ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Variera uppspelen!

Poängmässigt känns VSK:s facit med tio poäng på åtta spelade matcher okej. Det handlar trots allt om en nykomling.  Spelmässigt har det dock sett så där ut på sistone. Åtminstone offensivt sett. Inte ett mål på 260 minuter är ett tydligt tecken på att spelet framåt havererat.

Åsikterna är, som alltid i sådana här lägen, många. Vi supportrar har en väldig benägenhet att iklä oss ”quick fix”-koftan. ”Byt ut Karwan mot Dogge” är den kanske mest högljudda åsikten. Även om det naturligtvis går att ha synpunkter på enskilda spelares prestationer så är det inte där fotbollsskon klämmer.  Det är snarare kollektivt det brustit.

VLT är också inne på att något måste ske.  Enligt deras krönika från idag är ett systemskifte lösningen.  Det kan låta vackert men vad för skillnad gör det om VSK spelar 4-3-3, 4-5-1 eller 4-2-3-1? Det är mest en lek med siffror. Idéerna måste till, variation behöver tillfogas. Sådant kommer inte per automatik i samband med en ny uppställning.

En av utmaningarna ligger i att få killar som Simon Johansson och Karwan Safari rättvända.  I synnerhet Karwan har fått ägna alldeles för mycket tid åt att stå som felvänd target. Inte lätt när motståndarna i vissa fall både är fysiskt starkare och decimetern längre.

Gabrielsson, Gunnarsson och spelarna bör se över uppspelsfasen. Det måste finnas alternativ till det långa spelet. En kort boll efter marken mot en mötande mittfältare istället för en lång höjddito mot en hopplöst kämpande forward. Det skulle ge fler möjligheter.  Spel ut på kanten, mittfältare spelbara i djupled och en rättvänd Karwan Safari.

Det bör ge en annan bredd i offensiven och kan innebära att man kommer till fler avslut i boxen. Det som krävs för att förverkliga detta är en större rörlighet i laget. Från mittfältare och yttrar inte minst. Det är bara att titta på succélaget Varberg. Deras fina fotboll grundläggs genom en stor rörlighet.

Det har för övrigt ropats på förstärkningar och det blir kanske behövligt på sikt, för att ta nästa steg om inte annat.  Den bestående truppen är emellertid så pass bra att det borde gå att få ut mer av den offensivt även utan sådana. Betydligt mer än vad som varit fallet under de senaste omgångarna faktiskt.

Än så länger råder ingen panik men spelare och tränare måste få bukt med bekymren ganska omgående. Det är en jämn serie och några förluster skulle försätta Grönvitt i ett prekärt tabelläge.

Mer varierade uppspel är kanske inte den totala frälsningen men definitivt ett steg i rätt riktning. Det finns mer att hämta i det Grönvita maskineriet helt enkelt. På samma sätt som ett gäng förluster skulle innebära ett prekärt läge kan en pånyttfödd offensiv ge en motsatt effekt. Det är nämligen får obetvingliga lag i den här serien.

Imorgon gästar VSK Gais och Göteborg. Låt oss hoppas på en uppryckning. Vi har ju haft väldigt trevliga upplevelser av Glennland den här säsongen hittills. Varför inte fortsätta på den inslagna vägen?

Facebook Comments Box