På grund av att matcherna ligger så tätt den här veckan effektiviserar vi vår rapportering runt hur det gått i omgång 9 och hur vi tippar omgång 10. Vi har matcher i serien onsdag, torsdag, lördag och söndag i två omgångar, mycket att hålla rätt på med andra ord.

Västerås SK – Friskolan: 3-1
Arameisk-Syrianska IF – Carlstad United: 1-8
Assyriska FF – Sandvikens IF: 1-3

Kommentar:
Vilken drömomgång det blev för VSK, alla stora hot som BK Forward, Assyriska FF, Syrianska FC och Akropolis IF torskade väldigt förvånande sina matcher gångna helgen. Vi tackar och tar emot mannan från himmlen och konstaterar att t VSK nu har 8 poäng ned till att tappa kvalplatsen. Inte helt oväntat körde Carlstad United över Arameiska på bortaplan. ASIF saknade både tränare och lagets stjärna Kristijan Cosic som var avstängd i den här matchen. Man kan dock tycka att man trots det inte ska förlora med 1-8. Spelbolagen har i alla fall dragit öronen åt sig och ASIFs kommande match är inte spelbar hos Svenska Spel.

Syrianska körde verkligen över Rynninge fram till sista kvarten och ledde rättvist med 1-0 efter mål av Mete i första halvleken. Det kunde mycket väl ha varit mer, man hade bland annat ett stenhårt skott i ribban som hade sån kraft att bollen studsade långt ut på planhalvan i returen. Som så många gånger orkar bara Mutumba spela en dryg halvlek och när han gick ut började spelet rasa och Syrianskas högerback Reyad Poles född 2000 havererade totalt. RIK kom igenom på sin vänsterkant hela tiden och det var där anfallet kom som ledde fram till att målvakten var tvungen att fälla en fri Rynningeforward som var på väg att göra mål. Straffen förvaltar Emil Berger perfekt och det står nu 1-1 i den 86:e minuten. Nu uppstår lite av panik i Syrianska och i 93:e minuten avgör August Holmber mycket snyggt efter att RIK återigen kommit loss på sin vänsterkant. 2-1 och förnedringen är total. Fotboll är som bekant en sport som pågår i 90 minuter och så länge Syrianska inte orkar spela 90 minuter kommer de förlora en hel del matcher sista kvarten när de inte orkar försvara sig effektivt längre.

Assyriska FF fallerade mot Sandviken. Man förde matchen i princip hela tiden men förlorade ändå med 1-3 trots att man hade hemmaplan. En match som återigen bevisar det som VSK upptäckte förra säsongen, ett stort bollinnehav betyder ingenting om du inte kan förvalta dina chanser och se till att inte åka på omställningar som gör att motstånderen kontrar in bollar. Assyriska fick mittbacken Durmaz skadad efter en minut och har nu sina två bästa mittbackar borta och det kan ha varit en orsak till att Sandviken sensationellt lyckades göra två mål under matchens första 10 minuter. I Sandviken startade Hjelte inlånad från Gefle IF, Mjällbyeffekten gav genast sig påmind och han nätade båda målen i inledningen. Matchen var sedan en gedigen försvarsinsats från Sandvikens sida signerat försvarsgeniet Pelle Olsson. Sandviken manövrerade ut Assyriska som sällan kom till klara lägen. Sosseh kunde tröstmåla till 1-3 när det var 8 minuter kvar men Sandviken var närmare 1-4 än att AFF skulle få in en boll till.

Akropolis och BK Forward matcherna har vi inte sett eller läst något om och avstår och kommentera, är det något som har noterat något väsentligt i övriga matcher får ni gärna skriva en kommentar nedan.

Omgång 10

Det blir en lite mindre analys än vanligt p.g.a att det är kort om tid.

Carlstad United – Skellefteå FF: 1

Visserligen ångar Carlstad på som tåget och den här matchen bör vara en lätt vinst för dem. Mot detta kan argumenteras att Skellefteå FF bara förlorat en endaste match de senaste fem man spelat, man har blivit specialister på oavgjorda matcher och nu senast tog man upp ett underläge i länsderbyt mot Umeå och dominerade matchen i andra halvlek. Sen kan vi väl lite sådär räkna med att CU lär vara fulla av överskattning efter att krossat Arameiska med 1-8. Man ska nu möta ett ännu sämre rankat lag i tabellen och kanske mentalt redan tänker på söndagens match mot VSK. Det får bli en etta i grundtips men om Carlstad inte är på hugget lär de inte vinna utan då luktar det oavgjort, något som SFF blivit väldigt duktiga på att fixa till.

