Resultaten i omgång 22 Div 1 Norra

Ettanfotboll

Då är omgången färdigspelad med sista matchen på måndagen med derbyt i Umeå som överraskande ledde fram till TG-seger. Vi kan också här sprida ljus över vad som hände i matchen mellan BK Forward och Carlstad United i lördags. Det har varit mycket prat om matchfixning från domaren sida, vi reder ut begreppen här.

Håll till godo – vem sa att det var tråkigt att följa denna serie

BK Forward – Carlstad United 3 – 1

Det här blev en match som inte riktigt gick enligt förväntningarna, framförallt inte Carlstad Uniteds förväntningar. Så klart vill CU vinna denna match för att inte tappa i toppen och man satte högsta fart från avspark. Utdelningen kom snabbt när Ike lyckades komma högst på en hörna i 6:e minuten. Men CU-lyckan blev inte långvarig då Forward kvitterade på en hörna som seglade över alla men kom tillbaka in och letade sig in till slut. I matchminut 27 gör Ike precis som han gjorde när han blev utvisad tidigare i år drar en armbåge på mittbacken Björkman som stupar som en klubbad säl. Inte mycket att snacka om, Ike verkar ha en fäbless för att använda armbågen i närkamper. Eftersom han är så lång brukar den ta i ansiktet på de ofta kortare försvararna som han har emot sig. Carlstad alltså 10 man och uppförsbacken har bara börjat. I minut 40 blir Eric Jernberg varnad för snack och protest. I matchminut 42 blir han sen utvisad när han i straffområdet i samband med en hörna har kroppskontakt med en Forwardspelare som han följer med i rörelsen med och som då tappar balansen. Domaren dömer straff och skickar som sagt ut Jernberg. Carlstad-spelarna är tokiga på domaren och det är lätt att förstå. Det var en extremt hård bedömning av situationen och det finns tre möjliga förklaringar till att domaren dömde som han gjorde, två som är rimliga en som inte är det. Första rimliga förklaringen är att domaren kompenserar för en straffsituation som inträffade precis innan och som istället blev till hörnan där Jernberg blir utvisad. Andra, att domaren var jävligt trött på gnället från Eric Jernberg och tog chansen att få tyst på honom en gång för alla i denna match. Så klart inte ok men fullt rimlig förklaring givet hur matchen utvecklat sig. Den tredje förklaringen som inte är trolig är den som CU:s spelare och ledare lyfte fram direkt efter händelsen, nämligen att domaren är köpt. Spelarna var så arga att de helst inte vill gå ut till andra halvlek då de anser att det inte är någon mening med den domaren som dömer. Till slut gör det iaf det och de håller jämna steg med Forward trots två man mindre på plan i halvlek nummer två. Faktum är att de har några riktigt vassa lägen att kvittera men förlorar till sist när Forward gör 3-1 målet med någon minut kvar.

Finns det då någon substans i CU:s anklagelser om att domaren skulle vara köpt på något sätt? I det vi har sett och hört från folk som har koll på oddsen har de inte varierat på något anmärkningsvärt sett före eller under matchen. Det fanns förvisso en kille på plats som pratade engelska och rapporterade om matchen. Men det är inget konstigt då det ofta finns det på matcherna även i Div 1. Det är bettingbolagen som har utsända på plats för att rapportera vad som händer så att liveodds ska kunna utformas i realtid.

Så vad händer nu? Det lär inte hända någonting avseende CU:s anklagelser angående domaren då det inte finns något att ta på. Däremot lär Ike bli avstängd ett antal matcher för sin armbåge och Eric Jernberg och andra CU-spelare, inklusive ledare kan mycket väl råka ut för bestraffningar om de på plan och från sidan av plan anklagat domaren för att vara köpt. Domarens matchrapport till förbundet kommer att vara avgörande där. Hur man än vrider och vänder på det här var det en match som stod Carlstad United mycket dyrt. Vi lär återkomma till den här incidenten.

Arameisk-Syrianska IF – Nyköpings BIS 0 – 1

Hela 70 personer hade letat sig till Brunna IPs för dagen utmärkta gräsmatta med siktet inställt på att avnjuta detta bottenmöte i Div 1 Norra – Lega di Dio – som sagt. Gud och övriga åskådare fick se två lag som var under strikta order från sina tränare att inte släppa till något bakåt. Matchen gestaltade sig så att man hade varsin halvlek där Bissarna hade första och borde nog ha avgjort där med många vassa avslut med bland annat ett stolpskott av Koakous ersättare Ekin Bulut, utlånad från Akropolis. Men bollen ville inte hitta in och i andra tog Arameiska över och skapade en del chanser men Bissarnas försvar var bättre än på länge så man lyckades hålla emot och freda målet. I matchminut 86 kom sen segermålet för Bissarna. Det var kanske inte helt rättvist givet chanserna i matchen men är sånt som händer. Den här gången var det Nyköping som hade tur. I och med segern är man nu på fastare mark i tabellen igen.

Karlslund IF – Sandvikens IF 0 – 4

I den här matchen tippade vi att det skulle bli oavgjort. Man kan konstatera att det var ganska långt från ett sådant resultat. Karlslund gör en direkt dålig match där man inte kommer upp i standard och man går in i Sandvikens defensiva försvarsfällor. Sandviken låter KIF äga bollen och rulla runt den bara för att kontra och straffa dem gång på gång. Matchen var inte så ojämnt som resultatet indikerar då SIF gjorde två av målen de sista tio minuterna av matchen. Som vanligt har Pelle Olsson räknat ut hur man ska göra för att vinna och nu har SIF 4 raka vinster och är tvåa i formtabellen efter Syrianska. Sandvikens höst ser allt roligare ut.

