ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Superettan: Lagens prestationer omgång 2

Då var det dags att titta på hur lagen Superettan presterat i omgång 2 i årets serie. Som vanligt gör vi det i relation till deras tabellplacering.

 1. Degerfors vann matchen mot J-Södra på sin borta-hemmaplan i Örebro. Det var starkt då man var hårt ansatta i början av matchen. Men man lyckades vända med några fina aktioner och sen kontrade man giftigt resten av matchen. Det märks inte att Wright är borta och Ekroth skadad, försvaret skötte sig ypperligt i den här matchen. Nu leder man tabellen lite otippat, men ack så välförtjänt. Självförtroendet lär bubbla efter två raka segrar.
 2. Varberg fortsätter sitt segertåg. Experterna har dömt ut laget och skickat ned det i Div 1. Vi har aldrig trott på det utan visat utifrån försäsongsstatistiken att laget är bättre än de flesta tror jämfört med konkurrenterna i serien. I matchen mot TFF firade det fem man starka mittfältet triumfer och man vann komfortabelt. Faktum är att man borde vunnit med 5-1, kanske tom med 6-1, så överlägsna var man i den här matchen. Nu delar man serieledningen med ett annat lag och livet leker. Ingen kan bortförklara prestationerna, man visar att man kan vinna matcher som man måste vinna.
 3. Örgrytes tillresta fans på Örjans vall var så klart i extas efter att laget gjort 3 mål på HBK på blott en halvlek. Laget spelade bra, men inte så bra som ÖIS-fansen nu tycker. HBK hjälpte till att göra ÖIS bra. Det här var en sån där match där allt gick ena lagets väg och precis allt emot för det andra. Vi väljer att inte dra några större växlar på den här matchen utan att konstaterar bara att ÖIS ligger där de ska i tabellen, bara det att poängen har kommit till i fel matcher, men så kan det ju vara ibland.
 4. Brage gjorde sin bästa match för året när man ordnade oavgjort på bortaplan mot VSK. Det var kamp i nittio minuter och heta känslor på planen. Brage hade bestämt sig för att den här matchen ska inte förloras. Man blev rejält tillbakapressade i första halvlek men reste sig på ett bra sätt i andra med vinden i ryggen. Nu har laget visat för sig själva att man kan grisa till sig poäng mot tufft motstånd, det kommer behöva nu när tuffare motstånd väntar bakom hörnet. Det märks dock att laget saknar en riktig striker som kan göra det där avgörande målet, Kouakou behöver bli frisk snarast möjligt.
 5. Norrby vann matchen hemma mot Mjällby utan att göra någon särskilt bra match. Man lyckades vinna mittfältskampen och med det vaskade man fram en radda heta målchanser. Nu blev det bara två mål men kanske borde varit fem med lite större kyla i avgörande lägen. Norrby ska inte dra några som helst växlar på den här matchen. Alla lag i serien ska slå ett Mjällby spelandes som man nu gjorde. Det här var en given trepoängare som många lag ska fixa mot Blekingelaget.
 6. Här återfinns då första nykomlingen i årets tabell, Västerås SK. De finns på den sjätteplats vi tilldelat dem att sluta på när säsongen ska summeras. Laget har gjort en bra start i serien och spelade välförtjänt oavgjort mot Brage i hemmapremiären. Lagen hade varsin halvlek och när det summerades var nog de flesta nöjda med resultatet. VSK har nu i två matcher visat att de kan hantera motståndet som ställs emot dem, trots att matchernas karaktär har varit helt olika. Det bådar gått för framtiden att man klarar av de olika spelstilarna som lagen i serien har.
 7. BP hade ätit sin humble pie i veckan och flyttade ned försvaret där det ska vara i den här matchen. Man hade slutat leka att Oscar Pehrsson är Usain Bolt i backlinjen som kan springa ifatt flyktande anfallare. Nu var laget normalt balanserat och så såg man till att presspela så att Dalkurds mittbackar begick misstag och man kunde ställa om. Nu fick man in fyra bollar och det var snygga nummer men man kanske inte ska hylla anfallarna för mycket, Dalkurs försvar var i stunder helt oorganiserat i den här matchen. En stabil arbetsseger för BP som behövde det efter förra helgens chockförlust.
 8. Syrianska studsade snabbt tillbaka efter förnedringen i hemmapremiären. Nu hade man bestämt sig för att ta tag i matchen direkt. Det gjorde man och man kunde relativt enkelt skaffa sig ett spelövertag som bestod matchen igenom och som gjorde att målen trillade in vartefter. Laget ska nog inte dra några förhastade slutsatser om vad denna seger innebär, Frej spelade svagt försvarsmässigt och tuffare motstånd kommer hitta luckorna som fortfarande finns i SFC:s försvarsarbete.
