ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Superettan: Så här går det i omgång 6

Ok, vi har haft otroligt tufft några veckor med tippningen och fick bara ett rätt förra omgången. Vi överväger nu att skaffa fram en bläckfisk till redaktionen för att höja precisionen i tipsen, vi skäms ju uppriktigt sagt. Till vårt försvar kan ändå sägas att vi var inne på att förra omgången skulle bli en skrällomgång. VSK skulle kunna skrälla och vi satte ändå Norrbys seger mot Öster även om det satt hårt inne. Men det är en ovanligt svår serie och tippa i år. Lagen tycks kunna plocka poäng av varandra lite hur som helst.

Nåväl, nya tag mot ära och bettingpengar på kontot.

Norrby IF – IF Brommapojkarna: 2

Rent krasst imponerade inte Norrby mot Öster, det var en match de borde och förlorat. Detsamma gäller BP mot HBK som också borde ha torskat den matchen men istället stal tre poäng. Förmodligen är det två motsatser i serien som möts. Norrby har förmodligen ett av seriens lägsta lönebudgetar och BP kan ha den absolut största. Norrby är nog ganska nöjda med att ha sina åtta poäng medans BP nog är mer desperata utifrån sina sex pinnar. Det får också vara det som får avgöra till BPs fördel i den här matchen och de får därför segertipset från oss.

Mjällby AIF – Örgryte IS: X

Många ser nog Mjällby som ett bottenlag, kanske även motståndarna och framförallt så gjorde VSK det. Tittar vi på statistiken har de varit med i varenda match. Enda förlusten som var mot Varberg men resten är från ett statistiskt perspektiv jämna historier. ÖIS vill nog helst glömma bort matchen mot VSK där de trots spelövertag inte fick en enda pinne med sig till poängkontot. Nu väntar återigen ett lag som inte har någonting att förlora på mötet medans ÖIS har allt att förlora. Vi får även tänka på att ÖIS vinster kommer mot HBK, Frej och Degerfors där det går att ifrågasätta hur bra i alla fall HBK och Frej egentligen är och därmed hur bra resultat ÖIS egentligen har gjort? Vinsten mot Degerfors var också egentligen statistiskt orättvist då de hade sämre målchanser och mindre bollinnehav. Eftersom ÖIS har allt att förlora i den här matchen så blir det poängtapp, vi sätter ett kryss.

Västerås SK – Varberg BoIS: X

Det går inte säga något annat än att VSK seger över ÖIS var otroligt skön. Inte för att VSK var det bättre laget utan för att de utifrån förutsättningarna gjorde den bättre matchen. Nu ställs laget återigen inför en motståndare där man har allt och vinna men ingenting att förlora. I Varberg lär de redan börjat planera hur seriesegern ska firas och förhoppningsvis har de fokus på annat håll än hur de ska besegra VSK. Lite småkyligt, konstgräs och ett hungrigt VSK som vill ta en skalp till, det blir något att bita i för Varberg. Vi sätter kryss och konstaterar att tidningar som DN tippat en 1:a på denna match.

GAIS – Jönköping Södra IF: 2

Mot Syrianska FC gjorde kanske GAIS inte sin bästa match. Ett par spelare avstängda och sedan skador på det och laget fick inte ihop till en full bänk. Nu kommer de två avstängda spelarna Pllana och målvaken Marko Johansson i alla fall kunna spela och borde innebära ett litet lyft. Utifrån expected goals underpresterar GAIS både defensivt och offensivt. Hur det ska tolkas är inte självklart men en förklaring är att laget är hårt offensivt balanserat för att skapa alla målchanserna, men att man samtidigt blir sårbara bakåt. Det ska bli intressant och se om denna trenden håller i sig. J-södra å andra sidan är ett lag som både överpresterar offensivt och defensivt. Det kan tyda på en bra balans och att det finns bra anfallare i laget. Även om laget inledde tungt är de nu obesegrade de senaste tre matcherna. Intressant möte då Hamidovic bröt kontraktet med GAIS och gick till J-Södra efter första omgången. Svårtippad match men vi sätter ändå en tvåa på J-Södra som lär vara revanschsugna efter poängtappet mot Frej i senaste matchen.

