ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Anno 1904: Fotbollssvepet – säkerhetsfrågor och ekonomi

Nu när omgångarna nästan går in i varandra är det svårt att hinna publicera allt i tid. Vi gör därför en specialare och kör ett mer generellt fotbollssvep som inte är bundet till en specifik omgång. Vi tar också med saker utanför Superettan denna gång.

Veckans försvarsspel: Halmstad BK hoppades att man skulle kunna vända den negativa inledningen på säsongen med ett tränarbyte. Ut med Krulj in med Haglund. Och visst vann Halmstad första matchen med honom vid rodret. Men när det var dags för hemmapremiär med ny tränare var laget tillbaka i darrigt spel. Ta en titt på 0-1 målet som sker redan efter en dryg minuts spel. Det är hopplöst dåligt av Halmstadsförsvaret och det är bara att konstatera att Haglund har väldigt mycket att jobba på. Det vi ser är bortom virrighet, det är kollaps.

Nu har HBK sju poäng efter nio omgångar. Om trenden fortsätter är det 23 poäng när serien är slut, dvs trolig nedflyttning. Det är kanske ingen troligt scenario men lika osannolikt är väl ett avancemang till Allsvenskan? Halmstad har sex förluster i nuläget. De senaste tio åren har inget lag avancerat direkt till Allsvenskan med fler än nio förluster i bagaget. Normalt kan man inte ha mer än 5-6 förluster. I praktiken för att lyckas måste HBK nu sluta förlora och bara vinna eller spela oavgjort för att fixa det. Det är nog inte troligt att man lyckas med.

Det finns ju kvalplats också för att lyckas, där är det ju lite mindre poäng som krävs. Fast å andra sidan, få lag i SE i år kommer ha en chans i ett kvalspel mot ett allsvenskt lag, så det är nog inte mycket att hoppas på.

På ytterligare en sida, vem bryr sig om HBK:s öden, förutom de egna supportrarna? Vi bör alla göra det av en specifik anledning. Om HBK inte går upp är det stor risk att klubben hamnar på ekonomiskt obestånd. Som en till synes initierad supporter uttryckte sig på twitter. Om HBK inte fixar avancemang går HBK elitfotboll AB i konkurs. Halmstad är så vitt vi vet den enda klubben i Superettan som driftar sin elitverksamhet i ett idrottsAB.

Klubben har varit tydlig med att man budgeterat med ett underskott på 4 miljoner som man då skulle täcka med ökade tv-intäkter i Allsvenskan. Om det inte blir så, vad händer då? Dessutom lär väl inte underskottet stanna vid 4 miljoner, det är ju en budget med HBK i topp i tabellen, inte i botten.

Om nu HBK inte går upp och aktiebolaget tvingas i konkurs påverkar det inte den ideella föreningen ekonomiskt, den klarar sig. Men elitverksamheten krossas då spelarkontrakten rivs och med konkurs följer en automatisk degradering en division.

Det var nog många som höjde på ögonbrynen när Halmstad valde att plocka in ett sådant meriterat och därmed dyrt tränarnamn som ändå Magnus Haglund är. De flesta hade väl tippat på att assisterande skulle ta över, givet den ekonomiska sitsen. Men vi fick förklaringen på måndagen. Klubbens sportchef Tony Karlsson sa upp sig från sin tjänst redan i mars. Med hans lön borta om ett tag finns ekonomiskt utrymme att ta en dyrare tränarlösning än vad som skulle varit möjligt om han varit kvar.

Nu säger klubben att man ska ersätta Tony, men det lär ta sin tid eftersom pengarna behövs till Magnus lön.

Vi får se hur det går med allting, men läget är betydligt mer allvarligt för klubben än vad det kanske verkar utåt just nu. Titta på filmen en gång till, det är där ni ser anledningen till HBK:s nuvarande problem och vem vet, det kanske är det helt huvudlösa försvarsspelet som sänker en anrik svensk fotbollsklubb.

https://twitter.com/DavidIwung/status/1128345811987959810

Veckans pussel: Efter att vi på Anno 1904 publicerade vår krönika i söndags om kopplingen mellan fd rikspolischefen, nuvarande ordföranden i Riksidrottsförbundet, Björn Eriksson och utvecklandet av polisens nya tillståndstrappa har andra börjat gräva i frågan.

Här är en underbar video där Björn säger att ”idrottsrörelsen” krävt att RF är de som ska jobba med säkerhetsfrågorna i idrotten, inte branschorganisationer som SEF och SHL. Det är förstås en sanning med rejäl modifikation då branschorganisationerna och klubbarna direkt är de som traditionellt jobbat med säkerhetsfrågorna.

Björn tycker säkert att denna nya ordning är utmärkt eftersom han då får vara med och bestämma. Problemet för RF och hela säkerhetsfrågan är att när man vägrar att ha kontakt med ”verkligheten” dvs branschorganisationen och klubbarna börjar man besluta saker som saknar all vettig grund i den riktiga verkligheten där säkerhetsarbetet ska utföras.

