ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Hur ni än gjorde det ÖFK – säg att det inte var så här det gick till

Senaste veckan har fått se cirkus ÖFK rulla vidare. Det har redan skrivits artiklar och bokstavligen tusentals inlägg och tweets om det närmast obegripliga som händer i klubben just nu.

Många trodde nog att cirkusen var slut med Daniel Kindbergs avträde från ordförandeposten. Men det är bara att konstatera, allt märkligt fortsätter, precis som förut. Lika applåderad som klubben en gång i tiden var, lika avskydd har man nu kommit att bli i ögonen på fotbollssverige. Det hela kanske bäst summeras i att AFC Eskilstuna fått sig en värdig konkurrent i kampen om att vara landets mest ogillade fotbollsklubb.

Vi ska så klart bidra med våra spekulationer om vad det är som händer i klubben just nu. Precis som alla andra är vi förstås helt inne på att det är något riktigt skumt som sker i kanslilokalerna hos ÖFK. Frågan är nog mest hur konspiratorisk man ska vara för att försöka förstå vad som händer.

För hur det än är, det finns väl ingen, inte ens inbitna supportrar till ÖFK som inte undrat hur i helskotta klubben helt plötsligt har fått fram över 20 miljoner på ett bräde, pengar som inte kunde fås fram tidigare i höstas när klubben bokstavligen var på väg att gå under.

När man nu ska närma sig frågan vad det är som har hänt i klubben utifrån de två senaste nytillskotten av pengar är det nog klokt att börja med att försöka sätta sig in i klubbens situation och utifrån det ge sig på att förstå vad som utspelat sig de senaste månaderna.

Så här tror vi att saker och ting har hänt (som sagt, vi spekulerar och ni avgör om det verkar troligt)

Vi får börja med att gå tillbaka till slutet av september. Det är i de här kaotiska dagarna den pressade styrelsen måste författa ett intyg till licensnämnden där man garanterar att man kan driva verksamheten på ett bra och tryggt sätt verksamhetsåret 2020.

Det fanns förstås ett antal parametrar som styrelsen i ÖFK var tvungen att ta hänsyn till när man nu ska skriva ihop sitt intyg.

  • Klubben har inga pengar och kampanjen om att få ihop 10 miljoner på 10 dagar har precis kommit igång
  • Man kan förstås skriva vad man vill i intyget men licensnämnden har alltid rätt att begära in underlag för de uttalanden och påståenden man gör som klubb.
  • Förutom detta har licensnämnden rätt enligt reglerna att göra en annan bedömning än de intygande klubbarna, avseende realismen i framtida ekonomiska förutsägelser.
  • Man får inte ha eget negativt kapital vid årets slut. Dvs, man måste ha mer tillgångar än skulder.
  • Det är kaos i klubben. Läget i slutet av september är att ordföranden Bo Ottosson i driftsABet nyligen avgått på medlemsmötet den 18 september. Nya VD:n Lennart Ivarsson klev på sitt uppdrag bara dagen innan, den 17 september.

Utifrån de här förutsättningarna skulle man nu alltså komma upp med en plan som ska kunna ge ÖFK elitlicens för 2020. Givet krisekonomin i klubben var man tvungen att på något sätt visa licensnämnden en extraordinär intäkt som här och nu i teorin löser kassaflödesproblematiken, men framförallt säkerställer att man är skuldfria sista december och har ett eget, om än litet, kapital att gå in i 2020 med.

Kassan är tom, man har precis skrapat ihop till septemberlönen åt de anställda. Hur ska man göra nu, goda råd är verkligen dyra. Det är nu man kommer upp med den här ”utländska” sponsorn som ska gå in med 15 miljoner kronor i klubben under innevarande år. Det löser alla problem på ett bräde och är ett elegant sätt att få ordning på det hela.

Det måste förstås antas att det är Daniel Kindbergs idé det här. Vem i styrelsen (där ingen har varit verksam längre än sedan mars) kan komma på sånt här eller har kontakter som gör att någon ”utlänning” kan gå i god för att slänga in 15 miljoner i ett svart hål.

Vidare kan vi gissa att det nog inte finns något i det här som nytillträdde VD:n gillade på något sätt, han som hade tillträtt på mandatet att rensa ut Kindberg ur klubben. Men det här sura äpplet får han nog bara bita i, det finns helt enkelt inget annat sätt att göra det på, givet tidsfaktorn.

