ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Hålla nollan statistik!

VSK som lag har gjort ett fantastiskt arbete defensivt i år, 11 nollor på 17 matcher är riktigt bra men vilken betydelse har det och hur har det sett ut historiskt? I denna genomgång så bygger min statistik på Superettan mellan åren 2001 och 2022, anledningen till att året 2000 saknas är att jag inte har det i min databas där jag tittar på historiska resultat.

Intressant nog är det AFC Eskilstuna som har rekordet från sin säsong 2018, det anmärkningsvärda är att de höll nollan 2/3 av matcherna men bara slutade bara trea. Anledningen var att de hade 15 oavgjorda resultat varav hela åtta matcher slutade 0-0.

För VSKs del så kommer vi hålla nollan 19,4 gånger om det fortsätter i denna takt, teoretiskt skulle det gå att kunna hota Superettan-rekordet som AFC har. Men det är även intressant att Örebro har hållit nollan sju gånger och ändå huserar långt ner i tabellen. Även Skövde har hållit nollan 5 gånger men ligger längst ner.

Tittar vi hur lag historiskt har placerats utifrån antal hållna nollor så ser vi följande:

Det är så klart ganska tydligt att antal nollor har en påverkan slutplacering, men det är intressant att ÖSK som redan nu har sju nollor och har en prognos på drygt 12 nollor i år och borde egentligen utifrån det historiska utfallet vara på den övre halvan.

Historiskt för VSK så har det varit lite svårt att hitta data, men jag har räknat nollorna i matchstatistiken som finns hos vsk.nu, där har jag kunnat hitta data ända tillbaka till 1978.

Det året sen VSK 1978 spelare i Allsvenskan där det hållits nollan flest gånger är 1985, nämligen 12 gånger. Under kvällen har det föreslagits att även 1975 skulle kunna vara ett rekord år då VSK med Knud Engedahl endast släppte in 12 mål på 22 matcher.

Återstår och se hur många nollor det kommer bli för VSK men finns ändå goda förutsättningar för att kunna slå rekordet under modern tid. Återstår och se om Anton kan hålla ett lägre målsnitt än målvaktslegenden Knud Engedahl.

//HL

Facebook Comments Box