Genomgång av resultaten från omgång 25

Det blev inga större omkastningar i tabellen när resultaten från denna omgång summeras. Alla topplagen vann och behåller sina avstånd, vilket så klart gynnar VSK och Syrianska då färre matcher återstår för övriga lag att jaga in poänggapen. I bottenstriden är det även där samma placeringar som innan omgången spelades. Läget för Assyriska och Arameiska är fortsatt riktigt prekära och inget av lagen kan hoppas på mer än att ta sig upp till kvalplats.

Nyköpings BIS – Sollentuna FF: 5-2
Sollentuna såg väldigt bra ut mot VSK och därför är det lite förvånande att de förlorade så stort mot Bissarna. Men det var nog en jämnare match än vad resultatet visar. Först tog visserligen Bissarna ledning på en tidig straff men Sollentuna kom igen och gjorde både 1-1 och 1-2 innan Ekin Bulut gjorde 2-2 och det innebar att det var oavgjort i halvtid. Sen tog Bissarna ledningen med två tidiga mål i halvtid som punkterade matchen och mot slutet gjorde Bulut sitt tredje mål och fixade ett hattrick. En strong insats av honom då han bara gjort två mål tidigare under hösten efter att ha anslutit från Akropolis. Bissarna fortsatte att testa 3-5-2 och det ska bli intressant och se om det är melodin för resten av säsongen. Nu har laget fem poäng ner till kvalplats och det kan nog behövas. På återstående fem matcher väntar mardrömsmotstånd i form av VSK, Carlstad, Umeå, Sandviken och Linköping, riktigt tuffa matcher och svårplockade poäng i dessa drabbningar. Avståndet man skapat sig kan nog behövas.

Rynninge IK – Arameisk-Syrianska IF: 4-0
Det blev äntligen en seger för Rynninge IK efter två raka förluster. Vi trodde visserligen stenhårt på Rynninge men att de skulle vinna med 4-0 var lite oväntat och ett av målen gjordes av fd VSK spelaren Mattias Florén som gjorde sitt tredje mål för säsongen. Emil Berger i Rynninge har nu gjort 10 mål som mittfältare och säger till na.se att han vill spela så högt upp som möjligt i seriesystemet. Vi får väl se om något lag i Superettan plockar upp honom till nästa säsong. Nu ser det väldigt mörkt ut för Arameiska i att klara sig kvar. Även om avståndet till Karslund på kvalplats är detsamma är det en match mindre att hämta in sju poäng på och man behöver nog gå rent nu för att ha en rimlig chans. För Rynninge är det motsatta sant och man har nu sju poängs marginal inför sista fem och kan känna sig relativt säkra. I Rynninge så är Miran Abdulrahman Mohammad avstängd i nästa match mot Carlstad United efter tre gula.

Karlslunds IF – Umeå FC: 0-3
Trots att Norest och Bbakka klev av i veckan pga skadekänningar mot TG i cupen så spelade båda i helgens match mot Karlslund och UFC ställde därmed upp med ett starkare lag än vad vi först trott. Det var nog tur det för Bbakka gjorde det viktiga ledningsmålet genom att tunnla målvakten och gjorde sedan båda assisten till de övriga, varav ett var ett självmål av fd VSK spelaren Ekstrand-Hamrén. Om vi har förstått det rätt så sitter Bbakka på ett utgående kontrakt i år och känslan är att något lag i Superettan kommer plocka honom. Karlslund själva tycker att Umeå FC var effektiva och satte de chanser de fick och ser man till skottstatistiken vann faktiskt Karlslund den med 6-4 och hade även fler hörnor än Umeå (4-2), men utifrån höjdpunkterna från Ettanplan så var det nog en rättvis seger för UFC som hade bättre chanser.

FC Linköping City – Syrianska FC: 2 – 4

Det var gratismatch för i Linköping och det erbjudandet lockade hela 1018 besökare att dyka upp på plats. Och på plats på matchen fanns också för första gången på hela året Syrianskas supportrar. Känns ju lite medgångsaktigt att dyka upp på matcherna nu när laget går bra och har chans att få kvala till SE. Linköping fick dock en mardrömsstart och efter en kvart låg man under med 3-0 och hade en rejäl uppförsbacke efter det. Nu lyckades förvisso Esat Jashari hämta upp lite genom att göra två mål innan halvtidsvilan. Det var nära att han skulle fullborda ett hattrick då han hade en träff på insidan av stolpen som gick i fel riktning. I matchens sista minut gör Rajalakso 4-2 som fastställer slutresultatet. Den misstänkte målvakten Hartmann hyllas av Corren trots fyra insläppta mål som påstår att det kunde varit många fler om han inte gjort en stormatch.

