ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Superettan: Reflektioner omgång 2

Då var det dags för att titta på andra omgången i Superettan och reflektera i stort och smått över vad som hände.

Vi har faktiskt med några saker från omgång 1, en glömde vi och den andra har vi blivit uppmärksammade på efteråt, vi börjar så klart med dem.

Reflektioner omgång 2 Superettan 2019

Omgång 1:s Dennis Persson ska dö: Vänsterbacken Dennis Persson blev utsatt för ett veritabelt mordförsök i matchen mot Brommapojkarna. Det var anfallaren Alexander Nilsson som ansåg att Dennis tid på jorden var över. Ni ser på bilden att Nilsson försöker den gamla fina med att stampa ihjäl sin antagonist. Märkligt att inte domaren ser det som står precis bredvid. Vi har pratat med Dennis och han säger att han inte vet vad som hände men att han har ett stort rivsår på halsen efter Nilssons kärleksförklaring. Vi gissar att retstickan Dennis sa något till Nilsson som gjorde att han tappade allt 🙂

Dennis är den som ligger ned framför VSK:s avbytarbänk, Nilsson är lutad över honom.

Omgång 1:s bästa staket: Vi ber om ursäkt att vi i all upphetsning över att serien äntligen är igång glömde den mest självklara saken att ta med över förra omgångens händelser, staketet som gav vika på Grimsta när överlyckliga supportrar rusade ned för att fira ledningsmålet med Simon Johansson. Vi konstaterar bara att Stockholms kommun nu har ett grannlaga jobb framför sig att byta ut stolparna till räcket som går runt arenan.

Omgångens skräll: är givetvis Örgrytes seger över HBK på Örjans vall. Det var nog få som trodde att ÖIS skulle kunna rubba Halmstad efter deras uppvisning av stabilitet och farlighet senast mot J-södra på bortaplan. Men nu fick vi se ett HBK som var taffligheten själv, försvarat såg ut som att de rökt på hela natten och sen avslutat uppvärmningen med att dricka grogg.

Omgångens materialare: HBK:s materialare kan tydligen köpas för pengar. ÖIS-supportrarna tycks ha betalat en slant för att materialaren hällde något i backlinjens vattenflaskor som gjorde att de inte kunde spela fotboll.

Omgångens psykologhjälp: Alexander Berntsson, mittback i HBK tycks ha druckit mest. Han är direkt orsak till två av baklängesmålen och även vid det tredje kunde han nog gjort en bättre aktion. Stackarn behöver gå till en psykolog efter den här matchen.

Omgångens statistik: Expected goals xG i matchen mellan HBK – ÖIS (1-3) är 0,64 – 1,47. Det vill säga HBK gjorde ett mål som de egentligen inte skrapat ihop chanser till. Samma med ÖIS som gör 1.5 mål mer än vad de har i chanser statistiskt sett. Men de hade ju å andra sidan Berntsson, så de behövde inte fixa några egna lägen.

Omgångens flopp: J-södra hade allt i matchen mot Degerfors, ledning och spelet. Sen tappade man rubbet och det hela slutade med en förlust som egentligen är odiskutabel. Svajigt i J-Södra sa Bull. Vi har tippat J-Södra som vinnare av serien. Men då kan man bara kosta på sig 4-5 förluster totalt under säsongen. Inte bra då att börja med två raka. Nu får ni öka, annars kraschar ni vår tippning!

Omgångens porträtt: Mattias Pavic, Östers IF. I matchen mot GAIS på bortaplan gjorde Mattias kanske omgångens mål när han stänkte upp bollen i nättaket från högerkanten. Ett klassmål. Innan dess och senare i matchen visade han på fina fötter, högt tempo, spelförståelse och bra rörlighet. Frågar ni oss var han bäst i Öster den här kvällen. Han tog sig igenom GAIS mittfältet och försvaret gång på gång och såg till att Öster fick mållägen. Mattias är en bra anfallare men det som framförallt kännetecknar Mattias är hans närmast löjeväckande förmåga att kunna hantera nästan vilka platser som helst i laget. En tränares våta dröm.

Mattias spelar regelmässigt på alla kantpositioner i laget. I fjol var det inte alls ovanligt utan snarare regel att Mattias spelade högerytter ena matchen bara för att 5-6 dagar senare spela vänsterback i nästa match och sen skifta över till högermittfältare i nästa. Mattias är verkligen Östers brandkårssoldat som rycker in och spelar där det finns en lucka som behöver täppas till, lite som en yngre version av Stefan Batan i VSK.

