Resultat omgång 30 Div 1 Norra 2018

Då så – då var det över. Säsongen 2018 i Div 1 Norra har nått sitt slut och kan så småningom summeras. Idag nöjer vi oss med att rapportera om den sista omgången och hur det gick i matcherna. Förhoppningsvis är det sista gången vi rapporterar från den här serien som varit VSK Fotbolls hemvist på tok för länge. Nu är det andra fotbollsbullar i vardande.

Skellefteå FF – Akropolis FF: 2 – 6

Det här var en match som kan bli när resultatet inte betyder något och ett lag har fem gånger mer energi än det andra. Akropolis körde på som de gjort hela hösten från start och de bara small till med målen. Faktum är att gästerna gjorde en ännu bättre inledning på matchen än vad VSK gjorde i premiären. Efter 10 minuter stod det 0-3 på tavlan och det bara fortsatte. Efter 35 minuter hade Vasic gjort hattrick och slagit något slags klubbrekord i snabbast hattrick. I halvtid stod det 0-5. Inte kul att vara spelare i SFF eller publik för den delen. Det fortsatte i andra med ett klart övertag för Akropolis även om målproduktionen saktade av. 0-6 kom i 83:e minuten och sen snyggade SFF till siffrorna i matchens allra sista minuter. Inte mycket att säga om. En match som skulle spelas av och som speglar respektive lags säsong och nuvarande form. För Skellefteå är det nu dags att ladda om i Div 2 och hoppas att man kan studsa tillbaka. Akropolis ska väl som vanligt försöka se till att konservera formen över vintern och borde inrikta sig på att få ihop spelet också på våren, inte bara på hösten som man fått nu två säsonger på raken. Nästa år lär man ligga och gnugga i toppen igen med väntade topplag som tex Sandviken.

Syrianska FC – Assyriska FF: 3 – 1

Detta var så klart en match som betydde allt för Syrianska. Poäng och säkra kvalplatsen var det som gällde. Man lyckades men nog märktes det att det var nerver med i matchen. Redan i första minuten hade Assyriska en bra chans, det fanns en stor vilja hos de vitklädda att förstöra dagen för SFC. Men i 10:e minuten gör som vanligt Sosshe 1-0 efter en fint förarbete av Seth Hellberg. Matchen böljar fram och tillbaka utan att något lag har ett direkt övertag. I 30:e minuten gör Suma i AFF ett drömmål som garanterat vinner veckans mål tävling. Rakt upp i krysset från en bra bit utanför straffområdet. Kampen fortsätter – precis före halvtid har AFF ett skott i stolpen. Det är helt jämt i matchen. I andra gör sen Syrianska 2-1 tämligen omgående och sen klarar inte Assyriska att komma igen. Ett litet hopp tänds nog i 52:a minuten när SFC:s Isa Demir blir utvisad med sitt andra gula kort. Men faktum är att AFF inte är nära att hota utan SFC håller undan och kan senare i halvleken göra 3-1 som blir slutresultatet. Kval då för Syrianska mot Värnamo. Första matchen på Yallavallen på onsdag. SFC:s supportrar är trovissa om avancemang. Vi säger att kval är ett helvete, det kan alltid sluta hursomhelst. Det vi vet är att det nästan alltid är jämt i kval. Vi får se hur det går.

Sollentuna FF – Sandvikens IF: 1 – 1

En ointressant match som slutade oavgjord. Det var nog som gud ville detta då Sollis ledningsmål i 62:a minuten fick vara ledningsmål i exakt 1 minut innan Sandviken kvitterade. Inte så mycket mer att säga om den här matchen. Nu har lagen att gå in i sillyperioden och får se till att bygga trupper för nästa år. Båda lagen har möjlighet att bli topplag om de bygger rätt och smart. För Sandvikens del har man redan meddelat att man inte förlänger med Makondele som fyller 37 år och får spela vidare någon annanstans. Pelle Olsson meddelar att få York Rafaels namnteckning på ett kontrakt är prio ett. Alla ni som såg matchen SIF-Syrianska för en vecka sen förstår varför Pelle vill det. Vi får se om han lyckas. Den gode York har sin ungdom till trots fladdrat runt väldigt mycket allra redan och är säkert sugen på att få plats i en SE-trupp.

Team TG – BK Forward: 5 – 0

Visst trodde vi att Friskolan skulle vinna den här matchen, men att de skulle fixa fem mål hade ingen i solsystemet kunnat gissa sig till. TG:s formkurva är förvisso på uppåtgående så visst fanns chansen att vinna med några bollar. I lokaltidningen i Örebro fick Forwardtränaren förklara sig för ffa de andra Örebrolagen som räknat med lite draghjälp från Forward att undvika kvalplatsen. Han försäkrade alla att laget gjorde så gott man kunde men att man har stora problem med skador och fick slänga in juniorer på viktiga positioner. Han har nog rätt i analysen att det var ett rejält försvagat Forward som kom till start. Friskolan tryckte gasen i botten och pressade på från första minuten. Efter 36 minuter stod det 3-0 och matchen var i allt väsentligt över. TG gör 4-0 i början av andra och då går luften definitivt ur tillställningen. Ja, man kan konstatera att Team TG reste sig när det som bäst behövdes och man undvek kvalplatsen med minsta möjliga marginal och spelar vidare i Div 1 Norra även nästa år.

