Genomgång omgång 23 Div 1 Norra

En höstomgång som bjöd på spännande matcher och oväntade resultat. Vem trodde tex att Rajas käcka gossar skulle göra fem mål i en fotbollsmatch, när hände det senast. I botten och toppen hårdnar striderna runt kvalstrecken, precis som det ska vara i Sveriges tuffaste serie.

Sollentuna FF – Karslunds IF: 0 – 0
Det blev en ganska jämn match mellan Sollentuna och Karlslund, även om Sollentuna var det lag som var mest bollförande så hade Karlslund en hel del chanser. Vi trodde innan match att Sollentuna skulle ha vunnit och det var rätt nära, de fick ett mål bortdömt för offside och sedan missade de en straff. Men det mest minnesvärda med matchen var den nya kommentatorn, kolla på highlightsen på Ettanplay så förstår ni vad vi menar.

Team TG – Arameisk-Syrianska IF: 5 – 0
Ända sen Timothy McNeil blev skadad har TG haft problem att ta poäng. Med assist lär han ha legat över en poäng i match per snitt och som alla har sett har det har varit ett stort vakuum efter honom när det kommer till målproduktion. Men under hösten har vi anat att TG kan vara på gång igen och vi fick indikationer för en vecka sen när man otippat vann derbyt mot UFC och gjorde tre mål. I denna match blev det sen islossning och en osannolik tremålsskytt i Mattias Lidberg som inte gjort ett endaste mål i år men som i den här matchen som sagt gjorde hattrick. Det märks att Memocan Elmais och Patrik Pettersen som anslöt till laget under sommarfönstret gör stor skillnad, både gjorde mål idag och kommer vara nyckelspelare under hösten. Arameiska har ett fullkomligt uselt försvar och vore det inte för att deras matcher inte går att spela på hade man misstänkt en läggmatch.

FC Linköping City – Umeå FC: 1 – 1
När Linköping har spelat de senaste matcherna har det mest intressanta varit vilken som står i målet och denna gång var det den ordinarie målvakten Hartmann som fick stå i målet. Nu när han vet att han har fotbollssveriges ögon på sig så är det inga plattmatcher längre utan sedvanligt stabila insatser som alla vet han kan. Umeå gör det första målet i andra halvlek producerat av vänsterspelaren Seif Kadhim som för andra matchen i rad gör mål efter att ha kommit fri på vänsterkanten själv med målvakten. Sedan på övertid kvitterar Linköping efter att radat upp flera heta chanser. Umeå FC hade nog behövt vinna för att ha en chans på kvalplats, nu är det åtta poäng upp till Syrianska FC och sju till Carlstad United, det låter osannolikt att båda de två lagen ska rasa och UFC sinda ambitioner till trots får nog acceptera att spela i Div 1 Norra även nästa år.

Nyköpings BIS – BK Forward: 1 – 1
Inför 142 vilsna själar på Rosvalla lyckas Bissarna knipa en poäng av Forward i den här matchen. Det första målet gjordes av Forwards Tanda som återigen gör ett drömmål från 30 meter. De senaste fyra matcherna har han gjort totalt fyra mål och han känns mycket målfarligare nu än i våras, elva mål har det blivit totalt under säsongen. Kvitteringen kommer på en hörna där den nickas två gånger i straffområdet och sista nicken görs av Ekin Bulut som skarvnickar den bakåt med ryggen vänd mot målet. Det var hans första mål för Bissarna och har kanske inte riktigt lyckats fylla skorna efter Kouakou som han värvades för att göra. Bissarnas stora fotbollsprofil Saud Gruda verkar dock vara missnöjd efter matchen och säger till SN.se att de borde gjort 2-1 med tanke på de chanser de hade. Vi konstaterar bara att Bissarna inte kommer vara den höstraket i år som de var i fjol utan att de fortfarande är indragna kring kriget att undvika en negativ kvalplats.

Sandvikens IF – Skellefteå FF: 3 – 2
Sandviken går bokstavligen som tåget i serien och den här matchen var inget undantag även om man fick kämpa ordentligt för att hålla undan. Annars började man den här matchen mycket övertygande och gjorde mål efter fyra minuter och redan efter 12 var det dags igen. Man fortsatte att trumma på och i 37:e kom 3-0 och matchen var i praktiken avgjort. I slutminuterna av halvleken får så SFF en straff som Leo Englund förvaltar väl. 3-1 och lite häng i alla fall. Flytet fortsätter för Skellefteå i början av andra då man får en till straff som Leo också slår in. Hastigt och lustigt är det 3-2 och nerv i matchen igen. Närmare än så här kommer inte SFF och Sandviken vinner matchen. Det här innebär att SFF mycket sannolikt åker ur och det innebär också att SIF fortsätter att klättra i tabellen Just nu är man på en fjärdeplats och är seriens bästa formlag både om man tittar på 5 eller 10 matcher bakåt.

