ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Tabellanalys: Bottenstriden i Superettan

Just nu är det bara en sak det handlar om för VSK Fotboll, att undvika bottenstriden. VSK är inte ensamma om denna önskan utan kämpar med 6 andra lag om att slippa åka ur eller kvala. För VSKs del handlar det kanske inte om att riskera att åka ur direkt utan om att få kvala sig kvar.

För att sätta oss in ordentligt i läget kommer vi nu att skriva några artiklar om förutsättningarna för bottenstriden och de lag som ingår i dödsdansen. Vi fokuserar på lagen nedanför VSK i tabellen och utelämnar HBK och Degerfors som i teorin skulle kunna hamna på kvalplats, men det är något som vi anser vara osannolikt.

Tabelläget är som följande

10. Västerås SK, 24p
11. Trelleborgs FF, 24p
12. Syrianska FC, 21p
13. GAIS, 19p
14. IF Brommapojkarna, 16p
15. Östers IF, 16p
16. IK Frej, 16p


Om vi tittar på lagstatistik.se så hittar vi där en sammanställning som visualiserar resultaten för de lag som har mött varandra under våren och hösten. Nu tittar vi lite djupare på höstomgångarna.

Om vi antar att det är lättare att ta poäng mot bottenlag och har som hypotes att det lag som har flest lag på den nedre halvan kvar att möta har lättast att ta poäng i kommande matcher. Avslutningsvis gör vi antagandet att det är absolut lättast att ta poäng av de fyra lagen som ligger allra sist. Utifrån de här antagandena kan vi skapa följande tabell.

Vid en första anblick har VSK lättast motstånd kvar att möta med sex lag på den nedre halvan av tabellen. Därefter har Syrianska, BP och Frej fem lag var kvar att möta med säte i de nedre regionerna just nu.

Tuffast Schema har Trelleborg som redan mött många bottenkonkurrenter och har bara två lag kvar på den nedre halvan, nämligen VSK och GAIS. Även Östers IF har ett lite tuffare läge med bara Frej kvar att möta av de just nu allra sämsta lagen

Om vi tittar på hur höstformen sett ut så här långt har Trelleborg gått starkast, men då har de också haft lättast motstånd och bara mött lag på den undre halvan av tabellen. BP har gjort en bra höst och plockat 6 poäng och är näst bäst av bottenlagen. Utifrån att de bara har förlorat mot Brage känns de lite svårplacerade just nu. VSK har gjort en lika bra höst som Syrianska och lagen har haft likvärdigt motstånd.

Utifrån hemma- och bortamatcherna som återstår har alla lag i botten fem hemmamatcher kvar, förutom Norrby som har en mer och BP som har en mindre. Detta är så klart en nackdel för BP i bottenstriden.

Om vi antar att hemmamatcher mot bottenlag bör vara en extra fördel och ge en större chans till seger, så har VSK en stor fördel givet vilka matcher som återstår. VSK är nämligen det lag som har tre hemmamatcher mot de just nu fyra sämsta lagen. Man har också ytterligare en hemmamatch mot ett lag på den undre halvan. Det är alltså där VSK måste plocka poäng då man också har många topplag kvar att möta på bortaplan.

Övriga bottenlag har bara en hemmamatch mot de fyra sämsta kvar och sen ytterligare en mot lag på den nedre halvan. Värst är det för Trelleborg som bara har en endaste hemmamatch kvar mot ett botten-fyra-lag. Klar fördel för VSK gentemot sina bottenkonkurrenter.

När avgörs det?

Redan nu går det att se när lagen kommer ha sina kritiska omgångar. För VSK väntar just nu säsongens tre viktigaste matcher där de har möjlighet att kunna bygga avstånd till bottenstriden. Efter detta kommer det bli klart tuffare och framförallt så kan sista fem matcherna bli mot lag som alla har något att spela för. Även BP och Syrianska har tre viktiga omgångar som mycket väl kan definiera deras höstsäsong. Även Frej är tvungna att plocka mycket poäng första halvan av höstsäsongen för att öka chansen att få vara kvar.

Utöver detta är det utspritt för övriga lag förutom för Öster, de kommer gå in i en väldigt tuff period nu och kan inte räkna med många poäng kommande fem matcher. De måste överleva på något sätt fram till omgång 26, då får de sin chans när man möter många av sin bottenkonkurrenter som man kan ta poäng ifrån.

Slutsats

Av alla lag i bottenstriden skulle vi nog ändå vilja vara i VSKs situation, flera bottenlag återstår och framförallt på hemmaplan. Ett lag som kommer få det tufft nu är Trelleborg, de har gått bra men kan inte förvänta sig ta lika mycket poäng fortsättningsvis. Men likt VSK har man fem poäng till bottenstriden, vilket är en bra fallskärm.

För GAIS och Syrianska som närmast strider om att undvika kvalet är det en liten fördel Syrianska. Dels har man två poäng mer men också ett bottenlag mer kvar att möta och framförallt så har de gått klart bättre än GAIS på hösten.

Hos övriga tre bottenlag ser det otroligt tufft ut att kunna undvika en kvalplats. Det är fem poäng upp till Syrianska och ytterligare 3 poäng till VSK/TFF (i praktiken 4 poäng pga att VSK/TFF har mycket bättre målskillnad). Lag kan så klart gå bra, men det behövs att Syrianska går dåligt och VSK/TFF ännu sämre för att den här trion ska slippa kval. Förmodligen är ett rimligt mål nu att försöka säkra en kvalplats. Om det blir vinst för lagen i nästkommande omgång och VSK skulle vinna över Syrianska, så dyker hoppet upp igen.

Övrigt

För de som undrar över toppstriden kan vi berätta att Mjällby har bäst utgångsläge just nu då de mött tre topplag. J-Södra och Brage har likvärdigt utgångsläge där J-Södra har en hemmamatch mer mot topplagen men Brage har å andra sidan mött Mjällby. Varberg känns på dekis och kommer förmodligen fortsätta rasa.

ÖIS är fyra poäng efter och det är alltid tuffare att ta in på topplag än på bottenlag. Brage kommer förmodligen snitta minst 2 poänt per match så ÖIS behöver då snitta runt 2.3 poäng för att komma ifatt, vilket är väldigt tufft såvida de inte vinner mot just IK Brage.

Facebook Comments Box