ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Veckans omgång special, Superettan och Allsvenskan omgång 30

Nu när VSK är klara vågar Anno-redaktionen börja kasta blickarna på Superettan 2019. Vi har såklart inte så bra koll på Superettan, men det hindrar givetvis inte att vi tycker en massa om hur vi tror att Superettan 2019 kommer bli. Vi börjar med att titta lite på kommande matcher i Allsvenskan och Superettan.

Allsvenskan

Här är det en kamp mellan Dalkurd och BP om att åka ur direkt och ställas mot AFC Eskilstuna i ett kval. Just nu är det fördel BP som har 2 poängs avstånd men i praktiken bara 1 poäng då de har sämre målskillnad.

GIF Sundsvall – Dalkurd: 1

Tyvärr för Dalkurd har man fått en tuff sista match. Man måste åka norrut till GIF Sundvall som gjort en bra säsong, över all förväntan, i år. Däremot kommer bortastödet för DK vara massivt. Det är sedan en kurdisk kvinna i Sundsvall har fått klubben att gå med på att hon får dela ut över 1000 gratisbiljetter till kurder i stan. Med stöd eller ej, statistiken talar emot Dalkurd. De måste vinna denna match för att ha en chans på kvalplatsen. Men man har bara vunnit 2 bortamatcher i år så de är en tuff uppgift och Sundvall på andra sidan mittlinjen har bara förlorat 4 matcher på hemmaplan i år. Nja, det lär nog bli seger för Giffarna.

BP – Trelleborgs FF: 1

För BP är det betydligt mänskligare motstånd som står på menyn. Bottenlaget och redan avsågade Trelleborg ska åka upp till Grimsta och man spelar som sagt bara för hedern. BP har väl ingen imponerande hemmastatistik som bottenlag, endast fyra vinster i år. Men då får man jämföra det med Trelleborgs usla bortastatistik, där man bara mäktat med en bortavinst den här säsongen.  Även formen talar emot Trelleborg. Faktum är att den är katastrofal. Man har inte vunnit en endaste match sedan omgång 10 och har bara fyra oavgjorda sen dess (lite som Assyriska i Norrettan). BP har ändå en vinst i ryggen från senaste matchen och har ändå lyckats prestera här och där under året. Det lär nog bli BP-seger.

 

Superettan

I Superettan är sex lag inblandade i streckstriden om att hamna på kvalplats. Det är redan klart att Gefle och Landskrona kommer åka ur, så det är inget vi kommer fokusera på. Uppåt är  Helsingborg och Falkenberg klara, medans AFC får kvala mot BP/Dalkurd.

Jönköping Södra – Norrby IF: X

Både J-Södra och Norrby är inblandade i streckstriden. Jönköping har dock en fördel i och med en poäng tillgodo på Norrby och kan därför nöja sig med ett kryss och ändå komma före lördagens motståndare. Norrby har oerhört dålig målskillnad och bara ett poäng mer än IFK Värnamo som just nu finns på plats 13 (kvalplats). Men det krävs att GAIS och Värnamo båda tar mer poäng än Norrby i denna omgång för att Norrby ska hamna i kvalträsket och det känns som en ganska osannolik utveckling av den sista omgången. Formmässigt är Jönköping i mycket bättre slag än Norrby. Två vinster, två oavgjorda och bara en förlust de senaste fem matcherna mot Norrby som bara mäktat en vinst och en oavgjord under samma tidsperiod. Vi tror att Jönköping kommer säkra upp den här matchen och se till att det blir ett kryss.

Helsingborgs IF – Varbergs BoIS: 1

Det här är nog en match som inte kräver så mycket analys, serieledaren mot ett bottenlag. Även om HeIF inte har något att spela för vill de nog väldigt gärna vinna serien och för att det ska vara säkra på det måste de vinna den här matchen. Bakom jagar Falkenberg FF bara en poäng efter.  Visserligen förlorade man mot Värnamo senast, men det lär inte upprepas. Nu blir det fulla spjäll mot seger som också då innebär att man vinner serien.

Falkenbergs FF – GAIS: 1

Den här matchen har liknande förutsättningar som föregående, ett topplag som är klara för Allsvenskan som ska möta ett bottenlag. Som vi sa ovan, Falkenberg har chansen att vinna serien och lär ge allt i den här matchen. GAIS har spelat skakigt på slutet och det märks att spelarna är tagna av att helt plötsligt vara indragna i kvalstriden, vilket man inte varit tidigare under säsongen. Man har gjort dåliga matchen på slutet så formen kan knappast sägas vara den bästa. Falkenberg har hemmaplan och vill vinka Superettan farväl med en seger och vi tror de lyckas med det trots ett desperat kämpande GAIS på andra sidan.

IK Frej – IFK Värnamo: 2

IFK Värnamo har varit ett höstenlag. Man har bara förlorat tre matcher sedan serien vände och har bara en förlust senaste fem matcherna. De värvade hårt i sommarfönstret när de låg sist i serien och har nu möjlighet att t.o.m slippa kvala om de vinner. Frej är visserligen också inblandade i streckstriden men även om de skulle förlora måste GAIS och Norrby vinna sina matcher. Även Frej har haft en bra form och är obesegrade senaste fem matcherna. Får vi tippa här så tror vi ändå att Värnamo vinner, de har sett ruskigt starka ut under hösten.

 

Kval

Har vi gissat rätt så är det alltså Dalkurd som åker ur direkt och BP ställs i ett kval mot AFC. Sen är det Varberg och GAIS som får kvala mot kvallagen från Div 1 som sannolikt är Syrianska FC från Norrettan och om vi gissar lite, Oskarshamn från den södra Div 1 serien.

Facebook Comments Box