ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Hur fotbollslag vinner fler matcher – låt astrologen ta ut startelvan


Det är allmänt känt att många fotbollsspelare är vidskepliga och att det därför praktiseras den ena märkliga rutinen efter den andra i landets omklädningsrum innan match, allt för att fru Fortuna ska stå laget och spelaren bi.

Gott så, men en vidskepelse det talats allt för lite om är astrologi och vilken betydelse spelarnas stjärntecken har för deras fotbollsprestationer.

Och vet vi egentligen om astrologi ens är en vidskepelse?

Låt oss undersöka

Statistikverktyget InStat har gjort en fantastisk analys av straffsparkar och konstaterat att den bästa straffsparksskytten är en vänsterfotad man som är 30+, Asiat, spelar i anfallet eller centrala mittfältet samt är född i Lejonets stjärntecken.

Ni såg, just det, Lejonets stjärntecken. Detta fångade så klart vår uppmärksamhet. Underbart att det finns en statistisk avvikelse för olika stjärntecken när det gäller straffsparkar.

Det InStat gjorde var att analysera 100 000 straffar. Som den statistiskt bevandrade förstår går detta resultat inte att förbise, givet den stora mängd data som ligger till grund för resultatet. Naturligtvis borde stjärntecknet inte spela någon roll för hur man slår en straff, men hör och häpna, data visar på att just så är fallet.

De bästa stjärntecknet att vara född i om du ska lägga straffsparkar är alltså Lejonet. Det är hela 1,21 % större sannolikhet att sätta en straff om du är född i rätt stjärntecken. Det intressanta här är egentligen inte storleken på avvikelsen utan att den ens existerar och är statistiskt signifikant.

Vi har i tidigare analyser konstaterat att de flesta elitspelare inom fotbollen är födda tidigt på året, men om vi ser straffsparkar som ett kvalitativt mått på hur bra en fotbollsspelare är, hur ser detta ut över ett årets månader?

Proportionerligt är det som sagt fler elitspelare som är födda första kvartalet på året, de är också de sämsta straffskyttarna (Stenbocken/Vattumannen). Grafen ovan talar sitt tydliga språk, de bästa straffsparksläggarna är spelare som är födda på sensommaren i juli, augusti och i början av september.

Det här är ju inte helt lätt att förstå. Grundhypotesen är så klart att det inte ska vara någon skillnad när du är född och hur en straff går i mål eller ej. Men nu är det så.

Men om det nu är en skillnad skulle ett rimligt resonemang vara att det nog snarare borde varit spelare som är tidigt födda på året som borde vara lite bättre. Alla som är insatta vet att med tanke på hur skolåret och fotbollslagen är uppbyggda, så gynnas det tidigt föddas fotbollsutveckling från tidig ålder.

En alternativ hypotes vore så klart att tänka sig att det motsatta är sant. Spelare som är födda sent på året får kämpa i motvind genom hela sin uppväxt mot starkare och mer välutvecklade Stenbockar. Detta borde kanske ha härdat dem till att bli kalla avslutare från 11 meter.

Men så är alltså inte fallet.

Det är alltså spelare födda i Lejonets och Jungfruns tecken, dvs mellan slutet av juli till september där de bästa straffsparksskyttarna återfinns. Eftersom vi (och rimligen inte någon annan heller) kan hitta en logisk förklaring till denna statistiska avvikelse, får vi helt enkelt gå till stjärntecknen och läsa på lite vad de säger att vad det är för typ av personer som excellerar från straffpunkten.

För att ta reda på mer om stjärntecknen tittar vi på Lejonet som var den bästa stjärntecknet och Stenbocken som var den sämsta och utgår från Stjärntecken.se för att se vilka egenskaper de har.Källa: http://www.xn--stjrntecken-n8a.se/lejonet

Lejonet

Den stolta ledargestalten. Symboliserar makt, kunglighet och dominans och en vilja att stå i centrum. Här finns det helt klart egenskaper som kännetecknar en bra straffskytt och vi hittar även följande citat ”Allt som görs ska göras i stor stil och gärna något dramatiskt.”, det låter väldigt mycket som att lägga en straffspark, tycker vi.

Stenbocken

En lite blyg och tillbakadragen person och kan vara lite inåtvänd. Här står det dock om att de har en förmåga att prestera, men det kanske inte är i ett sammanhang som straffskytt, där du ska stå i centrum. Rimmar illa med att vara en inåtvänd person. Stenbocken avskyr att verka svag och en missad straff är en sådan situation som de definitivt inte skulle trivas i.

Uppenbart finns här en koppling till stjärntecknens karaktäristika och viktiga egenskaper för en straffskytt.

Vi går vidare, det finns mer smaskigt här

Kanske är det så att olika stjärntecken lämpar sig för olika positioner på plan? Som tur är har InStat även tagit reda på vilket stjärntecken som lämpar sig för att vara målvakt och tagit fram räddningsprocenten för dessa när det kommer till att plocka straffar.

Här är det istället Vågen som har bäst räddningsprocent när det kommer till straffar, men Lejonet är på en andra plats, hack i häl. I botten hittar vi Skytten, men även Oxen som också var mindre lämpad som straffsparksskytt. Intressant nog tycks det finnas en relation mellan vilket stjärntecken du har och hur bra du är som målvakt.

Sett utifrån ett kalenderår är det alltså Lejonet, Jungfrun och Vågen som är det bästa målvakterna, i alla fall när det kommer till att mota straffsparkar. Det är alltså under en period av slutet av juli till slutet av oktober.

Eftersom vi inte kan hitta någon statistisk förklaring till detta får vi återigen titta vad astrologin säger om Vågen som bästa stjärntecken och Skytten som den sämsta straffsparksräddaren.