Umeå FC – Västerås SK: 2

Det här blir ingen lätt match för VSK. Det är aldrig lätt att åka upp till Norrland och plocka poäng vi vet det sen gammalt. Skadeläget är dessutom bekymmersamt i VSK med flera spelare är borta och sen Jonas Hellgren avstängd för tre gula kort. Det är ett avbräck då Jonas varit en av de bästa spelarena i VSK under våren. Precis som för CU är det nog lätt hänt att man har söndagsmtchen i huvudet istället för den som spelas imorgon. Det kanske också blir så att Tsouka inte får spela den här matchen då han står på 2 varningar igen och blir avstängd mot CU om han drar på sig en varning i den här matchen, han brukar ju vara rätt duktig på det.

Umeå är inget lätt lag att slå, man har bara en en förlust de senaste fem omgångarna och då mot Akropolis. Man vann mot svårslagna Rynninge hemma och sedan oavgjort mot Syrianska, Karlslund och senast Skellefteå FF. Vi får ändå tippa med hjärtat och sätta en tvåa här. Men helt ärligt, det kan sluta precis hur som helt den här matchen – kommer handla om viket av lagen som fixar sin game-plan bäst, tror vi.

Team TG – Assyriska FF: X

Den andra matchen i Umeå denna dag står mellan TG och Assyriska, av vad vi sett är Assyriska det bättre laget men detta bör vara en jämn historia då TG har hemmafördel samt att två mittbackar saknas i Assyriska som ska ställas mot McNeil, det bådar inte gott. Matchen kan sluta hursomhelst och båda lagen har revanch att utkräva på sig själva efter svagare insatser i helgen som var. Efter en del funderande får det bli ett kryss som tips i den här matchen.

Akropolis IF – Sollentuna FF: 1

Att Akropolis skulle torska mot Karlslund förvånade oss, truppen ser ut att vara skadefri och man hade inte förlorat sen omgång två då man mötte VSK. Det kanske var ett olycksfall i arbetet, sånt som händer. Men nu väntar Sollentuna som innan helgens seger mot Bissarna haft en tung period med flera förluster. Alla viktiga spelare ser ut att vara hela även om Samuel Holm är avstängd. Känslan är ändå att Akropolis ska vinna detta. På något sätt är det svårt och se att de ska förlora två matcher i rad.

Nyköpings BIS – Rynninge IK: 2

Vad är det som händer med Bissarna, ska de åka ur? En vinst på fem matcher duger inte och det har varit ganska mediokert motstånd som stått på den andra planhalvan. I förlusten mot Sollentuna var visserligen tre spelare borta av olika anledningar men man måste sluta förlora och i vart fall klara oavgjort i sina matcher. Nu väntar Rynninge som verkigen inte är en lätt motståndare. Segern mot Syrianska lär ha gett Rynninge gott självförtroende och de känner nog själv att de kan ta poäng mot alla lag. Det får bli en tvåa, Bissarna har för dålig form just nu och kan max hoppas på oavgjort.

Sandvikens IF – Arameisk-Syrianska IF: 1

Det här mötet mellan två lag i botten av serien borde sluta med en Sandvikenseger. Efter viktorian med 3-1 mot Assyriska lär manskapet ha gott självförtroende och får inlånade Hjelte spela in sig ännu mer kan han bli en riktig tillgång som avslutare. Arameiska saknar konstigt nog fortfarande tränare. Det har gått flera veckor sedan Chanko fick foten och man undrar vad som händer, kan ledningen inte få till en ny tränare, någon borde väl kunna grävas fram bland de dryga två miljoner människor som bor i Stockholms län. Man måste få in en tränare nu, annars riskerar laget och sammanhållningen i truppen att disintegreras, hoppas sportsligt ansvariga och styrelsen förstår det. ASIF får till den här matchen i alla fall tillbaka Kristijan Cosic, men han kan inte bära hela klubben på sina axlar, många måste börja göra sitt jobb i den här föreningen för att man ska spela i Div 1 nästa år. Känns som rätt given seger för Sandviken.

BK Forward – Karlslunds IF: 1

Ett riktigt derby – två lag från samma stad som är klassiska konkurrenter även om Forward på senare tid varit det bättre laget och man har därför inte mötts på ett tag i seriesammanhang. Det här blir ett intressant möte då BK Forward som sett väldigt starka ut i inledeningen av serien tappat lite i de senaste matcherna medan Karlslund som vann senast efter att ha haft en jobbig period. Tipset får dock bli BK Forward seger, de har ändå plockat fler poäng än Karlslund som fortfarande är i botten och dessutom har två spelare borta. Men vem vet – derbyn brukar kunna ställa all logik och tips på huvudet.