Resultat omgång 28 Div 1 Norra

Omgång 28 avklarad och vi har i och med detta en seriesegrare även om det ännu inte är matematiskt klart. Vi har också ett lag klart för kvalplatsen, dock inte heller där matematiskt klart men i praktiken. Runt det nedre kvalstrecket innebar omgången att det spetsade till sig ytterligare med 4 lag direkt indragna i den striden. Vem kan klaga på dramatiken i årets serie.

BK Forward – Sandvikens IF: 2 – 1

Den här matchen vann alltså BK Forward och nu vet vi det. Ingen lär nog bry sig särskilt mycket. Själva matchen var nog inte så usel som vi trott den skulle vara. Forward öppnade bäst och tog ledningen i början av halvleken. Sen hände inte så mycket mer förrän en bit i andra när Sandviken kvitterade. Det följdes av en snabb replik från Forward där Grace Tanda skickade in 2-1. Det stod sig matchen ut. Sagde Tanda har varit en viktig poängspelare för Forward i år och ryktas nu bort från klubben som han anslöt till i år. Enligt honom själv har ett flertal SE-klubbar hört av sig till hans agent. Det går att förstå givet den målskörd på 13 mål han har i år. Då glömmer vi den här matchen.

Karlslunds IF – FC Linköping City: 0 – 0

Vi trodde att Karlslunds större motivation skulle kunna fälla avgörandet i den här matchen. Men tji fick vi. Matchen slutade oavgjort utan att något lag fick in bollen. Närmast var Laurie Bell i KIF som drog bollen i ribban så att den studsade ned på mållinjen och ut igen. Det var det farligaste i den här matchen som i övrigt kännetecknades av segt spel och bristande motivation i vart fall hos City-spelarena. KIF försökte nog på slutet men de är i usel form och offensiven räckte bara till sagda ribbskott. City är nu klara för spel i Div 1 nästa år, vi får väl se vilken serie det blir. För Karlslund fortsätter serien att vara en rysare. Nu ligger man en poäng före Bissarna på kvalplats. Samma poäng har också Team TG. Spännande veckor följer för KIF i kampen om att undvika kvalplatsen.

Akropolis IF – Arameisk-Syrianska IF: 4 – 0

Jaha – knappast överraskade att Akropolis vann den här matchen. Det här är ju VSK:s två kommande motståndare och resultatet speglar väl klasskillnaden mellan lagen och vad VSK har att se fram emot nästa vecka i form av ett formstarkt Akropolis. Inget av de här lagen har någon media som skriver om matcherna. Det finns därför ingen information att tillgå och vem vill slänga bort 90 min av sitt liv genom att titta på historiens mest ointressanta match via Ettanplay. Så vi kan inte säga så mycket mer än att målen trillade in 2 i varje halvlek. Det som möjligen är intressant inför nästa vecka är att Vasic inte var med i matchtruppen. Är han skadad? Om han inte kan vara med nästa vecka när VSK möter Akropolis är det så klart ett stort avbräck för dem. Vi har på annat håll meddelat att  vänsterspringaren i Akropolis Nicklas Lindqvist väldigt gärna vill spela i VSK till nästa år.

Carlstad United – Sollentuna FF: 0 – 0

Den här matchen slutade alltså 0-0. Carlstads tränare sa att det var ungefär det mest osannolika resultatet givit hur matchen utvecklades. CU klev ut starkt i första halvlek och pressade Sollentuna. Man hade flera vassa avslut men fick inte in bollen. Efter ett tag rätade Sollentuna upp spelet och det blev jämnare. Jämnheten fortsatte i andra halvlek och spelet var mer böljande när CU tryckte på för att få in ett mål. De var ju tvungna att vinna den här matchen för att inte tappa mot Syrianska. Chanserna fanns. Inte bara en utan många gånger och man missade bland annat öppet mål. Bollen ville bara inte in i den här matchen. Det var bara Carlstads andra match i år där man inte gjort mål, så det är något som förvånade både laget och de som såg på. Det var en lätt uppgiven CU-tränare som blev intervjuad efteråt. Han konstaterar att de gjort en bra säsong men anledningen till att de nu halkat efter är att de gjort för mycket egna misstag. Det blir fortsatt spel för CU i Div 1 nästa år. Vi får se vilken av serierna de hamnar i. De var ytterst nära att hamna i södra serien till i år och de har spelat där förut.

Västerås SK – Nyköpings BIS: 3-1

VSK inledde matchen väldigt starkt och tills den 14 minuten har Bissarna inte en enda målchans. Men när de fick den tvingas Anton Fagerström göra en riktig TV-räddning. Trots att VSK har bollinnehavet större delen av halvleken resulterar det i egentligen inte till en enda bra målchans, Simon har ett distansskott som målvakten kan plocka enkelt medans Bissarna tvingar Anton att göra tre högkvalitativa räddningar i första halvlek

