Superettan: Omgång 19

Då är det dags för den 19:e omgången av årets Superetta. Nya tuffa matcher för lagen där en del kämpar om uppflyttning medans andra slåss i nedre delen av serien med uppgift att undvika degradering och kval. Det har inte blivit lättare att tippa denna serie med massa nyförvärv som lagen hoppas ska förändra situationen för dem. Nåväl, här är vårt tips för den här omgången.

Halmstad BK – Dalkurd FF: 1

HBK fick se sig kraftfullt utmanövrerade av ÖIS i senaste matchen på Gamla Ullevi. Man låg under med 3-0 efter halva första halvleken och matchen var i princip över. ÖIS kontrollerade matchen därefter och kunde komfortabelt vinna tillställningen.

Dalkurd förlorade hemma mot J-Södra med 0-2, en lika odiskutabel förlust det som HBK:s. Just nu kanske en x-faktor smugit sig in hos Dalkurd. Det ryktas om katastrofal ekonomi och klubben har på några månader ackumulerat en skuld hos kronofogden på över en halvmiljon, i uteblivna skatteinbetalningar. Har spelarna ens fått lön i sommar? Vi vet inte hur illa det är men vi vet att moralen i ett lag sjunker snabbt om man inte får betalt eller upplever oro om att man kanske inte kommer att få betalt. Detta påverkar så klart hur laget klarar av att spela. Med osäkerheten kring Dalkurs ekonomi och HBK:s starka känsla att man vill ta revansch för sin dåliga insats senast, så får det bli en etta på den här matchen.

Norrby IF – Degerfors IF: X

Norrby lyckades med konststycket att ta poäng på bortaplan mot Mjällby i senaste matchen. Man fick tuffast tänkbara start med mål i baken efter fyra minuter. Men man lyckades kvittera tidigt och sen hålla undan. Strongt gjort. Man kanske är på gång igen efter en lite sämre inledning på hösten.

Degerfors vann övertygande mot Varberg på hemmaplan efter att ha haft lekstuga i första halvlek och gjort 3-0. Kanske gjorde Varberg en dålig halvlek men oavgjort mot J-Södra på bortaplan omgången innan skvallrar ändå om gryende höstform. Det får bli oavgjort i den här matchen.

IK Brage – Östers IF: 1

Brage är just nu det formstarkaste laget i hela serien med fyra segrar på fem senaste matcherna. Man har som mål att vara just detta, dvs bäst i höst i serien. Man har onekligen börjat bra.

Öster gjorde det många av deras supportrar trodde var omöjligt, man vann på hemmaplan för första gången denna säsong. Förvisso var det mot bottenkollegan GAIS, men ändå, man vann och fick tre poäng. Nu är man hastigt och lustigt på kvalplats och kanske får man lite andrum. Det är tydligt att man fått en tränar- och nyförvärvseffekt i laget. Mer energi och bättre spel. Nu tror vi inte att det just räcker mot Brage i den här matchen, man har dessutom båda sina profilvärvningar avstängda. Säker etta på tipset.

Trelleborgs FF – BP: X

Trelleborg började starkt i bortamatchen mot Syrianska senaste och drämde in två mål i första halvlek. Andra gick inte lika bra och Syrianska kvitterade till slut. Fortfarande väntar nog hemmapubliken på att lyftet ska komma, nu med de fina nyförvärven på plats.

BP kan mycket väl bli det bottenlag som går bäst under hösten. Man kan numera uppvisa ett betydligt bättre spel med vassare aktioner och med spelare som tror på vad de håller på med. Förvisso förlorade man mot Brage hemma senast, men Brage fick jobba hårt för segern. Det är en svår match att tippa det här, kan gå lite hur som, så då får det bli ett kryss.

GAIS – Mjällby AIF: 2

GAIS fick några matchers Bosko-effekt där spelarna fick energi av tränarbytet. På supporterhåll swishade man ihop en halvmiljon på en vecka i en ren glädjeyttring över att slippa honom. Men nu känns allt som man är tillbaka till ruta ett. Problemet är förstås att man har en för dålig trupp i grunden. GAIS verkar allt mer vara på väg ur Superettan.

Mjällby fick bara oavgjort i senaste drabbningen hemma mot Norrby. Så klart en missräkning men är sånt som händer. Nu får man ny chans att visa upp sig med alla sina nya profilstarka värvningar. Om man bara får ihop allt kommer man att köra över GAIS. Allt annat än en bortaseger här skulle förvåna.

Västerås SK – Örgryte IS: X

VSK har en vikande poäng- och speltrend. Tröga starter på matcherna har gjort att man hamnat i underläge och fått kämpa sig tillbaka. Nu senast gjorde man en slätstruken insats mot ett Frej som borde vunnit matchen.

Örgryte gjorde processen kort mot HBK på hemmaplan i senaste matchen. Man mosade gästerna under första 30 minuterna med att göra 3-0 och i praktiken avgöra matchen. HBK var mest statister när Blårött anföll med full schwung.

Den här matchen borde ÖIS vinna komfortabelt och kanske gör man det också. Men VSK börjar bli desperata nu och vill absolut inte förlora. ÖIS har heller inte glömt 0-2 förlusten från i våras och man kommer inte gå på som man gjorde mot Halmstad. VSK kommer packa ihop folk i mitten och stänga kanterna och gå på kontring. Det kan lyckas och ett oavgjort resultat känns inte orimligt.

Jönköpings Södra – Syrianska FC: 1

Jönköping har fått upp ångan och tog en betryggande seger mot Dalkurd på bortaplan nu senast. Inför den här matchen har man blivit av med sin stjärna Jallow som sålts till IFK Göteborg. Det lär inte påverka spelet för mycket då man har goda ersättare.

Syrianska visade lagmoral och hämtade upp ett 0-2 underläge mot Trelleborg i senaste hemmamatchen. Man fortsätter att ta sina poäng, även om man så klart nog hade hoppats på seger i den matchen. Nu är det alltså J-Södra på bortaplan som gäller, det blir för tufft och man får räkna med en förlust.

Varbergs BoIS – IK Frej: X

Varberg har hamnat i katastrofläge med tre raka förluster och fått se sin ointagliga ledning smälta ned till 1 poäng. Senast mot DIF var man usla i första halvlek och knappt något av det som kännetecknade laget på våren kan idag återfinnas i deras spel. Så går det när spelarna börjar tänka fotboll istället för att spela det, som man gjorde under våren.

Frej gjorde en bra match mot VSK senast och borde ha vunnit. Enligt ärrade Frejveteraner på läktaren gjorde laget säsongens bästa match mot VSK. Det bådar gott för framtiden och visst märks tränareffekten av med stabilare försvarsspel, som varit något av lagets akilleshäl under vårsäsongen.

Varberg är helt ur mentalt slag och kan mycket väl förlora mot vilket lag som helst, till och med på hemmaplan. Det är i princip omöjligt att tippa den här matchen. Om Varberg får igång sitt spel vinner man så klart, men mer troligt är att de svaga insatserna fortsätter och då har Frej chansen. Vi tippar oavgjort, det är ändå vad trenden säger.