ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Historien om VSKs Kevin Garcia som knockas av Zlatan

Alla minns drömhösten 2015 när VSK Fotboll gjorde det omöjliga och mot alla odds lyckades undvika nedflyttning. I sommarfönstret värvades 5 spelare in för fansens ihop-swishade pengar. Den absolut dyraste och kanske största värvningen var Kevin Garcia från stadsdelen Queens i New York.

Kevins fotbollsbakgrund är tämligen normal. Han spelade sig upp genom olika ungdomsligor till provspel med en MLS-klubb men något kontrakt blev aldrig skrivet. Istället hamnade han i Sverige 2013, närmare bestämt i IFK Luleå. Han anslöt på sommaren och gjorde en stark höst som renderade i rykten om att han skulle lämna för andra klubbar. Bland annat nämndes SE-klubbarna IFK Värnamo och Jönköpings Södra samt då Div I-klubben Örgryte och norska andraligalaget Kristiansund.

Det blev inget av med allt detta utan istället valde Kevin att uthärda mörkret och norrlandskylan ytterligare en säsong. Men inför 2015 fick det vara nog. Hans agent hittade något mer exotiskt åt Kevin än den slitna konstgräsmattan på Skogsvallen. Det blev Galway United på Irland som tog Kevins tjänster i anspråk. Där stannade han säsongen ut och blev sen återigen arbetslös.

Genom diverse kontakter fick VSK Fotboll tips om den mångsidige Garcia och efter provspel fanns det ingen tvekan om att Kevin var en klar förstärkning för klubben. Kevin är vänsterfotad och kan spela vänsterback så väl som vänstermittfältare. I VSK fick han prova på båda rollerna.

Det är inte för stora ord att säga att Kevin var en klart bidragande orsak till att VSK Fotboll klarade sig kvar 2015. Han både stagade upp försvarsspelet och erbjöd anfallskraft med sina löpningar på kanten. Förutom det visade han alla i och runt klubben hur ett proffs agerar. Han är en av de mest professionella personer som satt sin fotbollssko i VSK och förutom det var han så där amerikanskt trevlig och utåtriktad som nog bara New York-födda personer kan vara. Ett riktigt superproffs med andra ord.

Det var aldrig aktuellt att Kevin skulle vara kvar i klubben. Det är dyrt med icke EU-spelare och hans ersättare var redan klar för säsongen 2016. Redan inför 2015 ville VSK ta över Dennis Persson från Syrianska-Kerburan. Men det ville inte de ansvariga och Dennis hade kontrakt 2015 ut. Men Dennis och VSK var redan muntligt överens om vad som skulle hända efter säsongen 2015.

Så Kevin fick bli den där hjälten som red in i beckmörkret när det såg som hopplösast ut. Han hjälpte klubben ut ur höstnatten och mot en ljusnande framtid och red sedan vidare.

I VSK Fotbolls historieböcker är Kevin en riktig hjälte som var med och åstadkom det ingen trodde var möjligt. Visst, vi hoppades och drömde men få vågade tro på att miraklet som skedde under drömhösten verkligen skulle bli av. Vi har tackat Kevin förut och vi gör det igen.

Tack Kevin, du var precis den vi behövde i det läge vi befann oss i – du är en hjälte!

Så klart tar inte historien om Kevin slut där, han är alldeles för duktig och professionell för det.

Efter hjältesejouren i VSK skrev han på för Rio Grande Valley FC Toros i den amerikanska motsvarigheten till Superettan. Kontraktet skrevs under 29/1 2016 (såklart). Rio Grande var ett nystartat lag och det säger väl något om Kevins kvalitéer när han genast blev utsedd till lagkapten att leda laget i deras första år i ligan.

Inte helt oväntat blev det omedelbar succé för Kevin och redan i september 2016 hörde MLS-laget Houston Dynamo av sig och ville ha hans tjänster. Rio Grande är ett farmarlag till Houston Dynamo så det var inte konstigt att de hade koll på Kevin och övergången skedde 6:e september 2016.

Vi får anta att Kevin var vid sina drömmars mål nu att få spela i högstaligan i sitt hemland och varje vecka få möta (gamla) stjärnor som han bara kunnat drömma om att få stifta bekantskap med på en fotbollsplan.

Det har gått bra för Kevin i Houston Dynamo. Under den tid han varit där har det blivit 24 framträdanden som både vänsterback och mittback, varav 15 skett i år. Han verkar allt närmare en given startplats i Houston men Kevin fortsätter också att spela för Rio Grande och tycks kunna gå emellan lite som det behövs.

Den gångna natten var det så dags för Kevin att möta sin största utmaning i karriären. Han skulle som mittback ta sig an Zlatan på bortaplan i en match som LA Galaxy bara var tvungna att vinna för att gå till slutspel. Lagen har mötts med Zlatan på plan tidigare i år men då var Kevin inte med i truppen.

Houston med Kevin på plan lyckades vinna den extremt tuffa bortamatchen med 2-3. Ännu starkare var att Houston lyckades plocka upp ett 2-måls underläge i halvtid.

Hur gick det för Kevin då? Det gick så klart bra, inte räds han att möta en av världens bästa anfallare och som vi vet sen VSK-tiden lägger Kevin inga fingrar emellan. I matchens 78:e minut nickar han ihop med Zlatan i en stenhård duell och slår upp ett sår i huvudet och blodet forsar. Han blir så klart utbytt och kan som tur gå av planen för egen maskin. Händelsen säger väl något om Kevins karaktär.

Ni kan se en video här när han går av planen

Ja du Kevin – vi vill bara gratulera till dina otroligt fina prestationer i VSK och som du gör nu i Amerikanska högstaligan. Livet måste leka för dig och i förra helgens match gjorde du ditt första MLS-mål på nick, bara en sån sak – det går bra nu!

Vi på redaktionen lyfter på hatten för en riktig fotbollskrigare som verkligen visar vad som går att åstadkomma om man bara ger sig katten på det och är professionell i det man tar sig för.

Facebook Comments Box