ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Superettan: Reflektioner omgång 20

Då passar vi på att slänga in lite reflektioner över den gångna omgången och lite annat som blivit liggandes. Det har hänt en hel del grejer som vi tycker är värda att uppmärksamma. Håll till godo.


Omgångens rivalitet: Det är vida känt att Östers och Kalmar FF:s supportrar inte har särskilt mycket till övers för varandra. I helgen tog sig rivaliteten ett ganska roligt uttryck. Texten är från Smålandsposten och handlar om matchen BP-Öster som spelades på söndagen.


Omgångens när saven rinner till: Vi fortsätter med matchen BP-Öster. I matchminut 42 verkar backen Fritjof Björkén i BP tro att motståndarlagets spelare Oliver Silverholt drabbats av plötsligt hjärtstopp. Fritjof är snabbt på plats och försöker resolut hoppsparka igång Olivers hjärta igen. Tyvärr för Fritjof tycks ingen i domarteamet förstå Fritjofs hjälteinsats och istället för hyllningar blir han direktutvisad. Domarteamets enögdhet gör Manager Björknesjö rasade och han talar med en radda väl valda ord om för domaren om orimligheten i domslutet. Huvuddomaren förstår fortfarande inte vad som hänt och skickar upp Björknesjö på läktaren istället. Så kan det gå när inte haspen är på – ingen stor dag för Björkarna i BP.


Månadens utmätning: I februari i år gjorde kronofogden en så kallad utredningsrapport på Syrianska FC. Det innebär att man kollar av hos de som är skyldiga fogden pengar om det finns några tillgångar. Som ni kan se av bifogat utdrag fanns inga tillgångar i klubben som kunde hjälpa till att reglera skulden man hade. Men så första augusti i år genomförde kronofogden en utmätning hos SFC. Det måste betyda att man hittade tillgångar någonstans, förmodligen på ett bankkonto. Klubben verkar nu vara skuldfri (för tillfället). Det är dock ett fortsatt mysterium hur klubben ens har råd att bedriva elitfotboll. Man har inga publikintäkter att tala om (570 i snitt – nästan säkert en saltad siffra), man har inga stora eller särskilt många små sponsorer och man säljer inte spelare. Ghoddospengarna brände man redan förra året för att gå upp i Superettan. Så hur årets verksamhet finansieras med 28-30 spelare i truppen får var och en försöka gissa sig till.Omgångens förlustfirande: Det ser tufft ut för GAIS, riktigt tufft ut, till och med. Förlust mot Dalkurd med 3-0 och parkerade på negativ kvalplats. Men va fan, dansa måste man ju göra ändå. I klippet ser vi målvakten Marko Johansson (lån från MFF) som mycket dansant kanske firar MFF:s kross mot Falkenberg, på väg hem från Gävle på söndagskvällen. Vi utgår från att han inte firar att GAIS är på väg ur Superettan. Vem filmar då? Jo, såklart, nyförvärvet Boris Lumbana, stjärna i TV-laget och mellodeltagare. Sång och dans kan man aldrig få för mycket av. Alla GAIS-fans är dock inte helt superimponerade över tilltaget.


Omgångens läcka: I söndags dök ett rykte upp att Sollentuna FK:s tränarduo är på väg till VSK Fotboll. Alla inblandade dementerar så klart. Men information har ändå runnit ut som bekräftar att konsultationer mycket riktigt försiggår. Svagt och oproffsigt att sånt här läcker.


Omgångens fuskare: I matchen mellan IK Frej och J-Södra ser vi i klippet anfallaren Edin Hamidovic som snyggt och väldigt medvetet försöker bluffa till sig en hörna. Han klackar själv ut bollen och hävdar sen att det var försvararen som slog ut den, genom att peka på hörnflaggan. Vad säger man? Inte mycket till sportmanship där inte. Det kanske finns en kategori på fotbollsgalan som största skådespelare, då ligger Edin bra till.


Omgångens pressmeddelande: står Dalkurd för. Det är inte långt, bara fem meningar men det innehåller i bästa Trumpstil ändå fullt med desinformation och märkliga resonemang.

”Med tanke på den senaste tidens spekulationer i media och bland klubbens supportrar kring läget i Dalkurd FF känner klubben att man behöver uttala sig. Trots fina sportsliga prestationer under första halvan av säsongen har klubben inte som målsättning att avancera i seriesystemet i dagsläget. Detta med anledning av att de ekonomiska förutsättningarna i dagsläget inte finns då flytten till Uppsala inneburit större kostnader än föreningen tidigare räknat med. Dalkurd FF har som mål att på kort sikt bli ett etablerat Superettanlag och bygga en stabil förening som hittar tillbaka till föreningens rötter som ”Folkets lag”. Målet är sedan att sikta mot nya höjder när klubben har förutsättningarna för detta. Den skatteskuld som det rapporterades om tidigare under sommaren uppkom enbart med anledning av ett administrativt misstag och denna är nu betald”.

