Dogge som ändå är omgiven av två försvarare när han bryter sig loss och får till avslutet.
Efter målen hade nog många känslan att matchen var avgjord trots att en halvtimme återstod. Och mycket riktigt – visst försökte KIF flytta fram positionerna och visst hade man några halvchanser till kvittering, men nära var man aldrig. VSK hade också sina chanser att utöka målskörden men kunde till slut defilera hem sin 6:e raka seger och utan att släppa till något mål bakåt. Leo Englund i Skellefteå är den enda spelaren i Div 1 Norra serie som på sitt visitkort kan skriva att han gjort ett spelmål på VSK säsongen 2018 – vi får se hur många det blir som kan göra det när vi summerar serien i höst.

Arameisk–Syrianska IF – Syrianska FC: 2-3

Syrianska med för dagen en ny tränare i Zvezdan Milosevic hade att vinna borta mot sina syskon i ASIF på Brunna IP. En förlust hade inte fungerat så laget satte fart från början och dominerade handlingarna med sitt bollinnehav. ASIF gick på omställningar och var riktigt farliga då Syrianskas backar kom på mellanhand allt som oftast. SFC:s ledningsmål kom mitt i halvleken när ett skott från Seth Hellberg studsade på en försvarare fram till Rajalakso som enkelt kunde avsluta. ASIF kvitterade dock omgående på ett inlägg som snyggt nickades in som en nicklobb över målisen Dejan Garaca. Strax före pausvilan hände så en bra och en dålig sak för Syrianska. Det bra var att Rajalakso kom loss på vänsterkanten och snyggt slog in 2-1. Strax innan har Mattias Mete utgått skadad i 40:e minuten, man misstänker baksidan av låret. Han ersätts av Ranegie. Värt att nämna är att Mutumba saknas pga skada han åtdrog sig i matchen mot VSK.

I andra halvlek jagade hemmalaget kvittering. Och med en kvart kvar dundrade Kristijan Cosic in 2–2 på ett riktigt snyggt volleyskott. I slutat av matchen fick Syrianska hörna och nu fick Ranegie äntligen till något då han nickade in segermålet. Sagde Ranegie räddade sen en hörna på mållinjen i slutminuten. Syrianska vinner en arbetsseger, matchen kommer inte gå till historien som den mest välspelade men SFC gjorde vad de var tvungna att göra – vinna. Priset var dock högt – nu kanske man saknar sina absoluta toppanfallare till nästa match.

Carlstad United – Akropolis IF: 2-4

Det är uppenbart att Akropolis i den här matchen hittade tillbaka till det spel man visade upp under höstsäsongen i fjol. Tillbaka var den effektiva offensiven som för dagen resulterade i 4 mål, ett fler än man totalt gjort på övriga 5 matcher. I den här matchen var det inget snack vilket lag som vart det bästa, CU fick jaga och var aldrig nära att komma ikapp trots att man försökte och hade lägen. Viktigt för Akro var att man fick igång alla sina tilltänkta målskyttar då man i dagens match hade fyra måltillverkare. Debut efter 8 månaders skadefrånvaro gjorde Oscar Cederling som mittback. Mohamed Bangura satt på bänken men fick inte komma in. Carlstad United gjorde vad de kunde i denna match men var ett nummer för litet mot ett Akropolis som verkar fått upp ångan. CU:s André Jernberg är avstängd nästa match för sitt tredje gula kort, ett klart avbräck för CU.

Sandviken IF – BK Forward: 0-2

Det här var nog en match som Sandviken bestämt sig för att vinna, efter sina senaste två raka förluster. Man dominerade händelserna på plan under hela första halvlek och skapade många målchanser. Forward å sin sida hade inte en enda farlighet mot Tim Markström i SIF-målet. Men Sandviken är för ineffektiva och halvleken slutar 0-0. I andra halvlek fortsätter pressen från SIF:s sida men Forward lyckas sticka emellan och få in en boll på sin allra första målchans som dessutom berodde på lite slarvigt arbete i SIF-försvaret. Det var BK Forwards specielle målskytt Josef Ibrahim som snyggt sköt 0-1. Sandviken pressade nu på ännu mer men åkte på kontringar som Forward utnyttjade och gjorde också 0-2. Med det målet orkade inte SIF komma tillbaka utan Forward spelade av matchen. Pelle Olsson konstaterar efter matchen att man borde vunnit med alla de målchanser man skapar, men där man är för ineffektiva. Forward försvarar sig skickligt och gör vad som behövs för att vinna matchen – precis sånt som kännetecknar topplag som agerar med stort självförtroende.