Akropolis IF – BK Forward: 5 – 1

Det var inte en match som gick i BK Forwards favör på något sätt. Visst är Akropolis i hysterisk form men att som Forward få styrk med så många bollar är knappast godkänt. Det tyckte inte BKF:s tränare Rickard Nilsson heller när han blir intervjuad efter matchen. Det hade väl inte hänt så mycket i matchen förrän Forward slarvade i 27:e minuten och målvakten Jeff Gall tvingades lämna straffområdet för att avvärja. Det bar sig inte bättre än att han fick bollen på handen och blev utvisad direkt, utan att passera gå. Reservkeepern Sebastian Molnar fick därmed göra Div 1 debut och skötte det bra. Akro lyckades göra 1-0 precis innan paus och sen ytterligare ett mål tidigt i andra halvlek och sen rann det liksom på under resten av matchen. Tanda tröstmålade för BKF i 88:e minuten. Det här är nog en match som Forward snabbt vill glömma och lägga bakom sig. Nu ska de väl hem och tokladda för hemmamatchen mot VSK nästa helg.

Carlstad United – Sandvikens IF: 3 – 1

Vi trodde på ett kryss i den här matchen men Carlstad vill annorlunda. Redan från start satt de högsta fart och pressade SIF genom hela första halvlek. CU hann göra både 1 och 2-0 innan Sandviken kvitterad precis i slutet av första på en hörna. Vid Carlstads 1-0 mål får vi se ett av få defensiva misstag som SIF gjorde. Andrè Jernberg smyger in i boxen och får gå alldeles fri på tok för länge och kan snyggt lägga in bollen. 2-0 målet är en hörnvariant som oturligt studsar på kaptenen Olof Mård och går in i eget mål. Lite snöpligt men knappas oförtjänt. 2-1 i halvtid alltså. I andra halvlek håller SIF upp spelet betydligt bättre och har lite halvchanser. Men som så ofta när man pressar på för kvittering får man en omställning på sig som CU snyggt utnyttjar och John Junior kan sätta spiken i kistan i matchen näst sista minut med sitt 3-1 mål. CU gör en bra match och vinner rättvist och är nu tillbaka i vinnarspåret efter flera förluster och avgjorda matcher tidigare i höst. För Sandviken gick nu tåget om kvalspel den här säsongen och man får inrikta sig på nästa år då man garanterat kommer vara ännu bättre. Man har redan börjat bygga truppen och har i veckan haft två provspelare på plats från Uganda.

Västerås SK – Skellefteå FF: 2 – 0

Säga vad man säga vill, det har inte varit en lätt säsong för VSK-spelarna. Med TAF fick de ett helt nytt sätt att spela fotboll som var försvarstungt med en hög press och rakt anfallsspel när man erövrade bollen. I matchen mot Skellefteå fick vi se det nya VSK i full blom, possession spel de luxe. Laget har nu fått nöta nya löp- och passningsvägar under Gabrielsson. Nu ser man resultatet. Det är en annan typ av spel i vissa avseenden. Mot bottenlaget Skellefteå som nu är klara för degradering fungerade det nya spelet utmärkt. VSK släppte knappt till en målchans och man styrde matchen i mångt och mycket dit man ville. Annars var det SFF som började bäst första 10 min men den trenden tog ett abrupt slut när Simon mycket snyggt hängde 1-0 på det som rimligen måste vara omgångens mål. Efter det tog VSK över och skapade chanser, utan att det var bud på alltför många mål till under första halvlek. Halvleken bådade ändå gott och det fanns nog en tro att det kunde bli ännu bättre i andra. Tyvärr sjönk tempot alldeles för mycket i andra halvlek och de första 25 min var tämligen ointressanta där VSK stod och ägde boll på mittplan och tog alldeles för god tid på sig och var allt för orörliga för att skapa något riktigt farligt. Många på ståplatsläktaren passade på att sola, surra med kompisen eller kolla resultaten i de andra matcherna. När Douglas Karlberg byttes in kom det in mer energi och de flesta återvände till matchen. Dogge hade inte varit på plan många minuter när han får ett inlägg från Nushi som han förvaltar på bästa sätt. 2-0 till VSK och matchen är avgjord. Skellefteås öde är beseglat och resten av matchen spelas av. En trygg, nödvändig seger på vägen mot Superettan. Nu har laget ytterligare en träningsvecka att nöta sitt nya system så att man kan utföra det i högre tempo med fler löpningar, det lär krävas om man ska kunna rubba Forward hemma på deras gräsplan.

Assyriska FF – Team TG: 0 – 0

Assyriska kom till den här matchen med ett bottennapp från den senaste drabbningen mot Arameiska förra helgen. I den här matchen var man klart bättre och mer på tå. Nu slutade trots allt den här matchen 0-0 men båda lagen hade sina chanser. Mest chans hade AFF i matchminut 80 då man fick en straff tilldömd efter en trasslig situation i straffområdet. TG:s målvakt rapporterar efteråt att han försökt psyka straffskytten genom diverse knep. Det lyckas! Sudar räddar relativt enkelt bollen för straffen är riktigt dåligt slagen. Den straffmissen kan visa sig dyrbar då två poäng försvann upp i rök. Poäng är något som AFF behöver. Man är nu 6 poäng efter Karlslund på kvalplats och 9 poäng bakom TG ovanför kvalplatsen. Det bästa man kan hoppas på nu är att få spela kval, men då måste man VINNA matcher, något man alltså inte gjort på 17 omgångar, så det ser inte särskilt ljust ut.