ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

VSK Fotboll har revansch att utkräva

Det VSK som under inledningen av våren etablerade sig som oslagbara fick sig en törn i senaste mötet mot Umeå FC då resan till Västerbotten slutade med en överraskande förlust. Visserligen hade VSK förlorat mot Assyriska några omgångar tidigare, men där hade VSK dominerat i nästan hela matchen innan Assyriska gjorde segermålet i matchens sista minut, inte särskilt rättvist. Men i matchen mot Umeå var VSK riktigt usla. Spelarna verkade mentalt vara kvar i bussen man åkt upp med och man kom inte upp i nivå på hela matchen. UFC vann helt rättvist med 2-0 då man var det bättre laget på plan, första gången det inträffat för VSK del under årets säsong.

För VSK var UFC-matchen starten på en tung sommar, de följande fem matcherna förlorade VSK två och fick en oavgjort, vilket i sammanhanget får räknas som en formsvacka när du är med och slåss om serieseger. Trots kräftgång sista matcherna innan serieuppehållet lyckades VSK klamra sig kvar som serieledare då Carlstad United haft en ännu djupare svacka.

För Umeå FC å andra sidan fick matchen mot VSK en motsatt effekt. Efter att bara vunnit två matcher på nio omgångar betydde vinsten mot VSK allt. Laget fick uppenbarligen ett enormt självförtroende efter att ha slagit seriefavoriten och började sakta men säkert klättra i tabellen. Sen matchen mot VSK har Umeå vunnit allt förutom två matcher och en oavgjord. De senaste tio matcherna har Umeå haft näst bäst form av alla lag förutom Syrianska och plockat fem poäng mer än VSK under denna tidsperiod. Umeå har nu bara fyra poäng till kvalplats och kommer möta alla tre topplagen och har därför i princip allt i egna händer, men då måste man såklart börja den resan med att vinna mot VSK.

I serien är faktiskt Umeå FC och VSK lika på några plan, båda är otroligt starka hemmalag. VSK har 6 vinster, 2 oavgjorda och 1 förlust hemma, för UFC är samma siffra 6-2-2. Däremot är lagen något sämre på bortaplan där VSK bara är tredje bäst med 7-0-3 och Umeå sjua med 3-4-2. Umeå har så klart en stor nackdel av att behöva resa långt vilket gör att de presterar sämre när de åker ned till Mälardalen för att spela matcher. Tittar vi lite djupare i Umeås bortastatistik ser vi att de har gjort 9 mål och släppt in 9 mål på 9 matcher. Det är onekligen strongt defensivt sett men offensiven har helt klart fungerat sämre.

För VSK:s del är hemmamålstatistiken 14-5 på 9 matcher. Det är 8 lag (!) som gjort fler mål på hemmaplan än VSK och man delar niondeplatsen med Karslund och Skellefteå i seriens absoluta bottenskick. VSK har bästa målskillnaden i serien men skulle verkligen behöva öka målskörden.

Om UFC inte vinner söndagens match kommer de ha svårt att få häng på kvalplatsen, de är närmast pressade att vinna denna match för att ha en chans. Detta faktum kan faktiskt gynna VSK då UFC måste gå för seger och knappast kommer försöka gneta till sig en poäng med ett lågt sittande lag och betongförsvar. Vi konstaterar att VSK är riktigt vassa mot just topplagen i år. Mot lagen som är topp 6 har VSK fyra vinster, en oavgjord och två förluster och i höstsäsongen har man slagit både 2:an och 3:an i serien.

I VSK är Carlos Gaete Moggia avstängd och i Umeå FC Emmanuel Yeboah likaså efter att blivit utvisad i segermatchen mot Skellefteå FF i måndags. Styrkemässigt är det väl ungefär ett lika stort tapp för lagen med de här spelarna borta. Däremot är det nog ett större tapp för UFC att Isaac Freitas Da Silva drog upp baksida lår förra veckan och sannolikt missar matchen mot VSK. För VSK verkar övriga vara tillgängliga för spel vilket innebär 23 man att välja bland när startelvan skall formeras.

Vi ser fram emot att möta Alex De Carolis igen som lämnade VSK just för UFC och trots sparsamt med speltid i VSK var han omtyckt både av spelare och supportrar inte minst för hans kompromisslösa kämparinställning som han visade när han fick chansen att spela.

Om vi då summerar kan vi nog räkna med att få se en sprakande fotbollsmatch på söndag där båda lagen går för seger – ingen kommer vara nöjd med oavgjort. Det brukar vara ett bra recept för kul fotboll.

Facebook Comments Box