Vågen

Vågen tillhör elementet luft (måste vara bra för en målvakt) och kännetecknas av charm, förföriskhet och social kompetens. Vågen kan ta till ojusta medel för att nå sitt mål, vilket är bra om du ska psyka en straffskytt.

Skytten

Skytten beskrivs som ärlig, generös och sökare. För att citera stjärntecken.se ”Därmed går det att kalla skytten för en utmärkt idéspruta men en usel förvaltare.”. Det bådar inte gott att vara en usel förvaltare när du ska stå i mål. Logiken bjuder nog att kreativa spelare vill man ha högre upp i plan än i målburen. Även om sport passar bra för en skytt är de bäst när det är en föränderlig miljö runt omkring och inte något så statiskt som en straffsparksläggning.

Ja, vad säger man nu? Svårt att inte bli övertygad av all data och karaktäristika på straffläggare och målvakter.

Ni kanske då säger att det bara skiljer 1.2% mellan det bästa och sämsta stjärntecknet när det kommer till att slå in straffar och 2.15% när det handlar om att rädda dem. Det är sant, men betänk då också följande kombinationer.

Skytt (Lejon) 76.47% vs Målvakt (Skytt) 23.52%

Skytt (Stenbock) 75.26% vs Målvakt (Våg) 25.67%

Det kan alltså skilja 3-4% i sannolikhet att en straff räddas eller går i mål, beroende på stjärntecknen hos inblandade spelare.

Obegripligt då att någon coach lämnar något sånt här åt slumpen.

Hur ser det ut i verkligheten i Sverige

Nedan presenterar vi lite data för hur det förhåller sig i Sverige, dels hur ovan presenterade data ter sig i årets Superettaserie, men också hur Malmö FF missade SM-guldet pga valet av straffskyttar.

Nu är ni då givetvis nyfikna på hur det ser ut i årets Superettan med ovanstående resonemang. Tyvärr har vi inte lyckats dra ut någon statistik på hur många straffsparkar en skytt missat, vi har bara data på de som gått i mål. Men för att göra våra läsare glada, har vi i alla fall tagit reda på detta och undersökt om det finns något samband.

Intressant nog så fördelas de 26 straffskyttarna jämnt över tabellen, tränarna i Superettan 2019 tycks inte ha tagit ett hänsyn till vilket stjärntecken spelarna har. Men det borde kanske de gjort?

Ta HBK som ett exempel som i år sumpat 3 straffar av 10, det är oftast Rasmus Widesheim Paul som slagit dessa straffar och han är då Vattuman som är ett av de sämre stjärntecknen på denna manöver. David Engström som är ett Lejon satte givetvis sin enda straff han slog denna säsong.

Det kanske inte är någon slump att tränarna i Superettan inte tränar lag högre upp i systemet, de tycks inte ha koll.

Men frågan är då om tränaren för Sveriges mest framgångsrika klubb har det?

Malmö FF missade under gångna säsongen totalt sex straffar. Det råder allmän konsensus om att man på grund av detta tappade minst sex poäng. Hade man tagit dessa poäng hade man haft SM-guldet som i en liten ask.

Kunde tränare Uwe Rösler påverkat utgången av straffsparkarna laget fick i år?

Såklart han kunde – titta på det här

Marcus Antonsson, 2 missade straffar (Oxe)
Markus Rosenberg,  2 missade straffar (Våg)
Guillermo Molins, 2 missade straffar (Våg)

Att Marcus A som Oxe kommer i närheten av en straffpunkt är i det närmaste obegripligt, när just oxar är näst sämst på att slå straffar. Även Vågar ligger i bottenregionen bland stjärntecknen när det kommer till att måla på straffsparkar.

Hade den gode Rösler varit en tränare med kunskap och fingertoppskänsla hade han istället för de här halvdassiga straffskyttarna beordrat fram lagets enda Lejon till straffpunkten, Oscar Lewicki. Som den fotbollsmajestät han är hade han så klart dunkat in ett antal och därmed skrudat Malmö i gyllene färger när SM-guldet skulle firats.

Så här kan man också förlora ett SM-guld.

Malmö FF har också andra mer strukturella problem med sin trupp. Av de på Fotbollstransfer listade spelarna, tillhörande truppen, är bara 10 av 32 födda på årets andra hälft. Det ger ju statistiskt sätt få möjligheter till att ha Lejon i truppen. Man har bara nämnde Lewicki och målvakten Marko Johansson. Inte mycket att hänga i julgranen när det kommer till att ha vettiga straffsparksskyttar.

Kanske dags för MFF och Rösler att utöka lönelistan med en astrolog? Inte bara för att få in straffskyttar då, utan också för att få kosmisk balans i truppen. MFF har missat guldet flera år i rad nu, har man råd att inte ta alla chanser för att lyckas vinna igen?

Slutord

Som vi minns är det ungefär under samma period på året som de bästa straffsparksskyttarna och straffsparksräddande målvakterna är födda, i kvartal tre. Här presenterar vi nu två objektiva mått på att så är fallet. Varför det är så är inte gott att veta, kanske något med kosmisk strålning, planeternas positioner, eller något annat vetenskapligt relevant.

Oavsett, fotbollstränare måste vara pragmatiska och gå på det man vet. Här är nu data som inte kan duckas. Vi ser fram emot hur elitfotbollen i landet snart nog befolkas av astrologer som styr truppbyggen, gameplans och laguttagningar.

Ingen törs väl avfärda det här som humbug?

______________________________________________________________________________

Länk till vår artikel om när fotbollsspelare är födda på året

Facebook Comments Box