ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Omgång 30 Div 1 Norra

Då var den äntligen här – säsongen sista genomgång av veckans omgång i Div 1 Norra. Det har varit kul att skriva de här tipsen då det tvingat oss att ha koll på vad som händer i klubbarna. Men nu är det slut för i år och nästa år blir det nya lag och nya förutsättningar. Vi i redaktionen får sätta oss i skolbänken och plugga  nya lag och nya klubbar, vi kommer inte vara sysslolösa i vinter.

 

Skellefteå FF – Akropolis FF: 2

Efter en trevlig helg i Skellefteå i säsongspremiären har det funnits en liten medkänsla för FF under hela säsongen. Men det är bara att konstatera, laget har inte räckt till under säsongen för att vara nära bli kvar i serien. Leo Englund fortsätter att göra mål och ligger trea i skytteligan med sina 16 mål, väldigt imponerande givet hur övriga laget presterar. Hos kommande motståndarna Akropolis tog man inte sista chansen att nå kvalplatsen. Men det är bara att konstatera för det formstarka höstlaget, när man fick möta ett spelsuget och avslappnat VSK hade man egentligen inget och sätta emot. Frågan är hur motiverade de är nu när de ska åka till Västerbotten och spela av en match. Hurusom, det lär bli Akropolis seger trots allt.

 

Syrianska FC – Assyriska FF: 1

Dags för derby i Södertälje. Inför säsongen trodde vi att detta skulle vara en nyckelmatch i toppstriden då båda såg ut att bli topplag. Men Assyriska har rasat ihop fullständigt och den här matchen är bara viktig för Syrianska som måste ta poäng för att säkra kvalplatsen. Förra matchen när upplägget var det samma för SFC gick det sådär mot Sandviken, förlust och tillbakapressade i framförallt andra halvlek. Nu blir det allt lite nervöst att möta rivalen Assyriska. Normalt skulle detta kunna vara säsongens match i Norrettan, men frågan är hur motiverade Assyriska egentligen är.  Dessutom är Södertäljefotbollen som den är och i VSK-lägret har det spekulerats i att Assyriska garanterat hade förlorat med 6-0 om det varit omvända roller att VSK förlorat i förra matchen och Syrianska vunnit. Men Assyriska är fortsatt bleka. Det finns inte mycket som talar för att de kommer ens ta poäng i den här matchen, Syrianska vinner.

 

Sollentuna FF – Sandvikens IF: 2

Ett lag som med rätt nyförvärv skulle kunna bli ett topplag nästa år är Sollentuna. Dock kommer de garanterat tappa 2-3 av sina bästa spelare och får börja om lite från början att bygga ihop ett lag för 2019. Det är nog istället Sandvikens IF som får ses som en av de största favoriterna att ta hem Norrettan nästa år. Under hela säsongen har de varit svårslagna (utom de första 5-6 matcherna) men nu under hösten har de börjat vinna övertygande. Kan Pelle Olsson få in någon spelare till så kommer de bli riktigt giftiga, stabiliteten har de redan. York Rafael hade stundtals lekstuga med Syrianska förra matchen och det återstår och se om han skriver på för Sandviken eller försöker hitta en klubb i Superettan. Blir han kvar kan han bli ett riktigt utropstecken i Norrettan nästa år.  Denna match vinner nog Sandviken, men det är nog en jämn historia.

 

Team TG – BK Forward: 1

Det börjar dra ihop sig i kvalstriden och TG lyckades i senaste matchens sista minut göra 2-2 och rädda en poäng mot Karlslund. Skyttekungen McNeil får fortfarande göra inhopp men får allt mer speltid och frågan är om han inte startar i denna hyperviktiga match, vilket skulle göra stor skillnad i kvalité för friskolan. Forward har inget och spela för förutom äran. Möjligen kan det även finnas en  liten vilja att faktiskt hjälpa Karlslund slippa kval genom att vinna mot TG. Lagkaptenen Wettéus är dock avstängd efter två gula kort och utvisning i förra matchen. En långresa till Umeå är tufft för alla lag och vi får ändå hålla ett motiverat TG som favoriter.