Ett bra exempel på just detta är den nya visitationsvideo som RF gav ut under våren. Den är ju en bäbis av Björn och polisens rättsavdelning och ska komma tillrätta med att pyroteknik smugglas in på läktarna. Problemet som alla människor ser utom just polisen är att människor som blir visiterade inte är bekväma med att bli tagna på sitt kön eller bröst av okända människor. De som ska utföra visitationen är så klart lika obekväma med detta. Vem som helst med koppling till verkligheten som fått vara med i utformandet av de nya visitationsriktlinjerna hade naturligtvis omedelbart påpekat det orimliga i utformningen.

Akademisk diskussion tänker någon, bara bra att man tar i med hårdhandskarna mot ”huliganerna”. Problemet är att reglerna potentiellt gäller all publik på arenan, inklusive barn. När så visitationsvideon med den nya visitationsproceduren publicerades började polisen i olika distrikt i landet lägga in som krav i sin tillståndsgivning för matcherna att det nya visitationssättet skulle användes. Om man vägrade utföra den som arrangör fick man helt enkelt inte ta in någon publik på arenan.

Alla stora klubbar vägrade använda det nya visitationssättet. RF med Björn i spetsen fick helt enkelt inse att den ”riktiga” verkligheten sätter käppar i hjulet för RF:s skrivbordsprodukter i säkerhetsfrågor. Ja, vad hände? Jo, RF fick dra tillbaka videon och göra om den till något annat. Men ingen bryr sig i alla fall. Klubbarna som utför säkerhetsarbetet visiterar som man alltid gjort.

Som alla utom Björn Eriksson inser från sin upphöjda plats i tillvaron är att om man ska lyckas förändra saker måste man ha med utförarna på tåget. Man kommer bara så långt med repressivt polistänk. För hur det än är, till Björns stora förtret, lever vi inte i en diktatur där fotbollssupportrar är rättslösa utan i en rättsstat där man inte kan införa åtgärder för en grupp av människor bara för att man som fd riskpolischef inte gillar dem.

Veckans lurade: Nya ordföranden i GIF Sundsvall säger på presskonferensen förra veckan. ”Jag känner mig lurad” – med anledning av att klubben går ut med att man saknar 7 miljoner kr för att få ihop budgeten i år. Egentligen är det 12 miljoner eftersom en budgetpost på intäktssidan är fem miljoner i spelarförsäljningar som ännu inte ägt rum. Ordföranden säger vidare att nu är det transparens som gäller i föreningen.

Nu undrar man ju vad det är som hänt för att en ordförande offentligt ska gå ut med att han och annan personal i klubben är lurad av någon om hur ekonomin i föreningen egentligen ser ut. Nu ska det bli bättring lovar han. Kan vi gissa att det är ekonomiansvarig som har något med saken att göra?

Frågan är om klubben klarar det här? Man kämpade ikapp ett underskott förra året som var på väg att inte ge klubben elitlicens. Nu måste man göra samma sak igen. Man kommer helt klart att behöva sälja spelare, för få i Sundsvall är beredda att slanta in i vad det verkar, ett svart hål.

Veckans vansinne: Läs gärna artikel om polisens senaste tilltag, i detta fall mot Kalmar FF. Helt skruvat om du frågor oss, man häpnar över tilltagen. Men glöm inte, bli inte arg på enskilda polismän/kvinnor, de utför bara Björn Erikssons och polisens rättsavdelnings helt orimliga direktiv. Rikta ilskan rätt.

Orkar du inte läsa kör vi några sköna citat från artikeln

”Klubbchef Rosenlund om de nya kraven. Ridande polis mot Norrköping (4K åskådare). Vill ha dialog så de slipper ”mobilisera till krig” varje match. – Inför Helsingborg drar de upp en förmodad mordbrand. Det som hände var alltså att träläktaren på Fredriksskans brann på 70-talet”.

Vi säger bara, så här ser det ut när vansinnet får ett ansikte.

Veckans betongtrappa: Som en del av polisens nya tillståndstrappa finns att polisen utökar säkerhetszoner på läktaren, där det inte får vistas åskådare. Syftet med åtgärden är att väktare och polis lättare ska kunna observera ordningsstörningar på läktaren och beivra brottslighet.

Detta tilltag har fått ett närmast parodiskt uttryck på VSK:s ståplatsläktare. I polisens tillståndsgivning till arrangören (VSK) gäller att publik inte får vistas i trapporna på ståplatsläktaren. För att efterlevnaden ska säkerställas placeras vakter i ”trapporna”.

Problemet som alla vet som besökt ståplats är att det inte finns några trappor. Det finns en läktare där vissa sektioner saknar räcken som gör att man snabbare kan förflytta sig där till utgångarna. Under alla år som läktaren har existerat har människor stått där det passat.

Nu får ingen stå innanför gulmarkeringarna, där det helt plötsligt nu är en trapp (fast det i själva verket bara är en betongläktare). Vad värre är för polisen och för all del arrangören som måste efterleva kraven, är att när det är mycket folk på läktaren är det omöjligt att upprätthålla säkerhetszonerna, eftersom det egentligen är en läktare och platsen behövs till publiken.

Veckans slappaste: Vad gjorde det tiotal poliser och ett antal väktare när de slapphänt lät Syrianskasupportrar smita ut från sin ståplatsläkare efter matchen och attackera hemmapubliken på matchen VSK – Syrianska. Var det så svårt att hålla koll på dem?

You had one job…

Facebook Comments Box