ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Superettan: Reflektioner omgång 3

Då var det dags för lite reflektioner från omgång tre – det blev en salig blandning av saker, men så är det i en högintressant serie som Superettan är i år.

Omgångens mittbackar: Förra omgången påtalade vi hur svaga HBK:s mittförsvar var. I ärlighetens namn måste vi då också nämna hur VSK:s mittbackar agerade i matchen mot Mjällby. Det är fascinerande att beskåda att alla tre mittbackar som var på planen den här matchen sannolikt gjorde en av sina sämre matcher i karriären. Man kan ju förstå att en gör det men att tre gör det i samma match, vad är oddsen?

Apropå odds…

Omgångens oddsrörelser: Inte helt otippat blir det frågetecken runt Syrianska FC:s senaste match mot Varberg som man förlorade med 1-5. Förlusten var odiskutabel men visst väcks det undringar när man ser på oddsrörelserna före matchen.

Om vi tittar på den visade oddshistoriken ser vi att oddset startade på 3.15 för en Varbergs-seger hos just det här bolaget. När väl folk började spela på matchen den 11 april hos det här bolaget sjunker oddset snabbt. Det indikerar ett felsatt odds från början. Folk tyckte de fick bra odds på en Varberg-seger och slantade in, inget konstigt i det, oddset sjunker.

Sen händer inte mycket med oddset förrän det är matchdag. Men väl där börjas det bettas på Varberg-seger tidigt på morgonen. Oddset sjunker stadigt under dagen tills det vid matchstart är 1.95 på BoIS-seger hos det här specifika bolaget.

Spelarna har tryckt ned oddset från 3.15 till 1.95 genom att spela konsekvent mer på Varberg. Bara under matchdagen tycks oddset ned 20% fram till matchstart. Så här ser det ut hos nästan alla de bolag som är upptagna i sammanställningen. Det är en systematisk betting på Varberg-seger. Det är avsevärda summor (många miljoner) som det måste spelas om för att trycka ned oddsen hos så många bolag på det här sättet.

Vissa bolag stoppar spel på matchen när oddsen börjar tryckas ned.

Vet bettarna något som oddssättarna på bolagen inte vet? Ja, det är det som är frågan.

Men hur vet vi att det inte alltid ser ut så här? Det kanske bara är felsatta odds och folk ser möjligheter?

Det som talar emot det att är att matchen mellan BP och GAIS som spelats strax innan har en helt annan oddshistorik. Den ser ut så här.

Det händer inte mycket med oddsen mer än en initial uppgång som indikerar att spelarna satsar på BP-seger istället. På matchdagen är oddsrörelserna minimala, vilket antyder att bettingen fördelas jämt på de olika utfallen.

Är det matchfixning som ligger bakom att oddsen utvecklar sig så här för en Varberg-seger? Ja, det är ju det som är problemet att veta. Syrianska släpper in 5 mål, det är ju extremt ovanligt på den här nivån. Visst kan man säga att Syrianskas målvakt beter sig konstigt vid något av målen. Men inget av detta är bevis för någonting, Slutsats, vi kommer aldrig att få veta.

Det enda vi vet är att så här har det sett ut genom åren på en del av Syrianskas matcher och det sker oftare för dem än för andra lag, det kan man säga med säkerhet. Det är så klart ingen tillfällighet att mer försiktiga spelbolag inte väljer att spela dem alls eller är snabba med att stoppa spel när oddsen börjar skifta systematiskt åt något håll.

Omgångens målvakt: Anton Fagerström, VSK:s burväktare gjorde gång på gång sjuka frilägesräddningar i matchen mot Mjällby. Han har nu fått smeknamnet Neuer av redaktionen. Varför det just blev Neuer kan ni läsa om här. Ni kanske tror vi överdriver? Här är xG-statistiken från matchen VSK .63 (1 mål) – Mjällby 3.35 (2 mål).