Vi börjar med den sista meningen. Att klubben skulle misslyckats med att betala in skatten till skattemyndigheten under sommaren på grund av ett administrativt misstag är förstås helt osannolikt och ren rappakalja. Man har klarat av att göra det prickfritt i två år sedan man senast figurerade hos kronfogden, år 2017. Sanningen är så klart att man inte hade några pengar. Man lyckades betala in pengarna till kronofogden innan betalningsperioden gick ut där och inget ärende finns nu upprättat. Ingen arbetsgivare ”glömmer” att betala skatt så klart, rent nonsens.

Att flytten till Uppsala blev dyr stämmer säkert, med de överdådiga kontorslokaler man hyrde in osv. Men alla dessa flyttkostnader ligger på förra årets bokslut. I år har man inte flyttat någonstans utan bedriver ren rutinverksamhet i Uppsala. Vad är det för ”flyttkostnader” som uppstått i år i Uppsala när det inte ens flyttats? Nä, det resonemanget är ju rent hitte-på. Sanningen är snarare att klubben inte alls har fått in de intäkter man förutspådde i vintras och nu hamnat i akut likviditetskris. Det är knappast något nytt för fotbollslag, inte heller för Dalkurd. Frågan är varför man inte kan erkänna det utan måste skriva ett PM som i sten förnekar några problem i klubben? Detta samtidigt som man går ut och tigger pengar på sociala medier. Klubbens Gofundme-kampanj har som mål att dra in fem miljoner kronor?!?! I dagsläget har 38 000 kommit in. Nä, sanningen är rimligen att klubben är i akut kris, frågan är varför man försöker dölja det?

Rent allmänt kan man ju undra vad Dalkurd håller på med när man mitt under säsong lägger om sin verksamhet och inte ska satsa uppåt längre. Istället ska man tillbaka till sina ”rötter” och bli ”folkets lag”. Det är naturligtvis inget fel med detta. Alla ideella föreningar får ha vilka mål som helst. Problemet är att Dalkurd bara bestämmer detta mitt under brinnande verksamhetsår. Det är inte ok. Medlemmarna har på årsmötet i januari bestämt inriktningen för året och godkänt en budget som ska ta föreningen dit. Om nu styrelsen önskar att göra på annat sätt har man enligt gängse föreningstradition och föreningens stadgar en förbannad skyldighet att fråga sina medlemmar om den nya inriktningen är ok eller inte. Att meddela avsikten om kursomläggningen i ett pressmeddelande utan att ens antyda att det här är en fråga för medlemmarna är rena diktaturfasonerna från styrelsen och Kizilfamiljen, som styr klubben. Skäms Dalkurd, nu är ni snart i samma sunkiga division som AFC och Syrianska. Vi trodde bättre om er! Vi hade tydligen fel.


Omgångens antivärvning: Förra måndagen, den 12/8, skrev 19-årige Musa Noah Kamara från Sierra Leone ett 3½ år långt kontrakt med Trelleborgs FF. Måndagen den 19/8 bryter han och klubben kontraktet och Musa åker tillbaka till Sierra Leone. En vecka?!?! Vad har hänt på en vecka som gör att Musa upptäcker att han inte kan spela i TFF? Han har ändå varit här tidigare och provat med Bajen i november förra året, så Sverige är inte nytt för honom. Men nu bryter han kontraktet av personliga skäl och åker hem. Det här kanske inte är någons fel men understryker åter igen hur viktigt det är att klubbar och agenter har en väldigt tydlig plan för hur man ska ta hand om unga spelare som kommer från kulturer långt här ifrån och där det svenska samhället är dem helt främmande. TFF har helt klart att lära sig här, precis som de flesta andra klubbarna i svensk elitfotboll.


Omgångens administrativa tips: skickar vi till Dalkurd. Alla privata aktiebolag är sedan 2017 skyldiga enligt EU-lagstiftning att uppge det som kallas ”Verklig huvudman”. Det är den person som har den verkliga makten i bolaget och anledningen till att man måste uppge detta är för att underlätta penningtvättutredningar.

Dalkurd har helt korrekt uppgivit Kawa Junad som Verklig huvudman. Det gjorde man 180201. Problemet nu är att man brutit samarbetet med Kawa sedan ett år tillbaka, men inte ändrat uppgiften hos Bolagsverket.

Det är förstås inte bra, vid en ev penningtvättutredning kommer klubben hamna i problem om man inte har korrekt information registrerad.

Så Dalkurd – se till att ändra hos Bolagsverket vem som är Verklig huvudman, för er egen skull.

Skärmdump per den 19/8 2019


Omgångens desperata tränarjakt: Ja, den står GAIS för. Man har fått sin ansökan avslagen av förbundet att ha Patrik Ingelsten som huvudtränare. Patrik saknar Uefa Pro-licens och GAIS måste därför nu få in någon med en sådan utbildning, enligt SvFF:s regler. Men det är ju lättare sagt än gjort när ihopswishade supporterpengar gått till spelarvärvningar. I klubbledningen börjar man bli desperat. Det går inte att förstå det på något annat sätt när man enligt uppgift erbjudit Johan Mjällby att ta över klubben säsongen ut. Johan Mjällby säger vi och skakar på huvudet… Men men, han tackade visst nej, klokt nog, med motiveringen att han vill ha ett mer långsiktigt engagemang. Nu går jakten vidare, vi får väl se vad för slags lösning det blir, men det måste bli någon som kommer in i alla fall.

Facebook Comments Box