Tidigt i andra kommer så målet. På en omställning så räddar först Anton först men ger en retur som Simon Kroon enkelt kan sätta i mål. En riktig kalldusch för de grönvita som ändå kontrollerat matchen fram till. Målet var tydligen det som behövdes för att VSK skulle vakna till. Endast någon minut senare slår Nushi ett inlägg som rensas bort men som lyckligtvis letar sig till Simon Johansson som får till en lurig studs på bollen precis innan mål så att den studsar över målvakten. Med ett litet rakare spel så skapas genast några chanser för VSK. Det andra målet kommer genom att Batan tar bollen och för den till mittcirkeln på egenhand och ser att Filip löper och slår en riktigt fin passning diagonalt in i straffområdet, Filip vinner duellen och kan enkelt sätta den i mål. I firandet skadar sig Filip dock och signalerar för byte och Dogge gör sig redo för att hoppa in. I väntan på att bli utbytt så får VSK till ett anfall och Filip haltar sig in i straffområdet, Simon slår ett fint inlägg på en stillastående Filip som är helt obevakad och kan nicka den in i mål och fastställa slutresultatet. VSK gör vad de ska i den här matchen och vinner den till slut komfortabelt.

Umeå FC – Syrianska FC: 1-3

Vi hade stora förhoppningar i det grönvita lägret att Umeå FC skulle kunna knipa en poäng i den här drabbningen. UFC bort kanske är en av de tuffaste matcher man kan göra på året. Dock är det inte lätt att bedriva elitfotboll i Västerbotten, dagen innan match snöade det rikligt och UFC kunde inte genomföra den viktiga sista träningen innan match. Själva matchen då. Det blev en tillknäppt tillställning med få målchanser. UFC får en tidig kalldusch då en frispark nickas in av Moses Makinde och Syrianska ledning är ett faktum. I andra halvlek slår Syrianska en hörna som boxas ut, men returen hamnar hos en Syrianskaspelare som skjuter bollen i backen så den studsar över Umeåförsvaret och går snöpligt in i mål. I slutminuterna revanscherar sig dock Umeå då Wikström slår en fin passning bakom Syrianskas backlinje som letar sig fram till Bbakka som chippar den kyligt över målvakten. UFC går för kvittering och det blir mer öppna bakåt. I en frilägessituation så fälls en i SFC-spelare i straffområdet och det döms straff. Straffen slår enkelt in av Makinde. Intressant nog har nu Syrianska bara gjort mål på fasta situationer i de senaste två matcherna och inte ett enda spelmål. I efterspelet i matchen klagar Jeglertz till VK.se, ” – Som deras bänk skriker och gapar har jag aldrig varit med om, fruktansvärt vilket liv de höll.”. Syrianskas tränare är dock helt oförstående och tyckte att UFC var extremt gnälliga istället. Tack vare vinsten har nu Syrianska 6 poäng till trean och behöver bara ta en poäng i sista två matcherna för att det ska vara klart med kvalplatsen. En teoretisk möjlighet finns att jaga ikapp VSK och vinna serien. Då krävs dock att de vinner båda sina matcher och VSK förlorar sina matcher stort.

Rynninge IK – Team TG: 1 – 2

För Rynninge skulle de egentligen bara behöva ta poäng här så skulle kontraktet vara säkrat. Det började bra. På en frispark nickar en TG-spelare in bollen i eget mål och allt ser ljust ut. Men TG har en joker på bänken, McNeil får hoppa in 60 minuter efter att varit skadad sen i juni. Matchbilden är fortfarande jämn men i den 70:e minuten så slår Marklund bollen snett inåt bakåt och Stefan Lindmark kan kvittera enkelt i krysset. TG trycker på och får även till ett fin ribbträff, men det är i slutminuterna den sylvasse McNeil sätter 1-2 och tar en blytung seger i bottenmötet. I och med segern kravlar sig TG förbi Nyköpings BIS som nu intar kvalplatsen. I och med förlusten har nu RIK bara två poäng ner till kvalplatsen, jämt så det förslår där.

Assyriska FF – Skellefteå FF: 3-3

Assyriska hade visserligen en teoretisk chans att komma ikapp TG men skulle behöva ta tre raka segrar samtidigt som friskolan förlorade stort i varje match. Den här matchen blev en målrik historia där lagen ville lämna serien med en vinst och visa att de faktiskt kan spela fotboll. Det är Skellefteå som gör ett tidigt ledningsmål signerat Tobias Sandström, en återvändare från UFC.  Men Assyriska ville också visa att de ska lämna serien med äran i behåll och gör efter en kvart två snabba mål av Victor Söderström och Abu Suma. Men Skellefteå lyckas kvittera genom Leo Engström och i halvtidsvilan står det 2-2. Det är som sagt tydligt att det är en viktig match för lagen. Andra halvlek är mållös länge, det är först i slutminuterna som Victor Söderström återigen slår till och ger Assyriska ledningen. Victor skulle behövt visa sina kvalitéer som målskytt tidigare i serien, det här var blott hans tredje mål i år. Men det blir lätt så, allt är så mycket lättare när det inte finns någon press. Men vi får också en andra tvåmålsskytt. På slutet  kliver skyttekungen Leo Englund fram och fastställer slutresultatet till 3-3. Han är nu delad trea i skytteligan för Norrettan blott två mål efter Vasic som leder med 17 mål. Frågan är om Englund kommer spela i FF nästa år eller om han kommer få chansen högre upp.