Carlstad United – Karlslunds IF: 1 – 1

Förutsättningarna var enkla – lagen behövde vinna för att ha en chans att nå/undvika övre respektive undre kvalstrecket. Det blev särskilt sant då Team TG gick som en maskin mot Forward i Umeå. Men det var svårt för något av laget att få till något ordnat spel i denna match. Planen var våt och hal och spelarna halkade runt som på ett bättre dansgolv. Det stod 0-0 i halvtid och det var knappast ett resultat som något av laget ville ha men det speglar matchen väl. Det var inte många chanser som skapades denna match men lagen lyckades i alla fall få in varsin boll i slutet av matchen och det var ett nog så rättvist resultat. För KIF var det tungt då man nu får kvala mot IFK Haninge. Fösta matchen är på bortaplan på onsdag.

Västerås SK – Arameisk-Syrianska IF: 4 – 1

VSK Fotboll passade på att ta årets största seger (flest mål) i årets sista hemmamatch. Själva matchen finns väl inte så mycket att säga om då Arameiska inte är det bästa laget och VSK-spelarna så klart mest var på party- och firahumör. En som inte var på firahumör var coachen som tvingade ut bästa tänkbara elvan på plan och krävde fokus, bra spel och seger. Så blev det också, utan att någon inblandad fick blodsmak i munnen.

Fokus i den här matchen var istället på vår hjälte Robin Blommé som gjorde sin sista match i den grönvita tröjan. Vi på redaktionen konstaterar att vi älskar Robin och tycker han fattar ett helt galet beslut som lägger av. Men som de som känner Robin vet, han är en klok och omdömesgill person som vet vad han gör. Om nu Robin tröttnar på att snurra siffror och gosa med familjen är han mer än välkommen tillbaka till våren, han har alltid ett ”wild card” in i truppen.

Samtliga på läktaren upptäckte igår en känsla som inte funnits sedan domaren i Skellefteå blåste igång säsongen i början av april i år, ett lugn och en inre ro. Det här var den första matchen som var fullständigt ångestbefriad och där åskådarna kunde njuta av det som hände på plan. Det är inte bara spelarna som levt under en enorm press den här säsongen. Varenda supporter och de som följer lagets framfart har levt med en gnagande oro om stundande katastrof, kollaps och att snubbla på målsnöret. Vi leder serien nu… men vi vet ju hur det kommer att sluta… Vattnet rann till på kvarnen när TAF fick gå. Ett tecken tydligt som något och ett förebud om att hösten skulle bli mörkare än atomvinterns hundraåriga solförmörkelse. Men mot alla odds och till supportrarnas stigande förvåning infann sig aldrig Armageddon. Om ångest kunnat generera elkraft hade Västerås stad gått plus i energibudgeten i år med många miljoner. VSK-supportrarna har bidragit till den globala uppvärmningen i år med förhöjd kroppstemperatur och tvingats till duschade flera gånger i månaden på grund av all ångestsvettning.

Men det gick vägen och matchen var ett enda party på plan och på läktaren. När Robin så ensam tackades av genom sånger och pyro efter matchen var det många på läktaren som fällde en tår. En sann VSK-hjälte har lagt skorna på hyllan och vi tackar Robin av hela våra grönvita hjärtan för den enorma insats han gjort för klubben under alla dessa år. Tack Robin! Tack VSK för att ni fixade det vi drömt om över så många öl och så många tragiska bortaresor till landets mindre glamourösa idrottsplatser.

Superettan här kommer Grönvitt!!!

Nyköpings BIS – FC Linköping City: 4 – 0

Precis som uppe i Umeå där TG hade urladdning mot BK Forward, körde Bissarna lite samma sak hemma mot Linköping. Enis Ahmetovic var bländande i den här matchen, precis som han var matchens bästa spelare när VSK tog emot Nyköping för några veckor sedan. Enis låg bakom alla målen och slog tre målgivande passningar. I halvtid stod det dock 0-0 så det var långt ifrån givet att Bissarna skulle få med sig de poäng de behövde från den här matchen. Men man gjorde två snabba i början av andra och sen rullade det på. City fick målvakten utvisad halvvägs in i andra och då kunde Bissarna slå in ytterligare 2 bollar. Det var skillnad på lagen idag. Nyköping som ville vinna, City som inte riktigt brydde sig, en väntad utgång om än en seger som var lite större än vad vi trodde var möjligt.

Rynninge IK – Umeå FC: 2 – 1

Efter att i praktiken varit klara för Div 1 Norra nästa säsong för ett tag sen, har RIK förlorat sina tre senaste matcher och var helt plötsligt inte alls klara utan indragna i kvalstriden. Ny lyckas man vinna mot UFC på en konstgräsplan då Grenadjärvallen gjort sitt för i år. Det visar väl att motivation slår klass många dagar i veckan. Men det satt hårt åt för Umeå tog ledningen genom den notoriske målskytten Mårtensson. Rynninge lyckades kvittera i första och sen stod sig resultatet länge och väl. Men i 75:e lyckades så man peta in segerbollen och nu är alla väldigt glada i ”kompisgänget” Rynninge IK som har gjort det ingen trodde, att hålla sig kvar i Div 1 utan att ens behöva kvala. Hatten av för ett härligt gäng som har visat vad en sammansvetsad grupp med rätt fokus och bra balans i laget kan åstadkomma över en lång säsong. Nästa år ska man spela det förrädiska andraåret i Div 1, det är alltid tufft men om man klarar av att hålla samma fokus och få behålla spelarna så kan det absolut gå vägen då med. För UFC handlar det om att ladda om för en helveteskamp nästa år. Alla vill upp till SE nästa år då ersättningarna dubblas 2020. Vi gissar att man kommer att göra allt för att lyckas nå dit.