 9. Katastrof, något annat ord finns inte som kan användas över Halmstads prestation i veckans match. Man gjorde på många sätt ÖIS bättre än vad de var. Oavsett vilken uppladdning laget haft inför matchen lär tränare Krulj komma upp med något annat till nästa drabbning. Alla lag gör bottennapp ibland, det här var HBK:s första den här säsongen. Vill man vinna serien får man nog se till att det här är en ovanlighet som inte upprepas för ofta. Nu ligger man här i mitten av tabellen och skvalpar, när man skulle leda den.
 10. GAIS hemmapremiär slutade i vart fall halvlyckligt. Man låg under stora delar av matchen mot Öster och lyckades till slut kvittera med några minuter kvar av tillställningen. Resultatet var rättvist då lagen hade bud på fler mål än vad som blev. GAIS kämpar vidare här i nedre delen av tabellen, där mycket talar för att man kommer fortsätta hålla till framöver.
 11. Öster svarade för en bra match borta mot GAIS och spelet var ett klart fall framåt mot premiären senast mot Dalkurd. Nu fick vi se prov på det rappa mittfältsspelet som det är svårt att förvara sig emot och vi fick se ett snyggt mål signerat Mattias Pavic. Man lyckades nästan hålla undan men GAIS kvitterade trots allt rättvist. Nu har man två poäng efter två omgångar och får blicka avundsjukt uppåt i tabellen mot lagen som har skrapat ihop fler. Men matchen visade att Öster är på gång igen, nu är det bara att gneta sig ifatt lag som Varberg och Degerfors.
 12. En poäng på två matcher mot lag som alla tror ska ligga på undre halvan av tabellen. Knappast godkänt av ett Trelleborg som trots allt är ett lag som åkte ur Allsvenskan ifjol och som redan börjat nalla på de 50 miljoner man fått av Mellby Gård för att bygga framtiden i klubben. Man blir totalt avklädda av Varberg och man hade inga motmedel mot Bois:arnas mittfältsdominans. Ska det här sluta väl måste tränare Svärdh snabbt få ordning på pinalerna och se till att laget lär sig hantera sina motståndare bättre.
 13. Dalkurd gjorde en dålig match mot ett stabilt spelande BP. Spelkvalitén var låg hos båda lagen och ingen av tränarna kan ha varit nöjd med första halvlek. Dalkurd försökte spela ordentligt i andra halvlek med kom ingenstans. Man hade inte en ordentlig målchans i den här matchen och man har inte gjort mål på två matcher i rad, inget bra tecken. Förutom det hade BP:s anfallare lekstuga i Dalkurds backlinje i den här matchen. Vojne Vojne, hur ska det här sluta för Dalkurd, nu måste man börja göra mål och få till försvaret. Inte bara backlinjen utan hur hela laget försvarar sig.
 14. J-Södra kände nog när de klev ut på Behrns arena att den här matchen ska vi vinna. Jallow var tillbaka efter skada och Edin Hamidovic var tillbaka i fadershuset efter en sex år lång frånvaro. Nu jävlar ska det bli åka av och poängen behövde man också. Och visst, det var full fart framåt och man tog ledningen och hade bud på fler mål. Men någonstans i all anfallslust att visa världen hur bra man är glömde man bort att man ska försvara sig också. Ja, och då kan man inte slå indianpassningar som gör att motståndaren får ställa om och man får inte ge för mycket utrymme som man gjorde vid straffen. Då blir det så här. Ska man vara ett topplag måste man kunna hantera den typen av motgångar, det gjorde man inte i den här matchen. Nu är man i botten med exakt noll poäng. Det är inte den början man behöver om man ska gå upp i Allsvenskan i år.
 15. I den här matchen blev Mjällbys svagheter närmast övertydligt framhävda. Försvarsspelet var under all kritik. Det var en enda räcka av bolltittande och dålig följsamhet. Norrby gjorde lite som de ville när de närmade sig straffområdet. Anfallsmässigt visade laget att man kan om man bara fokuserar ordentligt. Men vad hjälper det att göra mål om vartenda anfall man får emot sig blir en målchans. Nu måste man snabbt hitta ett bättre sätt att hantera sitt försvarsspel, annars är man dömd till 15:e cirkeln i Dantes helvete.
 16. IK Frej begick nog hemmapremiär med en bra känsla i kroppen. Man förlorade förvisso mot Brage men det var mest för att man fick en man utvisad. Nu skulle man ta sig ett ett Syrianska som torskat rejält i sin premiär. Det stod dock tidigt klart att även om Frej höll i bollen hade man dålig koll på Syrianskas giftiga anfallare. Baklängesmålen trillade in i jämn ström och det fanns liksom inget Frej kunde göra för att förhindra det kändes det som. Visst försökte man anfalla och skapa lägen men det var uddlöst och slarvigt. Det här var precis den start laget inte behövde. Nu blir nog det här en riktig kamp med ett försvar som sviktar och ett anfallsspel som har svårt att producera mål.
Facebook Comments Box