ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Nå ut VSK Bandy

VSK Bandy var i många år, alltid i positiv mening, synonymt med Västerås som stad. Tänker tillbaks och får det att kännas som igår när man klev upp på den där träläktaren, alltid ackompanjerad av klackens sånger.  I snö och kyla, i regn och rusk. Mot Boltic såväl som mot Selånger.

Fina minnen som snabbt får sällskap av andra: doften av glögg, bengaler, ”handskapplåderna”, salig Kalle samt icke att förglömma; old boysen på värmeläktaren med sitt aldrig sinande ordflöde. Framgångarna var stora, gulden radades upp. Man pratade om bandy och VSK på torget, med grannarna, i kön till närbutiken, med arbetskamrater och skolkompisar. Det var liksom var mans egendom.

Idag är mycket förändrat. Trä har blivit betong. Sångerna på läktaren har förbytts mot barhäng på hyllan. Tiderna har förändrats även i andra avseenden. När bandyn var som störst existerade ingen stor konkurrens från den internationella fotbollens sida. Tipsextra och vårens Europacupfinaler var allt. Idag kan man se ett 20-tal matcher vissa veckor och ha koll på precis allt om sina favoritspelares förehavanden. Det gör att stora fotbollslag riskerar att ställa sig i vägen för bandyn som sport och VSK som klubb.

Emellertid, om man skalar bort allt runtomkring så är den sportsliga produkten fortfarande oerhört stark. Du hittar ingen motsvarighet till VSK Bandy i Västerås. Varken historiskt eller om man betraktar nuvarande trupps kvalitet. Det gäller bara att nå ut till en ung och ny generation. På 80 och 90-talen delades ”fans-korten” ut på skolorna inför säsongerna. Det väckte intresse, gjorde många av oss till trogna besökare.

Det var som sagt före all fotboll som numera skapar en närmast övermäktig konkurrens. Decennier innan kidsen fått möjlighet att se Messis senaste drömmål i 15 vinklar fem minuter efter att det gjorts.

Klipp och sociala medier bör dock inte vara en konkurrent. Se till att nyttja dess möjligheter istället. Det är nämligen kidsens hemmaplan. Gör snygga mål och finter tillgängliga i små klipp.Vi har ju faktiskt några världsspelare inom sporten. I vår stad, i vår Grönvita klubb. Bandy är en miniorn jämfört med fotboll, men killar som Simon Jansson och Martin Landström, för att ge två exempel, är något av Messis i miniatyr.  Små Neymars fast nästgårds.  Till skillnad från fotbollsgiganterna belägna bara en cykeltur, eller några busshållplatser, bort. Det gäller att göra ungarna medvetna om det.

Ett tänkbart sätt vore att använda VSK:s fb-sida. Utöver klipp på mål borde en liten presentations-film locka. En som visar upp säsongens upplaga av VSK varje höst. Riktad till stans skolor. En modern motsvarighet till fanskorten. Vi behöver helt enkelt få de yngre generationerna medvetna om vad VSK Bandy åstadkommit och fortfarande åstadkommer. Presentera bandyn som sport.

Dessutom: många av spelarna är västeråsare från början. Låt dem prata om hur allt började, på vilket område de tog sina första skär och vart de försökte sig på sina första dribblingar. Låt dem berätta om vilka andra sporter som gällde. Vem vet, det kanske är någon knatte som känner igen sig, som hör Joneby eller Holmberg beskriva exakt samma uppväxtområde och plan som han eller hon själv regelbundet besöker. Månne får det vederbörande att skaffa en Grönvit tröja och ta sikte på ABB Arena redan imorgon.

Bandy må vara en liten sport men VSK är en stor klubb. Störst i Västerås om man ser till historien och bäst ju nu sett till kvalitén på laget. Vi får å ena sidan aldrig tillbaks utomhusfeelingen, med bengalerna och sången som hördes över hela stan. Bandyn är å andra sidan så oerhört mycket bättre nu än då.  Titta på farten, dribblingarna och skotten. Dessutom finns ett romantiskt skimmer kring utomhusbandyn. Betänk hur våra vintrar är. Bitande kyla, plusgrader, ymnigt snöfall och regn. om vartannat. I värsta fall ger det optimala förutsättningar för bra spel vid bara en handfull gånger under en hel vinter. Inomhus finns alltid förutsättningarna, helt oberoende av klimatets vedermödor.

VSK är fortfarande bra och alldeles oavsett bristen på charm och själ i plåthallen värd en så mycket större publik. Vi måste bara göra våra unga medvetna om det. Det finns ingen vinterstadion längre men vi har ett socialt medielandskap som ger möjligheten att på en hundradels sekund nå ut till den stora massan. Se till att untyttja det. Upplys om vad VSK Bandy gjort genom åren. Se till att visa vilka som representerar klubben idag. Visa vad spelarna har för kvalitéer, vart de kommer ifrån och vilka de är utan hjälmen på huvudet. Förena historia med nutid och ta sikte på framtiden. Nå ut. Nu!

 

 

Facebook Comments Box