Akropolis IF – Assyriska FF 4 – 0

Assyriska FF är helt under isen. I den här matchen lyckas man släppa in tre mål med en man mer på plan, det är så klart inte okej. För Akropolis började matchen på bästa sätt där unge mittbacken Enström nickade in 1-0 tidigt. Samme Enström blir sen utvisad i 37:e minuten. Det bekommer inte Akro som öser på och gör 2-0 innan halvtid. I andra halvlek är spelet jämt men Assyriska kroknar och Akropolis kan göra två mål till på slutet. Den här matchen visade sig vara AFF-tränaren Carlos Bandas sista tillställning i föreningen. Vid ett möte på söndagskvällen blir det klart att han får lämna med omedelbar verkan. Det är knappast optimalt att byta tränare i detta skede av serien men AFF måste så klart prova allt de kan för att försöka vända trenden. Just nu ligger man på nedflyttningsplats och man har bara tagit 3 poäng på 14 matcher. Nu ska man möta ett hungrigt VSK i kommande match och det finns risk för att spelat kollapser igen.

Skellefteå FF – Rynninge IK 0 – 0

Det här var ju en match som vi tippade stenhårt skulle bli oavgjord. Vi skrev att vi blir förvånade om något av lagen skulle gå och vinna. Vi fick rätt. Det är så klart paradoxalt att Rynninge som slog serieledande VSK för en vecka sedan inte ska klara av att slå tabelljumbon. Men sådan är fotbollen. Det satt mycket i huvudet på Rynningespelarna i den här matchen, vilket de erkänner i intervjuer efter matchen. Det saknades dock inte chanser till att göra mål. Båda laget borde ha gjort mål men det var en match med mycket slarv och hafsigt spel, så inget av laget fixade att förvalta det som dök upp i offensivt straffområde. Det var en match SFF var tvungna att vinna, vilket man inte gjorde. Nu åker man ur. För Rynninges del behöver man bara ta några poäng till för att vara säker på att hålla sig kvar i serien vilket så klart är målet för innevarande säsong.

Syrianska FC – Sollentuna FK 3 – 2

Sjätte raka segern för Syrianska och man befäster förstaplatsen som seriens i särklass formstarkaste lag. I den här matchen öppnade man starkt och tog ledningen i princip direkt. En ledning som man sen utökade under första halvlek. Båda målen signerades Ranegie som verkligen har hittat formen med resten av laget nu under hösten. I andra halvlek spottar dock Sollentuna upp sig samtidigt som SFC blir mer stillastående och tappar mittfältsdominansen. SFK reducerar och lyckas sen kvittera i matchminut 83 och man är i ett riktigt stim och går för segern i anfallsvåg efter anfallsvåg. Att Syrianska i det här läget ska kunna vinna matchen känns utopiskt men det är precis vad man fixar till. I 95:e minuten lyckas Rajalakso få in segerbollen på framspelning av Ranegie som åter igen är på rätt plats vid rätt tillfälle. Det är så klart en styrka i dagens SFC att kunna vinna dessa måstematcher mot ett formstarkt Sollentuna som verkligen inte är några strykpojkar i den här matchen. Nu fortsätter kampen om seriesegern med oförminskad styrka.

Västerås SK – Linköping City 4 – 2

Det här var en match VSK var tvungen att vinna och det gjorde man till slut på ett komfortabelt sätt. Tillställningen började på bästa tänkbara sätt med 1-0 efter 40 sekunder. VSK hade dagen till ära bestämt sig för att verkligen köra på alla cylindrar och det var en fröjd att se laget ta sig an ett inte alls ofarligt Linköping City. I Citys mål stod lagets reservkeeper av någon anledning vilket så klart spär på misstankarna om att Hartmann varit inblandad i något fuffens. Nu spelar det ingen roll för matchens utgång huruvida Hartmann står i målet heller ej. VSK är överlägsna, både vad gäller spelet och viljan i den här matchen. Bäst av alla är Simon Johansson som när matchen blåses av har gjort 3 mål och passat fram till det fjärde. Vad kan man mer begära av en spelare. Frågan är om Simon i senioråldern gjort så många mål och varit så överlägsen som han var i den här matchen, det var en fröjd att se honom agera över hela plan. Men en sådan spelare på plan var det verkligen aldrig något snack vart segern skulle hamna. VSK behåller därmed sin serieledning.

Team TG – Umeå FC 3 – 1

Vi hade tippat en tvåa i detta derby där vi trodde UFC skulle vara det starkaste laget, inte minst för att Team TG saknar sin avslutare Timothy McNeil något alldeles rysligt, som man säger i Umeå. UFC började bäst och tryckte tillbaka TG första kvarten och det var klart ologiskt att TG tog ledningen lite turligt i 20 minuten när Adam Chennougi skjuter på en försvarares rygg som gör att bollen seglar över målvakten in i mål. En perfekt lobb som inte var menad så. Umeå fortsätter trumma på och kvitterar innan halvtidsvilan och borde nog också haft ledningen om man ser till hela halvleken. I andra delen av matchen kommer TG ut som ett nytt lag och Chennoufi lyckas igen skjuta från distans och få in bollen. Den här gången var det inte tur utan skicklighet. TG utökar sedan ledningen på ett nytt distansskott av Patrik Persson och TG håller undan och vinner otippat med 3-1. Det var en fin skalp för TG i årets viktigaste match för dem. Nu är man ovanför nedflyttningsstrecket och kan börja blicka uppåt. Spelar man som man gjorde idag, ffa i andra halvlek kommer man klara sig kvar i den här serien, med eller utan skyttekungen McNeil.