ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Superdupermegaanalysen!

Efter att Dogge Karlberg mycket snyggt trixat in 2-0 i söndagens match mot Assyriska FF stämde delar av VSK-klacken på plats i ren glädje upp i ramsan “Superettan – här kommer Grönvitt”. Andra delen av klacken drabbades av panikångest över den enorma jinx som det innebär att sjunga en sådan ramsa innan någonting är klart. Efter en del hyschande bland de ångestdrabbade dog ramsan snabbt ut. Det blev alldeles tyst på läktaren. Törs vi tro på ramsans innebörd kändes det som folk frågade sig, kan VSK gå upp i år, kommer VSK gå upp i år, vad ska vi tro, vad ska vi hoppas på. Där och då på läktaren ställdes frågan på sin spets – Superettan – här kommer Grönvitt… eller inte…
Har de som sjöng drabbats av hybris eller är de som fick ångest bara vidskepliga asplöv med nerverna utanpå den grönvita halsduken. Känslor är känslor och de kan per definition aldrig vara rätt eller fel utan är en upplevelse. För att reda ut fansens känslomässiga bergochdalbana har vi tagit siffrorna till hjälp för att visa på vad sannolikheterna är att VSK lyckas med det alla vill att de ska göra och vinna serien och avancera till Superettan.
Om ni minns så visade vi innan höstsäsongen drog igång en analys där vi påstod att den som leder efter omgång 23 förmodligen kommer att vinna serien. Vi börjar den här analysen med att titta över hur vi resonerade där.

Bild från tidigare analys, match 24 för VSK är felaktig då Sollentuna är hemmmamatch
Det vi såg i analysen var att VSK hade ett medelsvårt motstånd som väntade dem genom hela höstserien. Carlstad United skulle ha ett väldigt tufft schema i början och Syrianska skulle ha ett ganska lätt dito. Om vi beaktar hur poängen fördelats så här långt i serien till de här tre lagen kan vi konstatera att poängutdelningen stämmer ganska väl med svårighetsgraden på det motstånd man spelat mot. Carlstad har tappat rejält då de fått möta svårt motstånd. Syrianska kunde inleda med fem raka segrar tack vare lite lättare motstånd och VSK har gått ungefär som förväntat. Utifrån detta sätt att betrakta motståndet som är kvar är det bra att VSK har 6 poäng upp mot Carlstad då de ser ut att vara det största hotet för VSK:s serieseger. De har klart lättare motstånd kvar jämfört med Syrianska som kommer få kriga om poängen fortsättningsvis.
So far so good. För att fortsätta på samma tema delar vi nu in motståndarna i fyra grupper och anger hur bra de är fotbollsmässigt utifrån deras nuvarande poängnivå. Topptrion har ju redan mött varandra och är därför inte med i indelningen.
Bra: 37p: Sandviken, Akropolis och Umeå
Medelsvår: 30-32p: Forward, Sollentuna, Linköping, Rynninge
Medel lätt: 25-27p: TG, Karslund, Nyköping
Lätt: 12-19: Skellefteå, Arameiska, Assyriska
Vid en första anblick utifrån hur tabellen ser ut idag har VSK ett lite lättare spelschema än vad CU har och tuffast är det för Syrianska med flera svåra matcher som stundar i höst.
Om vi bara beaktar bortamatcherna ser det ut så här.
VSK: Akropolis, Forward och TG
SFC: Sandviken, Umeå, Linköping
CU: Umeå, Nyköping, Assyriska
Här framgår det tydligt att Syrianska har de tuffaste bortamatcherna, VSK är god tvåa och CU har egentligen bara Umeå borta som en riktigt tuff match på bortagräs. Det här är en liten men säkert inte obetydlig fördel för Carlstad. Med det här spelschemat borde CU bara förlora poäng i en eller två av de matcherna borta medans VSK och Syrianska har lite mer svårplockade poäng.
Det här var dock bara en början på vår analys. Nu är det dags att gå in på de riktiga godbitarna. Nu ska vi ge alla VSK:are skrämelhicka med att visa hur illa det kan sluta med ett uns av missflyt som mycket väl kan inträffa. För att göra detta kommer vi använda oss av ett rullande medelvärde som tittar tillbaka ett visst antal omgångar i serien. För varje block av matcher som vi tittar på har vi räknat ut medelvärdet som sagt men också lagens max och min värden, alltså vad de presterat som bäst och sämst. I tabellen nedan försöker vi förklara detta genom att publicera hela tabellen för fem omgångar med rullande medelvärde för varje omgång.