Mattias har varit ostkusten trogen i hela sitt fotbollsliv och spelat med Kalmar i allsvenskan, även om det inte blev någon speltid där. Sen till Oskarshamn i Div 1 för att få fart på karriären och sen nu Öster i Superettan senaste åren. I höstas ryktades han till flera allsvenska lag men valde att skriva på för Öster igen. Det ska man vara väldigt glada för i Växjö, för mer allroundspelare än Mattias är svårt att få tag på och som ni såg i matchen mot GAIS, han gör jävligt snygga mål också.

Omgångens ”liket lever”: Varberg som av en enig expertkår tippats åka ur har 6 poäng efter 2 omgångar och är i delad serieledning.

Omgångens hybris: Varbergs speaker förkunnar alltså redan nu nästa hemmamatch mot BP som ”förmodligen en tidig seriefinal”

Omgångens spelarrotation: Dalkurd lyckades klara oavgjort borta mot Öster med en man mindre på plan i förra omgången. Tacken till spelarna på plan för den prestationen av tränare Olausson – halva startelvan utbytt. DFF startar alltså i matchen mot BP med alla de spelare i truppen som inte fick spela mot ÖIF, dvs 5 stycken.

Omgångens ”lärt sig läxan”: BP med ett betydligt lägre stående försvar i matchen mot Dalkurd. Titta så lätt det gick att försvara sig när man är på rätt sida om motståndarna – noll insläppta mål!

Omgångens publiksiffra: Hela 197 stycken hade hittat till Gavlevallen för att se Dalkurd torska mot BP. Det är så klart en usel publiksiffra med alla mått mätt i en hemmapremiär och en kass siffra i vilken seriematch som helt i Superettan. Men vi konstaterar att det är Dalkurds ”new normal” som man etablerade redan i Allsvenskan i fjol. Dalkurd är nog ett av ganska få lag i landet som går kraftigt back på att arrangera fotbollsmatcher. Det kan inte kännas särskilt upplyftande för föreningen att ha det så här. Lätt att vara efterklok, men inte fan borde man ha flyttat från Borlänge.

Omgångens ”det här ser inte bra ut”: Mjällby som vi trott stenhårt på som en given kandidat för Superettan 2020, har inte visat upp något spel som förtjänar det epitetet. Det kanske är lite för tidigt att döma ut laget och spelet. Men av det vi sett så här långt ser det inte bra ut. Norrby är knappast kända för sitt frejdiga anfallsspel men nu hade de säkert 8 givna målchanser – alldeles för dåligt av Mjällbys försvar. Nu är det hem till ritbordet för tränarna och hitta på något, det här duger inte.

Omgångens publiksiffra II: VSK har 5 383 på sin hemmapremiär. Man ska betänka att det var snöstorm, bitande nordanvindar och riktigt ”bandyväder”. Men lite bättre väder hade det kommer över sextusen. Med den publiksiffran vinner VSK hemmapremiär-publikligan för Superettan överlägset. Man har också bättre premiärpublik än fem Allsvenska klubbar. Bra jobbat av nykomlingen. Man får ändå tänka på att det var tisdagskväll och inga barnfamiljer kunde vara pga den sena starttiden.

Årtusendets fotbollsväder: Publiken på Parken i Västerås fick utstå det värsta vädret i en seriematch som någon kan minnas. Det var bara att garva åt eländet, ta lite mer whisky och sjunga på.

Omgångens nagelbitare: Några timmar före avspark var den nyinstallerade resultattavlan på Parken i Västerås helt död. När den skulle pluggas in för första gången så funkade den inte. Det var svettiga timmar då bötesbeloppen från SEF för att starta en match utan fungerande tavla är ”sexsiffriga”. Till slut fick man ordning på den.

Omgångens ”vad gör man inte för sitt lag”: VSK-supportrarna arrangerade som vanligt sin premiärmarsch från Stora torget i Västerås ut till Rocklunda. I år i fruktansvärt väder med en piskade motvind och yrsnö. Trots vädret slöt många hundra upp – TACK!

Banderollbärarna i VSK:s P06 fick sig ett extra träningspass när de skulle bära banderollen i motvinden.

Facebook Comments Box