 

Carlstad United – Karlslunds IF: 1

Till skillnad mot Akropolis tog ändå Carlstad U en programenlig seger mot Assyriska och grep därmed det sista halmstrået att nå kvalplatsen. Segerorganisatörer var som så många gånger förr i år, Junior och Ike som gjorde varsitt mål. Men laget har inte klarat av pressen och förväntningarna som fanns inför hösten och har rasat ihop ordentligt i många av höstmatcherna. Nu måste de vinna igen, samtidigt som Syrianska förlorar mot Assyriska. Det känns ganska osannolikt med den utvecklingen. Dessutom möter man ett Karlslund som förmodligen måste vinna denna match för att undvika kval. KIF är ett lag som spelat jämnt i princip varenda match med sina motståndare men som inte haft marginalerna på sin sida i år. Örebroarna hade mer eller mindre nästa års Norrettan-plats i sin hand eftersom de såg ut att vinna mot TG, men fick bara oavgjort när kvitteringsmålet kom till i matchminut 94. Surt sa räven. Ett motiverat Carlstad U lär nog göra sitt för att vinna denna match, det blir en CU-seger men ändå inget kval.

 

Västerås SK – Arameisk-Syrianska IF: 1

Det är dags att tacka av spelarna i VSK för en fantastisk säsong. Att vinna serien med all den press som funnits och den turbulens som kom till i somras med tränarbytet, är helt galet. Vi blev förvånade att VSK lyckades samla ihop allt i matchen mot Akropolis och producera en av säsongens bättre matchen, det var verkligen imponerande och säger mycket om kapaciteten i laget. Det sägs att flera spelare var asförbannade och skällde ut varandra och svor som bara den när Akropolis i slutminuterna lyckades reducera trots att resultatet var betydelselöst och de strax skulle få fira med fansen. Lördagens motståndare Arameiska har faktiskt ryckt upp sig lite på sista tiden och de vann senast mot Skellefteå. Man har faktiskt på de senaste sex matcherna två vinster, två oavgjorda och två förluster vilket är en helt ok rad. Men det är så dags att vakna när degraderingen är ett faktum. Laget saknar dock sin skyttekung Kristijan Cosic som är långtidsskadad alldeles förskräckligt. Istället är det Alexander Varli som visat målform och han gjorde två mål nu senast. Det här kommer bli en VSK-seger, även om VSK lär laborera lite med startelvan, så har vi svårt och se något annat.

 

Nyköpings BIS – FC Linköping City: 1

Bissarna har ett ganska bra utgångsläge och har två poäng ner till kvalplatsen tack vare att de vann mot Umeå FC på bortaplan, vilket var starkt. Även om Linköping City är ett bra lag borde Bissarna klara av att hålla sig kvar. Det krävs att Rynninge och Karlslund båda spelar minst oavgjort samt att TG ska vinna mot Carlstad för att Bissarna ska få kvala. Men samtliga kvalmotståndare har tuffa möten och någon borde rimligen misslyckas. Linköping har visserligen inget och spela för men slog ändå Rynninge med klara 3-0 senast. Det märks att pressen är hög i vissa lag för i normalfallet skulle Rynninge aldrig förlora med 3-0 då de är starka defensivt. Vi tror ändå att Bissarna vinner här. Det är ett bra lag och nu kommer de kunnat spela lite mer avslappnat när de har några poäng upp på övriga lag som försöker undvika kvalplatsen.

 

Rynninge IK – Umeå FC: X

Att Rynninge inte tar poäng borta mot Linköping är kanske inte så förvånande, men att de förlorar med hela 3-0 är det. Frågan är om det är nerver nu som spelar in och som gör att laget underpresterar. Tack vare en bra målskillnad krävs det ändå att både Karlslund och TG tar mer poäng än dem för att de ska hamna på negativ kvalplats. Det troligaste är dock att de fixar detta. Lyckas de få spela på sin dyngsura gräsplan lär Umeå FC få det jobbigt då de knappast har kunnat träna på gräs uppe i Västerbotten på väldigt länge. Umeå FC  har nu förlorat två matcher i rad och det har sett ut lite så under säsongen, en lång bra svit och sen kommer ett par plumpar och sen en ny radda med segrar. Frågan är nu hur motiverade de är att hjälpa lokalkonkurrenten TG att säkra en kvalplats? Kanske är det så att de luftar lite juniorer och tar matchen lite med en klackspark.

Facebook Comments Box