ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Superettan: IK Brommapojkarna – en första genomgång

Då var turen kommen till att börja bekanta oss med nästa års motståndare för VSK Fotbolls del. Det blir en skön mix av lag från Trelleborg i söder till Dalkurd i Gävle. Alla lagens förutsättningar är olika och vi tar det första spadtaget här för att bena ut skillnader och likheter.

Det blir i det här läget ingen avancerad analys utan vi tittar på de 13 spelare som spelat mest i laget under 2018. I tabellen ser vi deras ålder, hur många mål de gjort, kontraktslängd och position. Vi kommenterar lite om de viktiga spelarna och om laget. Sist presenterar vi också arenan så att ni vet hur det ser ut när ni ska åka på bortamatchen nästa år.

Spelare

Nikola Petric är den serbiska målvakten som värvades till BP till denna säsong. Han har vaktat målet i varenda sekund av seriens 30 omgångar och har på kort tid blivit en trygghet för laget. Han har två år kvar på kontraktet och om ingen klausul gör det möjligt för honom att bryta kommer han att fortsätta stå i BP. Han är en viktig pusselbit i jakten på ett nytt allsvenskt kontrakt för BP. 

Fritiof Björkén är högerbacken som bara missade en match i årets serie och det var den allra sista. Han har abonnerat på högerbacksplatsen hela säsongen och som sagt varit en given startspelare. Han har kontrakt över nästa år och är också han en viktig pjäs som skänker rutin åt det lag som säkert kommer vara betydligt yngre och orutinerat än vad som varit fallet i år. Fritiof har gjort en häftig resa. Så sent som 2016 spelade han med Öster i Div 1. I år har han varit helt ordinarie i Allsvenskan, en riktig prestation. 

Gustav Sandberg Magnusson är lagets kapten och personifierar bokstavligen sin klubb. Han har hela sin karriär spelat i BP och hans föräldrar gjorde det samma, båda två. Faktum är att hans pappa har gjort flest A-matcher i klubbens historia. Gustav har varit med på resorna upp och ned i systemet flera gånger vid det här laget och är trots sin relativa ungdom i fotbollssammanhang är han extremt erfaren och rutinerad. Han debuterade i A-laget som 17-åring när klubben spelade i Allsvenskan. Gustav är på många sätt oersättlig då han är BP i varenda fiber av sin kropp. Nu är han en av de viktigaste kuggarna för att BP ska kunna börja titta uppåt igen i seriesystemet. 

Som alla vet har det varit turbulent i BP under året och visst är det århundradets karma att det var Ajeti, som slog larm om missförhållandena i klubben och som fick lämna för AFC på grund av det, var den som slog in frisparken som gjorde att BP nu spelar i Superettan. Gudomlig rättvisa någonstans. 

Den nygamla tränaren Roberth Björknesjö är tillbaka i klubben efter den flyktade pennalisten Luis Pimenta.  Roberths tillträde garanterar att det blir satsning på klubbens ungdomar. Och mycket riktigt. Redan nu har ett flertal juniorer lyfts upp i A-truppen. Läget är väl någorlunda under kontroll ändå. Det finns erfaret folk kvar i klubben även om anfallssidan ser tunn ut, speciellt om Jack Lahne inte blir kvar i föreningen. Klubben har ingen utpräglad målskytt. Philip Hellqvist med sina 5 mål vann interna skytteligan och han är inte ens kvar i föreningen. Här har BP en pusselbit att få till. 

Klubben

Det har varit kaos i klubben i år och det kommer att ta lång tid innan förtroendet är återupprättat hos allmänheten och de som följer klubben. 2018 var året då helyllestämpeln ryktes bort och fram trädde en sportchef utan känsla för vad som är möjligt i Sverige och en ordförande som tog ut monsterlön och satt på dubbla stolar. Till det tycks sportchefen rekryterat en tränare som var i hans smak – ett svin. 

När sen det hela uppdagades sent omsider begick klubben i princip alla tänkbara missgrepp att hantera situationen internt och inte minst externt. Det sköttes valhänt, taffligt och utan koordination. När det blir så kaosartat vet man att det inte finns en tydlig styrning i klubben utan fler maktcentra som inte är överens om färdvägen. I jämförelse får VSK Fotbolls styrelse OS-guld i krishantering. De hade att hantera exakt samma fråga bara någon månad tidigare och de löste det hela på 4 dagar, från upptäckt tills allt var klart. 

Nu ska BP ta ny sats, både som förening och fotbollslag. Det kommer säkert att gå bra. Man borde ha lärt sig av erfarenheten 2015 när man åkte ur Allsvenskan året innan och hade en relativt oprövad trupp som skulle se till att stabilisera laget i Superettan. Det gick inte så bra, man kom tvärsist och fick 2016 spela i Div 1 Norra. Det blev dyrt eftersom man då inte vågade lita till sina ungdomar utan värvade ihop ärrade SE-knektar från när och fjärran som fick ta upp laget i Superettan igen. Vi utgår som sagt ifrån att man är smartare i år och ser till att behålla tillräckligt med rutin för att klara nivån i Superettan.  

Arena

Klubben spelar sedan länge på Grimsta IP som är en anläggning i västra Stockholm. Arenan är så sent som 2017 tillbyggd med en huvudläktare för att uppfylla kraven för elitfotboll. Nu tar Grimsta 5000 åskådare. Det räcker mer än väl då publikunderlaget är skralt. När man spelade i SE 2017 var publiksnittet 1 159. Underlaget är konstgräs. 

Facebook Comments Box