Konstruktionen är ganska sannolikt denna att Kindberg fått någon ”utländsk” affärskollega att skriva på ett papper och sen garanterat att det aldrig kommer att bli fråga om en utbetalning utan att de 15 miljonerna bara är ett skådebröd som måste finnas på menyn just nu. Skulle det dock vara så att klubben ändå kräver in de 15 miljonerna enligt det avtal som påskrivits, ser Kindberg till att lösa detta.

I ÖFK:s plan ingår aldrig de här 15 miljonerna utan de ska bara lösa de problem som listas ovan. Pengarna för att klara året och ge en grundplåt för 2020 ska istället komma in på det sätt som beslutats, via en nyemission av aktier.

Intyget med vidföljande avtal och säkert en del andra kompletterande handlingar skickas in till licensnämnden i slutet av september.

Den 25 november får så ÖFK beskedet att man nekas elitlicens för 2020 då licensnämnden underkänner det underlag man presenterat för att klara av ekonomin nästa år.

Det som framkommit i efterhand är att licensnämnden konstaterar att den sponsorutbetalning på 15 miljoner som skulle skett senast 31/10 inte betalats ut och att det därmed finns osäkerhet hur klubben ska kunna hantera ekonomin här och nu och en eventuellt fällande dom i CAS gällande Ghoddosaffären, med de böter som oundvikligen blir fallet.

Men som sagt, de där pengarna var bara ett sidospår, en chansning som inte gick hem. Huvudfokus har hela tiden varit att fixa pengarna via aktieemissionen. Men det var de här 15 miljonerna klubben kunde komma upp med i september. Att licensnämnden sa nej i november när inga pengar betalats ut och ÖFK fortfarande inte hade några större summor på kontot, kan ingen i klubben blivit chockad över, även om det låter så utåt.

Men ÖFK hade iaf testat, man fick nej men viktigaste av allt var att man hade fått svart på vitt vad licensnämnden slog ned på. Om man bara vet vad som är problemet, ja, då går det att lösa. Nu visste man det och man skred genast till verket.

Klubben har alltså 14 dagar fram till den 10:e december på sig att överklaga nämndens beslut och komma upp med en ny plan för hur man ska hantera det här.

Problemet är nu att man behöver ha in sina 20 miljoner för att kunna visa att man klarar året och nästa års budget på ett rimligt sätt. Men utöver det behöver man också ha pengar reserverade för eventuella Ghoddosböter. Licensnämnden hade trots allt tagit upp det som ett skäl till utebliven elitlicens, det var tvunget att hanteras.

Knivigheten nu i början av december är att man bara har 10 miljoner insamlade, man behöver 20, det är absolut prio att fixa det här. De 15 miljonerna som man tidigare hävdade var sponsring för i år ska inte längre vara det, de behövs på annat håll. Utåt säger man att licensnämnden missförstått det hela och trott att utbetalningen 31/10 av 15 miljoner som inte blev av spelar någon roll i sammanhanget. I september var det så när man skickade in intyget, men nu i december med egna medel på banken kan ÖFK hävda att det aldrig varit tänkt så utan de pengarna var avsatta för 2020 och eventuella Ghoddosböter.

Det här är förstås en efterhandskonstruktion från klubbens sida som möjliggör för ÖFK att skifta över de 15 miljonerna till 2020. Hur det än är kan man tycka att det är ganska magstarkt att anklaga licensnämnden för att ha missförstått ÖFKs styrelse och deras intentioner. Det är ju rimligen klubbens ansvar att förklara så att ledamöterna i nämnden förstår hur det är tänkt.

Men som sagt, givet Ghoddosproblemet som licensnämnden tryckt på, måste nu pengarna skiftas över till 2020 för att det här ska kunna fungera.

Och så blir det. Till överklagandenämnden (ÖKN) säger ÖFK nu att sponsorpengarna inte ska bokföras på innevarande år, utan nästkommande. Det ger klubben möjlighet till två saker, dels reservera 10 miljoner kronor för eventuella böter från CAS i Ghoddoshärvan, dels, allmänt stärka kassan så att ÖKN kan ge grönt ljus till ett ÖFK med en funktionell ekonomi 2020.