Halmstad BK – Östers IF: X

Ett intressant möte mellan två lag som gjorde succé i Svenska cupen men har havererat i seriespelet. HBK har fortfarande inte kickat tränaren och frågan är hur många poängtapp klubben kommer tillåta? Utifrån målchanserna borde man vunnit matchen mot BP men tappade allt på slutet. Bänken ser väldigt ung ut och frågan är om den kanske inte är lite för ung? Inte för att Öster ser så mycket bättre ut. Tre oavgjorda mot motståndare på den undre halvan. Nu befinner sig även HBK på den undre halvan så det kanske blir ett kryss då? Kryss får det bli.

IK Frej – Trelleborgs FF: 2

Så Frej har i de två senaste matcherna vunnit och spelat oavgjort.Frågan är, gör det dem till ett bra lag? Nja, känslan är fortfarande att Frej är ett bottenlag och att de vann mot Öster inte ska rankas som en jättelik prestation. Öster spelade helt huvudlöst efter sitt 1-2 mål i 82:a minuten. Utifrån xG så tycks Frej underprestera defensivt. Två mål mer än förväntat har de släppt in vilket iof inte är jättemycket men en oroväckande tendens. Motståndaren Trelleborg vann sin första match i årets serie mot Dalkurd nu senast. Det var en match där man bara hade 30,7% av bollinnehavet, men hade ändå bättre målchanser än Dalkurd och vann rättvist. Det var också den första matchen på säsongen som TFF hade bättre xG än motståndarna, vilket kanske säger mer om Dalkurd än om Trelleborg. De känns som en ganska viktig match för båda lagen och där båda egentligen har vinstchans, men vi sätter TFF som vinnare.

Dalkurd FF – Syrianska FC: 2

Detta är omgångens högriskmatch och polisen har kallat dit resurser från närliggande län för att klara av matchen, inklusive rytteri som transporteras från Stockholm. Problemet är bara att Dalkurd kommer att spela matchen utan publik då de inte har råd med de vakter polisen kräver ska finnas på plats. Polispådraget är skrattretande och medborgarna i Gävleborg som får stå för kalaset med minskad närvaro av polis i andra sammanhang borde ha svårt att få upp mungiporna för det här tilltaget. Dalkurd verkar helt under isen och känns allt mer som ett lag som riskerar att åka ur. Inte för att de har dåliga spelare men det lirar inte ihop. Det är visserligen högst oklart var Syrianska står. Man spelade oavgjort mot ett GAIS som saknade fem startspelare och fick bara oavgjort på hemmaplan, det är för dåligt. Men kanske har även Syrianska skadeproblem då Demir, Stadler, Suljevic mflr saknades. Det är inte lätt att veta då kommunikationen från klubben är obefintlig. För ovanlighetens skull sätter vi Syrianska som vinnare. De har fler spelare som är spets i serien och det kommer fälla avgörandet tror vi.

Degerfors IF – IK Brage: X

Det här känns som ett ganska intressant möte mellan två lag som haft en stark inledning på säsongen men där båda förlorade i förra omgången. Degerfors har åkt på två snöpliga förluster mot ÖIS och sedan mot Mjällby. Man borde fått minst kryss och i båda matcherna hade man klart bättre xG än motståndarna. Brage hade inte mycket att sätta emot Varberg, förlust med 1-2 kändes helt rättvist. Beroende på vilka ambitioner lagen egentligen har så är det här ett viktigt möte. Vi tror dock att det blir kryss. Degerfors har klart sämre statistik än Brage men har ändå hemmaplansfördel och det verkar som matchen för första gången i år faktiskt kommer spelas hemma på Stora Valla. Där är Degen svårslagna.

Facebook Comments Box