ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Superettan 2019: Expected Goals – den ultimata guiden

Lata dagar och de intellektuella utmaningarna är få. Tur då att det är full aktivitet i vår tomteverkstad där vi snickrat ihop den ultimata analysen över expected goals statistiken för Superettan 2019. Nu får ni veva igång hjärncellerna igen och göra ett kortare uppehåll i julmatsrestätandet. Vi försöker ta ett helhetsgrepp för att lyfta fram viktiga aspekter i de olika lagens prestationer under säsongen.

För den som inte vet något om expected goals är det alltså en sannolikhet att det blir mål utifrån positionen från vad skottet avlossades, det finns olika stora databaser med 100.000 tals skott och där har de lagrat X och Y koordinater och kan se en procentuell sannolikhet att det blir mål från en viss position. Den tar inte hänsyn till spelarnas positioner. Straffpunkten brukar få värdet 0,76, dvs 76% sannolikhet att det blir mål därifrån medans utanför straffområdet brukar ligga under 10%. Det går även att titta på hur bra chanserna motståndarna har skapat, det kallas då Expected Goals Against (xGA).

Expected goals per match – Superettan 2019

Expected Goals Superettan 2019

Förkortningarna i tabellen står för

GM = Gjorda mål
xG = Expected goals – summering av alla målchanser i matchen
IM = Insläppta mål
xGA = Expected goal against – summering av alla målchanser man fått mot sig i matchen

Först ut är en samlad bild på hur respektive lags expected goals har sett ut för respektive omgång. Här bör det noteras att det är i tidsordning och inte de faktiska omgångarna, det gör att de matcher som blivit uppskjutna ligger i fel faktisk omgång.

Som exempel i tabellen kan vi se att Brage i omgång två mot VSK hade 1.35 i xG och man gjorde 1 mål. En rimlig utdelning med andra ord. För VSK konstaterar vi att de hade 0.72 i xG i den matchen och förtjänar inte riktigt det mål som Filip snyggt kunde kontra in.

Rullande medelväde

Men för att göra det lite mer intressant än bara ett uppslagsverk för siffror så har vi dragit ut ett rullande medelvärde för hur poängskörd, expected goals och hur den har diffat mot tex gjorda mål och insläppta mål för att se formen.

Superettan 2019 rullande medelvärde poäng och expected goals

Detta gör att det går att tolka lite vad som har legat bakom olika lags starka respektive svaga perioder. Tex hade Brage en stark period med höga poängsnitt i mitten av serien. Orsakerna tycks vara att de skapade otroligt många målchanser (hög xG) och faktiskt gjorde fler mål än förväntat (positiv xG diff), samtidigt som motståndarna fick få chanser (låg xGA).  

På samma sätt hade Frej under samma period det riktigt tufft, med alla siffror omvända jämfört mot Brage. Ta omgång 22 som exempel, där det stora skillnaden är xGA – där Brage har 0.59 och Frej 2.38. Med så mycket sämre försvarsspel från Frejs sida är det oundvikligt att de släpper in fler mål och därför förlorar sina matcher.

Ett annat lag av intresse är Varberg som hade en svag period i inledningen av hösten där de tappade mycket poäng. Utgår vi från xG tycks det som laget haft helt ok xG och xGA, även om det är lite lägre än deras vanliga snitt. Problemet var istället att de gjort mindre mål än förväntat (neg xG diff) och släppte in fler mål än förväntat (låg xGA diff).

Syrianska som åkte ur hade en extremt svag period i slutet av säsongen, där de tog få poäng. Det förklaras av att laget kom till väldigt få målchanser (låg xG), men när de väl fick dem så lyckades de inte göra mål (negativ xG diff).

Försvarsmässigt överpresterade laget faktiskt (positiv xGA), men vad hjälper det när det är extremt många målchanser motståndarna kommer till (hög xGA).

För VSK så utmärker det sig att laget släppt till många målchanser men framförallt i början av säsongen var laget extremt bra på att inte släppa in mål. Faktum är att man bara hade minusstatistik på sin xGA i tre mätperioder under säsongen av tjugofem. Det var bara J-Södra som var lika bra där. Överlag gjorde VSK en fantastisk säsong försvarsmässigt.

Expected goals totalt

För att göra statistiken ännu mer lättläst så finns följande summeringstabell för expected goals.

När vi tittar på vilka lag som både presterar gentemot expected goals (xG) och expected goals against (xGA) så hittar vi topplagen Mjällby, Brage och J-södra och sen VSK. VSK är alltså det enda laget utöver topplagen som överpresterar i både offensivt och defensivt utifrån de chanser som getts.

Anledningen till att VSK inte är ett topplag i tabellen beror ffa på att man släpper till för många målchanser. Även om man kanske är seriens bästa lag på att försvara sig mot målchanser så blir det så klart mål oftare än för lag som Varberg som bara släpper till hälften så många målchanser, statistiskt sett. Man kan också lägga till att lagets xG är för lågt för att kunna vara med i toppen, mer om det i nästa tabell.


Expected goals

Om vi sorterar upp xG på vilka som kommit till flest chanser (hög xG) och vilka som missat mest (störst differens GM och xG).

I slutändan är dessa ganska likt sluttabellen med några skillnader, HBK och Degerfors var några av de bättre lagen att komma till målchanser medans Mjällby hade legat på den undre halvan om vi utgår från hur många chanser lagen skapade.

