ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Dags för ett Au revoir?

Ravy Tsouka firar serieseger

Ravy Tsouka firar serieseger

Fotboll är en lagsport. Jo, det är sant. Elva mot elva och det lag som gjort flest mål efter 90 minuter vinner. Det kan låta enkelt, men fotboll är svårt och människor är ännu svårare.

Det råder stenhård konkurrens i VSK den här säsongen. Alla måste prestera på topp för att ta en plats i startelvan. På varje position finns en och ibland två eller tre spelare som utmanar.

En bred trupp och hård konkurrens är en förutsättning för långvarig framgång, men det kan också vara en utmaning. Ingen spelare vill sitta på bänken. Ingen vill träna hårt vecka efter vecka för att sedan inte bli uttagen till spel.

En fransman som verkligen vet hur det är att sitta på bänken är målvakten Remy Vercoutre. Under tolv säsonger i Lyon snittade han färre än sex matcher per säsong och förblev den ständige andramålvakten bakom först Coupet och sen Lloris. Hans lagkamrater gjorde ändå allt för att visa sin uppskattning och tacksamhet till Vercoutre som ställde upp i med och motgång och som aldrig tvekade när någon ville stanna kvar efter träningen och träna frisparkar.

En annan fransman med betydligt sämre tålamod är VSK-backen Ravy Tsouka. Förra säsongen var han en viktig förstärkning på högerbacken. I år har Jesper Florén tagit hans plats och Tsouka har bara fått speltid i U21-matcherna. Tidigare idag rapporterade dessutom VLT att Tsouka vägrat träna och istället stannar hemma för att tänka över sin framtid. Han uttalar också att han tycker att han själv är den bästa försvararen i klubben och att uttagningen är ett skämt.

Det är lätt att förstå Tsoukas besvikelse, men agerandet är oacceptabelt. Spelare har självklart rätt att tycka till om laguttagningen och sin situation, men de har också en skyldighet att hedra det kontrakt de spelar under och visa respekt för sina lagkamrater.

Tsoukas agerande har har försatt klubben i en svår sits.

Om VSK väljer att släppa Tsouka visar man att det finns en bakdörr att smita ut igenom om man bara agerar tillräckligt illa. Om man behåller honom tvingas man fortsätta betala lön till en spelare som man inte längre har någon nytta av.

Det finns väl rimliga misstankar om att Tsouka inte handlat ensam här utan att hans träningsvägrande är avstämt med hans agent och en strategi för att förändra hans situation på något sätt.

Reaktionerna från supporterhåll har varit tuffa och många vill se att Ravy Tsouka lämnar VSK Fotboll omgående. Man kan bara spekulera i hur snacket går i den av Tsouka sågade spelartruppen.

Nytt för i år är att VSK har en Players manager, Robin Blommé. Den tidigare VSK-spelaren presenterades som en länk mellan spelartrupp och ledning. Den senaste tidens gnäll från bänkade spelare har avslöjat att Blommé har en del att jobba med. Ska Grönvitt kunna dra nytta av bredden och konkurrensen i truppen så måste de spelare som utsätts sporras till att blir bättre och inte tillåtas degraderas till lättkränkta dagisungar. Här har ledningen helt klart en hel del att jobba med.

Thomas Gabrielsson har så här långt visat vem det är som bestämmer i VSK. Nu testas hans ledarskap på allvar för första gången, det är nu av yttersta vikt att situationen hanteras så att (1) det tydligt framgår att fula ut sig ur klubben inte är ett alternativ för en spelare, (2) Visar vem det som bestämmer och att brott mot kontraktet kommer med rimliga och välavvägda konsekvenser (3) Hittar ett sätt att få lugn i truppen så att sånt här inte upprepas och att de som får lite speltid ser en väg framåt på ett eller annat sätt med sin närvaro i klubben. F

Facebook Comments Box