ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

VSK Fotboll vinner med andan i halsen

Så äntligen fick VSK vinna mot årets huvudmotståndare Carlstad United. Men det var ingen lätt seger i en match som innehöll det mesta, snygga mål, galet slarv, hagel och episk syndaflod fram till soloprestationer av den högre skolan ackompanjerat av strålande sol. Låt oss nu bena ut matchens olika ansikten.

VSK började matchen bra med ett tajt spel och ett tajt lag som höll ihop både liret och lagdelar. Som en konsekvens kom inte CU någonstans när de under den första halvtimmen då och då fick låna bollen. Carlos ”Geten” Moggia firade stora triumfer i det defensiva arbetet och var superb hela första halvlek. Laget spelade med energi och hög rörelse och vi fick flashbacks från hur det såg ut i hemmapremiärens spel där VSK var tajta, tunga och farliga över hela planen. Chanser saknades inte i första halvlek, vi räknade till ett 10-tal rejäla målsniffare men det dröjde till 32:a minuten då Filip Tronêt på egen hand gjorde 0-1. Han fintade helt enkelt bort den nya franska mittbacken snyggt och placerade otagbart in bollen i bortre hörnet. Ett typiskt Filip-mål och en rättvis ledning för VSK.

På något sätt var målet startskottet för Carlstad att försöka flytta upp positionerna och VSK tycktes nöjda med 0-1 och tappade i aggressivitet. Sista 10 min etablerar CU ett visst tryck och efter en hörna tvingas Esso rädda en boll på mållinjen. VSK har lite tur som har 0-1 när domaren blåser för halvtid. Det har haglat och monsunregnat under stora delar av halvleken och planen är såphal och vattendränkt, så det är inte lätt för spelarna att få till ordentliga passningar men VSK har varit laget som på det stora hela hanterat underlaget bäst.

I summeringen av första halvlek får vi säga att Filip på allvar visade världen att han är tillbaka i gammalt gott slag. Hela anfallstrion gjorde det bra. Emir på vänstern var stor och stark och vann dueller, höll i boll och hjälpte laget ordentligt i anfallsspelet som för dagen var snabbare och mer varierat med både inlägg men också med djupledsspel som vid VSK:s 0-1 mål när Hellgren snyggt lägger bollen bakom backlinjen som Filip fiskar upp. Även Karwan fick till det bättre i den här halvleken och jobbade och slet förtjänstfullt. VSK vann mittfältsduellen i första halvlek vilket så klart gjorde spelet framåt bra men även bakåt där backarna inte hade allt för mycket att göra.

När så spelarna kommer in i andra halvlek kan man på nått sätt känna från läktaren att det är något som inte stämmer. De släntrar in en och en och ställer upp utan att samla ihop sig och peppa varandra, vilket Carlstad gör. Direkt i andra halvlek sätter CU fart framåt och är mer aggressiva. VSK tycks mest stå och titta på. Så här ser det ut de tjugo första minuterna där CU gör lite som de vill. Det som har hänt är att deras mittfält kliver in hårdare och är mer aggressiva samt att deras brasse faller ned mer för att hämta boll. Han var helt bortgjord i första av Geten som inte gav honom en centimeter. Nu får han mer boll och mer tid. VSK:s första 20 minuter är usla och Carlstad kan kvittera och ta ledningen ganska enkelt. Erik Jernbergs passning fram till 1-1 är rent fotbollsgodis – en gåta att han inte spelar högre upp i systemet. Vid CU:s 2-1 mål slår Berisha en boll rakt i famnen på Ike. Det bör inte vara så farligt egentligen om inte VSK:s mittfält somnat in helt vid den här tidpunkten. Man blir oerhört passiva och bolltittare och lädret far som på ett snöre och hamnar hos CU:s nya brasse som snyggt drar in den från distans. Målet är inte oförtjänt då CU dominerar matchen. Reflektionsmässigt är det lite trist att konstatera att tränaren måste byta in en defensiv mittfältare i detta läge för att få lite stadga på mitten, underbetyg till mittfältet i den här sekvensen av matchen.

Tungt för VSK men CU börjar omedelbart maska för att försvara sin ledning så man tappar lite i intensitet och skärpa. VSK kan sakta men säkert börja växa in i matchen igen och man spelar återigen mer rejält. Filips andra mål är förstås en bjudning från CU:s målvakt som slår den rakt på honom, men Filip har kylan att sätta den i mål när han är fri, alla förmår inte det. I sekvensen innan VSK:s mål har Anton gjort en fantomräddning på ett friläge för CU där man snyggt sågar sig igenom VSK:s mittförsvar – 3-1 där och matchen hade varit avgjord. Men VSK har lite tur som sagt.

Kvitteringen är startskotten för en allt tyngre VSK-offensiv där man anfaller på kanterna gång på gång. Mittfältet i CU börjar tröttna och ytorna blir större för VSK:s anfallare. Segermålet är Jonas Hellgrens förtjänst som får en snygg genomskärare av Karwan som gör en förstklassig aktion i uppspelet och efter en del flipperspel slår Smajic bollen till Nushi som kommit in för Filip och han stöter den i mål helt omarkerad. CU:s försvarsspel var inte det bästa där med Nushi och Karwan fria på den bakre ytan medans CU-försvararna tittade på bollen istället för att markera, bara att tacka och ta emot.

VSK vann den här matchen till slut för att man var lite kallare och lite tyngre än Carlstad denna våta söndag. Spelet var lite slumpartat givet den blöta planen men VSKs fart och hårda arbete i 90 minuter fällde till slut avgörandet.

Bäst i VSK var Filip Tronêt med sina två mål, Anton som räddade oss kvar i matchen och Geten som gjorde ett stort jobb i defensiven. Försvarsarbetarna gjorde det godkänt och höll för det mesta rent framför målet. Framförallt var det här en lagseger där man slet ihop och till slut lyckades vinna.

Carlstad United är ett bra lag med väldigt vassa spetsar men man har också ett stabbigt försvarsspel och en målvakt som inte gör allt perfekt. Faktum är att CU nu inte vunnit sen 8 juli och bara tre gånger på de senaste 10 matcherna. Ska man vara med i toppen måste man börja vinna igen och något som kan underlätta det är att inte släppa in så många baklängesmål som man gör i den här matchen och rent generellt.

För VSK var den här segern allt. Man fick bevis på att man kan spela en kraftfull anfallsfotboll med tryck och fart som skapar många målchanser. Och man visade i första halvlek att man kan dominera matchbilden med eftertryck. Men man visade också plumpar i protokollet när man helt onödigt bjöd in CU i matchen igen, lite amatörmässigt gjort får man säga. På det stora hela var matchen ett fall framåt för VSK och med första halvlekens spel i kommande bataljer blir den här hösten något att minnas på ålderdomshemmet. Det gäller nu att behålla fokus och visa samma energi i nästa seriematch mot svårslagna UFC på hemmaplan kommande helg.

Vi kan också ge ett hett tips till tränarduon inför kommande match. Se till att Rinor Nushi är på plan. Vi har vunnit rubbet med honom inne i år. Sex inhopp, två mål på 131 minuter, båda hans mål har gett segern till laget. Ha gärna Filip på plan också, han har inte heller förlorat med laget i år.