Ett problem kvarstår dock, genom att låta de 15 miljonerna få en ny roll i ekonomin behöver man fortfarande pengar för att fixa årets resultat och framförallt, att inte ha eget negativt kapital per den 31/12.

Det är bråttom nu, för man måste kunna visa ÖKN att man har likvida medel på något sätt. Man har sagt att man behöver 20 miljoner men man har bara 14. Mirakulöst löses detta då det helt plötsligt i sista stund kommer in 6 miljoner kronor från en ny sponsor som klubben absolut inte heller får nämna vid namn.

Men man fixar det man förutsatt sig. Med sina aktioner håller man klubben över ytan i år för att säkra de krav som finns på den här sidan årsskiftet och man har dessutom, i alla fall på papperet, pengar att lösa nästa års problem med.

På många sätt ger man inte ÖKN så många alternativ än att godkänna elitlicensen. Man visar upp påskrivna papper där riktiga människor förbinder sig att betala pengar till klubben i någon affärsuppgörelse, som ÖFK nu av någon anledning inte vill kommunicera utåt.

Det är förstås möjligt att ÖKN inte tror att pengarna kommer att betalas ut, men klubben har i vart fall lagt fram juridiskt bindande avtal för nämnden. Det kan inte ignoreras, klubben får därför elitlicens för 2020.

Frågan är då om det är troligt att några pengar av de totalt 21 miljoner som nu klubben lovats i tidigare okänd sponsring någonsin kommer att betalas ut till ÖFK. Det är förstås omöjligt att veta men troligt är nog att de inte betalas ut om det absolut inte måste ske för att klubben ska överleva. Man ska nog i allt väsentligt se de pengarna som en slags livförsäkring mer än något annat.

Vi måste förstå att hela den här räddningsaktionen med sponsorer hit och papper dit är en konstruerad process för att rädda klubbens elitlicens. Överlag visar den här processen absolut inte på vart klubben står ekonomiskt idag och hur framtidens ekonomi ser ut. Det som hänt har ekonomiskt skett för att rädda elitlicensen här och nu.

Att få in 21 miljoner i sponsring under hösten till en konkursmässig klubb när 2018 års sponsring totalt låg på 7.7 miljoner förstår alla inte sker hur som helst. Det som låter för bra för att vara sant är allt som oftast också för bra för att vara just sant.

Allt det här är konstruerat. Det finns bara rimligen en person som kunnat ordna med detta och haft kylan att spekulera med så mycket pengar. Det är Daniel Kindberg. Han har nog helt enkelt sagt till klubben, jag fixar påskrifter, det kan förstås inte var mitt namn, men jag garanterar pengarna i andra ändan om det behövs.

Det är nog inte så att styrelsen i driftsAB:t eller VD:n velat detta. Men det här var den enda utvägen, det fanns liksom inget annat sätt att lösa det här på, givet de krav licensnämnden lyfte fram. Styrelsen gjorde vad som krävdes och höll säkert för näsan samtidigt. Att VD Lennart Ivarsson är mindre nöjd kan vi förstå när han nu efter blott några månader i klubben aviserar sin avgång.

Nu har ÖFK en stor huvudvärk kvar och det är att för omvärlden på något trovärdigt sätt berätta vad det är för sponsring på 21 miljoner som helt plötsligt dykt upp och vilka motprestationerna för klubben är. Det går förstås inte för sig att berätta att det är Kindbergs penningar man tagit i sin famn. Någon ”annan” sanning måste nu fram till offentligheten.

Vi får ser vad den blir. Man kan nog gissa sig till att det gnisslar rejält i styrelsen i ÖFK just nu. Det är nu man ska ge sig ut på grumligt vatten och försöka övertyga ett skeptiskt fotbollssverige om att det här inte bara är en lek med papper och siffror för att rädda elitlicensen.

Det började inte bra nu i veckan. Först ger VD en version till media hur man ska hantera de här uppgörelserna med sponsorerna, bara för att timmar senare motsägas av klubbens presstalesman. Som sagt, det är nog inte bara varma ord och ryggdunkar som delas ut i kansliets lokaler dessa dagar.

Allt det här är våra spekulationer och vi önskar för allas bästa att vi har helt fel i allt vi skriver ovan. Låt oss hoppas för svensk fotbolls bästa att det är så, om det inte är det, ja, vad ska vi göra då?

Facebook Comments Box