Det lag som överpresterade mest offensivt var J-Södra som gjorde 8 mål mer än vad man kunnat förvänta sig utifrån målchanser. Samtidigt som man säger det kan man konstatera att det bara är 4 av 16 lag med positiv xG. Det är ju knappast positivt men beror förmodligen på att Superettan som serie betraktat är sämre än de serier som referensdata är hämtad ifrån (spelarna i dessa serier är helt enkelt bättre på att göra mål). GAIS var det lag som gjorde minst antal mål än förväntat, 12 färre än vad de borde ha gjort. Det är så klart en förklaring till att de hamnade där de gjorde i tabellen.

Expected goals against

På samma sätt går det att analysera insläppta mål och expected goals against (xGA).

Varberg var det lag som var överlägset bäst på att inte tillåta motståndarna att komma till vettiga målchanser. Intressant nog var HBK det lag som hade näst högst värde på xG (skapa målchanser) och näst lägsta värde på xGA (inte släppa till målchanser). Sammantaget borde man varit väldigt högt upp i tabellen. Nu var man inte det och det beror helt enkelt på att laget underpresterat kraftigt både offensivt och defensivt. Man missade att göra 7 mål och släppte in nästan 3 för många utifrån vad man kunnat förvänta sig.

VSK har varit tredje sämst på att släppa till målchanser men samtidigt överpresterat rejält gentemot xGA och släppt in 13 mål färre än förväntat. Överlägset bäst i serien.

Superettans tabell 2019 enligt Expected goals

Om vi bara tar hur matcherna skulle slutat om xG varit facit och fördelar poängen enligt detta så skulle Superettan 2019 slutat som följande.

Intressant nog så skulle HBK spelat i Allsvenskan och ÖIS hade fått kvala uppåt. Neråt hade BP spelat kvar i serien men TFF åkt ur direkt och Norrby hade fått kvala negativt.

Superettan enligt Expected points

Det finns dessutom en annan modell för att använda expected goals, det är att omvandla det till expected points. Genom att utgå från varje målchans och analysera hur matchen hade slutat om det blivit mål eller inte så går det att komma fram till att matchen borde slutat 50% vinst, 25% oavgjort och 25% förlust. Utifrån detta går det att fördela poängen så att man får en andel av poängen utifrån hur den borde ha slutat. Denna modell kallas expected points. Vi har dragit ut denna tabell direkt från WyScout.

Intressant nog skiljer sig denna modell gentemot om du hårdrar xG i respektive match visavi hur poängen fördelas i respektive match. VSK skulle ha fått kvala neråt och Degerfors hade då knipit kvalplatsen uppåt. Den här typen av tabeller visar på strukturella svagheter i trupperna. Lag som Trelleborg och VSK har överpresterat och bör noga analysera hur de ska bli bättre som lag. Nästa år kan man inte räkna med samma tur med att kunna försvara sig som man lyckades med i år.

På samma sätt kan inte Mjällby räkna med en lika fin säsong i AS nästa år. Sannolikheten att de ska överprestera på samma sätt, utifrån statistiken, som man gjort 2019 är förstås låg.

Utifrån samma resonemang fast omvänt kan man säga att om bara HBK gör om sin säsong som man gjort i år kommer man att gå upp i Allsvenskan 2020. Sannolikheten att man har samma otur (oförmåga) över så många matcher nästa år är låg.

Slutsatser

Det finns flera sätt att tolka denna statistik. Ett lag som kraftigt över eller underpresterar gentemot Expected Goals bör fundera på varför de gör detta.

Ett lag som VSK som kraftigt överpresterar defensivt men som ändå har väldigt hög xGA gentemot andra lag måste dels fundera över varför motståndarna kommer till så många lägen och varför det är så att laget ändå tillslut lyckas hålla siffrorna nere.

Förändringar behöver göras så att motståndarna kommer till färre lägen samtidigt som överprestation att försvara sig behöver behållas. Även om Anton Fagerström är seriens bästa målvakt så har även backlinjens positionering stor betydelse för hur lätt ett avslut är att rädda. VSK behöver kraftigt förbättra både sin offensiv och defensiv då laget kommer till alldeles för få lägen enligt expected goals och släpper till för många.

J-Södra har motsatt effekt, där har de gjort 8 mål mer än förväntat. Där ska vi även komma ihåg att de blev tilldömda flest straffar i årets serie och man gjorde 9 mål på 11 straffar. Skulle stora förändringar ske i truppen finns det rejäl risk för bakslag då det är onormalt många straffar samt en överprestation gentemot xG.

Det finns lag som borde kanske varit med mer i toppen än vad de var, tydligast är HBK som både hade näst högst xG och näst lägst xGA. Var är anledningen att de ändå inte lyckades? Hur stor skillnad skulle en ny målvakt eller anfallare ha?

Om vi tittar på GAIS så ligger de i bottenskiktet i både xG och xGA, dessutom underpresterar laget mot expected goals statistiken. GAIS lyckades vara det bättre laget i några få matcher och det var tillräckligt för att hålla sig kvar. Men att ha så låga värden är ett problem och kan skapa stora utmaningar inför nästa säsong.

Ett annat lag som lyckats vinna precis rätt matcher är Mjällby, enligt expected goals statistiken borde de varit ett mittenlag och gjorde faktiskt väldigt få mål för att vara ett topplag.

Facebook Comments Box