Omgångens nedstängning: Syrianskas supportrar är med rätta bittra på spelarna och klubben efter 1-5 förlusten mot Varberg. Man tar till tangentbordet och skriver av sig på sitt forum på Svenska Fans, som så många gånger förr. Bland annat skriver en ett inlägg om en spelmafioso som varit synlig på läktaren under matchen. Alla ska tydligen veta vem det är. Skillnaden mot andra gånger när supportrarna skrivit ilsket om klubben är att nu stängs supporterforumet ned någon timme senare.

Forumet har varit nedstängt under hela vintern och öppnades först till seriestarten. Nu stängs det alltså igen när supportrarna är arga. Hur sunkigt är det inte att klubbens folk är admins på ett supporterforum och agerar så här mot sina egna supportrar? Tydligen kan ingen kritik tillåtas.

Och hur sunkigt är det inte att Svenska Fans tillåter det ske? Vi har påtalat det här men man rycker bara på axlarna. Ska Svenska Fans ha någon framtid för sig måste man veta vilken sida man ska stå på.

Sista inlägget för den här gången i SFC:s Svenska Fans forum, innan klubben fick nog av synpunkterna från supportrarna

Omgångens publikspaning: Efter premiären mellan BP och VSK höjdes röster att VSK-supportrarna överdrev antalet grönvita sympatisörer på plats i västra Stockholm. Nu är data inne som kan räta ut frågetecknen. BP hade i sin match mot VSK 1 689 i åskådarantal. I den andra matchen mot GAIS gångna helgen var siffran 462. Av dessa var 70 stycken GAIS-supportrar. Så 400 kan sägas vara personer som kom för att se BP spela boll. Om vi då är snälla och säger att 600 personer kom i premiären för att se BP så kvarstår ändå 1 100 personer, rimligen då VSK-are som tagit sig till Grimsta för att beskåda den grönvita bortapremiären.

Omgångens utvisning: Pedro Ribeiro blev utvisad från sitt IK Frej i den 77:e matchminuten i bortamatchen mot ÖIS. Fram tills dess hade Frej producerat de två farligaste målchanserna i matchen och hade hyfsad koll på tillställningen. Det tog 1 minut efter utvisningen innan ÖIS gjorde sitt första mål, det andra kom några minuter senare. Vi kan bara konstatera att Pedro är extremt viktigt för sitt Frej. Hans närvaro på planen är en förutsättning för att Frej ska ha en chans att klara sig kvar i Superettan.

Omgångens visitation: Nu har redaktionen besökt tre arenor i seriespelet och därmed tre olika föreningar som är satta att visitera åskådarna som anländer för att se respektive match. Inte vid något av de visitationer vi varit med om har man följd RF:s nya regler för visitation. Våra upplevelser kan nog bäst sammanfattas med att man visiterar som man brukar göra. Faktum är att instruktionsvideon för den nya visitationen har fått så mycket kritik från olika håll att den nu plockats bort. Stora klubbar som Hammarby och AIK har offentligt gått ut och sagt att man aldrig kommer att följa instruktionerna för visitering enligt de nya reglerna. Frågan torde med detta vara död för denna gång. Det lär dock inte vara det sista vi hör om detta från de olika instanserna.

Omgångens skada: Degerfors gör ett byte med cirka 10 minuter kvar. Ut går Axel Lindahl, in kommer Mattias Özgun (tidigare Elfsborg och Syrianska IF i Västerås). Men väl inne på planen tar sig Mattias Özgun åt ögat och vänder ut igen för vård. Vad hände egentligen? Jo, just i bytesögonblicket när de slår händerna mot varandra i en high-five råkar Axel Lindahl alltså peta Mattias Özgun i ögat. Han får ont och måste stå vid sidan av i några minuter innan Degerfors kan bli fulltaliga igen.

Här high-fiveas det så ögonen ryker
Facebook Comments Box