Rynninge IK – Akropolis IF: 0 – 2
Vi tippade den här matchen till ett kryss där vi trodde RIK skulle kunna göra om prestationen mot VSK när man fick gästerna dit man ville. Men Akropolis hade uppenbarligen läst på läget för man tillät inte sig själv att hamna i segt tempo och gåfotboll. Istället hanterar man den tunga gräsmattan bättre än Rynninge och man dominerar första halvlek och får också ett mål i slutet av den. I andra kommer RIK ut bättre och skapar chanser som man dock inte förvaltar. Istället gör junioren Fredrik Hammar mål för Akropolis. Han kom från BP i somras med uppdraget att utvecklas i Div 1 miljö, vilket han också tycks göra. I och med målet är loppet kört för RIK i den här matchen och Akropolis spelare av matchen som man rättvist vinner. Rynninge gör ingen av sina bättre matcher medan Akropolis spelar stabilt vilket räcker till seger på bortaplan.

Carlstad United – Syrianska FC: 1 – 0
Enligt rapporter av folk på plats var det här en välspelad Div 1 match mellan de båda topplagen. CU började bäst och hade flera fina lägen första 15 minuterna. Syrianska hade också sina lägen men det stod tidigt klart att det här kommer att bli en målsnål historia då lagen effektivt störde speluppbyggnaden för den andre och höll rent framför sina respektive mål. Det stod 0-0 i paus, rättvist vad vi kan förstå. Syrianska gör ingen av sina bättre matcher och har svårt att få till avslut på mål, närmast är några nickar. Det tar sen in till halva andra halvlek innan CU kan göra mål på en kontring. Det resultatet står sig sedan matchen ut. Starkt av Carlstad att kunna studsa tillbaka efter förra helgens debacle i Örebro mot Forward. Man visar moral i den här matchen med sina tre bästa spelare borta. Enligt tidningarna var Oscar Danielsson matchens gigant. I CU har han blommat ut till en mycket bra spelare som är precis så duktig som han spåddes bli när han värvades till VSK från IK Franke. Varför han bröt kontraktet och gick tillbaka till Franke är fortfarande en gåta. Som VSK:are får vi tacka Oscar och CU-gänget för en bra genomförd match. Syrianska gjorde som sagt ingen av sina bättre höstmatcher och förlorade rättvist. Man fick dessutom sin nyckelspelare på mitten Nahir Oyal skadad. Det är smärtor i vaden det handlar om men skadestatus är okänt för närvarande.

Assyriska FF – Västerås SK 0 – 2
Assyriska FF var mer eller mindre tvungna att vinna den här matchen för att inte hamna jobbigt långt efter lagen ovanför nedflyttningsstrecket. Man gjorde ett ärligt och bra försök att rubba VSK. Matchen startade lugnt och det var tydligt från start att inget av lagen hade som matchplan att bjuda på champagnefotboll. Istället fick vi se två relativt stillastående lag som båda hade svårt att hitta fram med spel till den offensiva tredjedelen. VSK hade dock sina chanser i första halvlek och nog borde Emir Smajic fått till något på de iaf 3 fina chanser han hade i första halvan av matchen. Även Dogge hade ett fint läge där han sköt mer eller mindre rakt på målvakten. AFF stack upp i kontringar som var deras matchplan. Firma Krans och Reuterswärd kom loss vid några tillfällen och tvingade Fagerström till bra räddningar. Mållöst i halvtid och en del funderaringar hos de tillresta fansen hur VSK skulle hitta rätt med sina avslut i andra halvlek. Spelet hade känts en smula krampaktigt och nog märktes det att laget var rädd att släppa till något. Vid de hörnor man fick emot sig var samtliga 11 spelare i eget straffområde. Verkade vara en stallorder att inte släppa till något på fasta situationer. Det var bra men gjorde också att VSK aldrig kunde starta snabba anfall vid motståndarens fasta situationer eftersom Anton eller den som tog bollen inte hade någon att passa uppe i plan.

Andra halvlek började med att VSK såg till att hålla i bollen och rulla den i laget. Det var fortsatt si och så med kvalitén på passningarna men man hade bollen mer än i första halvlek. Efter en knapp kvart var det sen dags för målet. Det är en bra slagen hörna som målvakten går ut på och bara får halvträff på. Bollen dimper ned hos Dogge som står strax utanför straffområdet. Han avancerar någon meter och klipper sen till, otagbart för målvakten. Liten målvaktstavla att ge bollen så till Dogge men han förvaltar chansen på ett underbart sätt. Målet är startsignalen för ännu bättre VSK spel nu när man kan slappna av lite. Dogge gör sen en fantastisk prestation när han tar sig förbi 4 försvarare innan han är fri med målvakten och slår in den i bortre burgaveln. Faktum är att Anton får assist för det målet för det är en utspark som Dogge tar ned och sen trixar bort två man först och sen två till. Klass rakt igenom. Assyriska fortsätter dock att försöka skapa lägen och gör det också de återstående 25 minuterna. Bland annat får Anton göra en fantomräddning på ett tungt skott som han lyckas tippa till hörna. VSK håller undan och vinner med 2-0. En tung seger som man fick jobba sig till, AFF stod upp bra i den här matchen och gav sig aldrig utan försökte hela tiden.