ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Douglas Karlberg förlänger!

Så blev det äntligen en förlängning med Douglas Karlberg. Vi var inte helt säkra på att han skulle vara kvar och välja VSK till slut. Dogge och hans far vet vi har sonderat med andra Superettanklubbar. Nu är vi så klart glada att han valde VSK Fotboll att fortsätta sin utveckling i. 

Det är odiskutabelt att Douglas Karlberg står för årets genombrott i VSK Fotboll. Förvisso vet vi att han var bra tidigare och att Div 2 spelare brukar göra bra ifrån sig i Div 1 när de väl får chansen. Men att Dogge skulle lyckas til den grad han gjort har överraskat alla, utan tvekan

Konkurrensen såg mördande ut på de positioner som Dogge har spelat på tidigare så när försäsongen väl drog igång var det få som trodde något särskilt mer än att VSK värvat en forwardstalang som ska få chansen att växa in i sin roll på något års sikt. 

Under försäsongen startade Dogge centralt och gjorde två mål på åtta matcher. Det det var väl egentligen inget som skrämde någon av hans konkurrenter om forwardsplatserna och vi andra väntade på att Karwan Safari skulle komma tillbaka ifrån skada. De flesta av oss var nog klara på att det förmodligen skulle bli Simon eller Emir som skulle få köra vänsterytter när det väl började gälla poäng. 

Vi kanske borde ha varit ödmjukare, för i matchen mot Hammarby visade Dogge vad som komma skulle. Han var den som vågade utmana de allsvenska mittbackarna och var helt orädd i sina aktioner, där övriga laget visade överdriven respekt. 

När det var så var dags för seriepremiär borta mot Skellefteå trodde nog ingen på att få se Douglas från start. Men Tor-Arne ville annorlunda och Douglas stod på som vänsterytter i startelvan. Inspirerad av 60-talet supportrar på plats hade Douglas Karlberg lekstuga med Skellefteå FF:s högerförsvar.

Vare sig tränare eller spelare i SFF hade så klart hört talas om Dogge så det var inte lätt att veta vad som väntade dem. Ingen i deras försvar hade riktigt fysiken att stå emot en stark Dogge som tryckte sig förbi dem. Nu gjorde Douglas bara ett mål men det kunde lika gärna varit fem. Vem som skulle bli matchens lirare var rätt givet och Dogge fick ta med sig en fin grill hem som säkert använts flitigt på balkongen sommaren igenom.

Succén följdes upp i nästa match med ett mål mot Akropolis och den månghövdade hemmaskaran gapade åt den unge vänsterytterns kompromisslöshet och inställning att bara gå rakt på genom motståndare och allt. Någonstans i dessa aktioner den här matchen blev han omåttligt populär bland supportrar och publik. Han lämnade ett starkt avtryck, om man säger så. Han fortsatte i samma stil under hela våren och gjorde ytterligare tre mål och ordnade flera straffar åt laget. Vårsäsongen var ett enda stort utropstecken för Dogge. 

Under hösten blev det lite svårare att ta plats i startelvan när både Filip Tronêt och Rinor Nushi återvände friska och krya till laget. Seriefinalen mot Carlstad United fick han helt bevittna från bänken då även Emir kom före i hierarkin. Höstens inledning fortsatte så här med där starter blandades med inhopp. 

Halvvägs in på hösten hade Dogge fortfarande inte gjort något mål efter sommaruppehållet. VSK skulle möta Assyriska borta och hade nu chansen att dryga ut försprånget om man lyckades vinna matchen. Efter första halvled står det 0-0 och det började spridas en oroskänsla bland supportrarna på läktaren. Två matcher tidigare hade VSK snöpligt förlorat mot Rynninge, vilket alla hade i färskt minne. Skulle det här bli ytterligare ett fiasko? När Assyriska i minut 55 får ett mål bortdömt så börjar paniken spridas på läktaren att det här kommer gå åt helvete.

Det är då Dogge kliver fram. På en hörna hamnar returen utanför straffområdet där Douglas snappar upp bollen. Efter några steg in i banan drar han till och bollen seglar iväg rakt upp i krysset. Det är kanske ett av hans snyggaste mål i år och kanske även det viktigaste. Fem minuter senare kliver han fram och gör ett klassiskt Dogge-mål där han med sin fysik trycker undan en försvarare och gör mål nummer två. Succé!

Två matcher senare får Dogge återigen sitta på bänken när VSK tar emot Skellefteå. Även om VSK leder med 1-0 och kontrollerar matchen så är ledningen bara med ett mål, knappast något som någon känner är säkert.  Syrianska har vunnit sin match och Carlstad United leder sin. Skulle Skellefteå ta poäng så knaprar de lagen in på VSK. Med bara 20 minuter kvar byts Dogge in och efter fina kombinationer av Filip och Rinor lyckas Dogge peta in bollen och fastställer slutresultatet 2-0. En kollektiv suck av lättnad kan höras på Parken. 

När det är klart att VSK kommer gå upp i Superettan får Dogge chansen att starta de sista två matcherna. Han tackar för förtroendet genom att först göra ett mål mot Akropolis och sedan två mot Arameiska i sista matchen.

Totalt gör Dogge 12 mål och 2 assist i sin debutsäsong i Div 1. Han fixar även tidigt på säsongen ett par straffar och vinner rättvis den interna skytteligan. Det var det exakt noll personer som trodde det före serien drog igång. Snacka om succé och en härlig debutsäsong för Dogge. 

Dogge är en spelare med stor potential, hur stor är svårt att säga, det kan han nog bara själv svara på.  Hans spetskompetens är hans fysiska spelstil och den typen av stil är alltid något som går hem i supporterleden. Vi bara älskar när han går rakt fram och inte förbi motståndarbackarna utan igenom dem, vi blir ju kära när Dogge gör så!

Visst finns det saker Douglas behöver förbättra för att bli ännu effektivare som forward. Han behöver utveckla sitt passningsspel och det behöver bli mer assist. Det är många som anser att Dogge borde få chansen att spela centralt men så som VSK nu spelar, behöver han i så fall få upp färdigheten i bollhantering först. Inte alls omöjligt att det blir så, vi får avvakta och se. 

Vi är väldigt glada över att Dogge förlängt med VSK. Han har tagit plats i våra hjärtan med sin kompromisslösa spelstil och härligt avslappnade sätt utanför planen. En skön snubbe helt enkelt som verkligen uppskattar att fansen eldar på laget och Dogge är en spelare som alltid ser till att tacka för stödet, både under och efter matcherna. Det är en fin gest som alltid uppskattas av oss supportrar. 

Dogge kommer vara en viktig pusselbit i lagbygget för nästa år och snart lär varenda högerback i Superettan veta vem Dogge är, när de dagen efter match mot VSK räknar sina nya fina blåmärken. 

Facebook Comments Box