Om vi då tittar på VSK i tabellen ser vi att på fem omgångar har VSK aldrig haft mindre än 1.4 poäng i snitt per match man spelat. Som bäst har vi tagit tre poäng i snitt per match. För Syrianska och Carlstad ser vi att lagen haft riktiga svackor, Carlstad nu under hösten (0,8p) och Syrianska (1,0) i inledningen av säsongen som sitt sämsta snitt.
Ett mardrömsscenario som kan inträffa är att VSK igen börjar ta 1.4 poäng i snitt i det rullande medelvärdet. Om vi också antar att Syrianska och CU tar sina max poäng i snitt som man gjort tidigare på säsongen, då skulle SFC kunna ta in 1,6p per match och Carlstad 1,2p. VSKs fempoängsledning skulle ätas upp på fyra omgångar av Syrianska och på fem av Carlstad. I den sjätte och sjunde matchen skulle de då dra ifrån och lämna VSK på som bäst en tredjeplats i tabellen. Inte så kul men fullt möjligt om lagen bara presterar på samma sätt som de gjort tidigare under säsongen.
Den här analysen bygger på 5-matchers block där medelvärdet räknats fram. Men medelvärden kan ju räknas fram med block på ett annat antal matcher. I tabellen nedan har vi tagit min/max på det rullande medelvärdet från 2 till 7-matchers block.
I den sista tabellen ser vi hur många poängs försprång VSK skulle behövt nu med 7 omgångar kvar för att vara säkra på att vinna om vi antar att VSK kommer att ta sitt poängminimum och övriga sitt poängmaximum. Vi ser uträkningen för rullande medelvärden baserat på olika block av matcher. Det som är intressant att notera är att VSK vid sex omgångar har det sämsta min värdet, vid omgång 10-15 tog VSK bara 7 poäng på 6 omgångar. Så, vid ett extremscenario skulle VSK efter nästa omgång behövt 11 poängs försprång för att kunna känna sig relativt trygga. För att VSK ska vara på den relativt säkra sidan skulle avståndet behöva vara 6-7 poäng mot tvåan när det är fyra omgångar kvar.
Nu tänker säkert många att det är osannolikt att VSK ska dippa på det här sättet de sista sista återstående matcherna. Det vet man så klart inte förrän matcherna har spelats men det man kan konstatera är att VSK dippat efter vartenda uppehåll och inför säsongsavsluten de senaste två säsongerna. Det finns flera förklaringar till det, det är skador, ibland bristande motivation, övertändning, press som inte kan hanteras osv. Oavsett anledning går VSK nu in i en osäker period prestationsmässigt utifrån vad vi vet hur laget presterat historiskt. För att mardrömsscenariot ska bli verklighet måste de andra lagen prestera på sin maxsiffra vad de gjort tidigare i år. Vi har pekat ut Carlstad som det laget som har störst chans att göra det givet hur läget i trupperna ser ut och återstående motståndare.
Slutsats
Det vår analys visar är att de som går och nynnar “Superettan – här kommer Grönvitt” på dagarna inte riktigt har stöd för en sådant antagande utifrån hur lagen presterat tidigare i år under ett antagande om ett värsta-scenario. VSK har skaffat sig ett bra utgångsläge men så mycket mer går inte att säga. Nu är man det jagade villebrådet och det är alltid mentalt mycket lättare att jaga än att jagas och som serieledare har man något att förlora istället för som jagande, något att vinna.
Vi säger inte hur det kommer att gå i serien eller vad som är det troligaste scenariot. Vi konstaterar bara att lag brukar prestera i enlighet med sina historiska trender och att i år är pressen på VSK-spelarna att lyckas av den digniteten att vi lika gärna skulle kunna säga att det hänger på laget att undvika att mänskligheten förintas i ett kärnvapenkrig. För VSK är pressen att lyckas lagets värsta fiende.
Inget är klart – allt kan hända – en spännande höst med andra ord.
Facebook Comments Box