ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Tankar inför Vasalund och skadeläget.

Imorgon väntar degraderade Vasalunds IF, det är kanske inte den sexigaste försäsongsmatchen att möta ytterligare ett division 1 lag från Stockholm. Av det jag sett under försäsongen så gillar jag ändå att VSK fortsätter att köra med sitt höga presspel från höstas, mot Sollentuna var VSK dominanta från början till slut men hade svårt och få in bollen i mål. Det är väll just det att få in bollen i mål som är ett av de stora frågetecken, jag hoppas och tror att Prodell kan hitta tillbaka till sitt gamla jag då han fick stora delar av förra säsongen förstörd av skador.

Känslan är ändå att det är skadeproblemen i VSK som ligger lite i fokus just nu, Pedro Ribeiro kommer missa denna match då han sträckte magen i senaste matchen. Det är lite olyckligt då det är en hel och frisk backlinje man skulle vilja se. Samtidigt så verkar provspelaren Sitapha Ndure vara kvar och lär få ytterligare speltid. Det ska bli intressant och se om han är den sista pusselbiten i backlinjen eller inte, för det behöver vara någon som är ganska nära startelvan och inte mittback nr 6.

Viktor Granath är inte aktuell för spel, men han såg ut att köra på hårt vid sidan om på fredagens träning och han var med på några avslutningsövningar på slutet och satte två mål. Det är inte bara att kliva in som skyttekung och leverera i Superettan, men kan vi få 10+ mål i hans debutsäsong är det bra och det behövs. Jag är positivt inställd till värvningen av Granath och håller han samma nivå som Ask så har vi gjort ett fynd.

Det som däremot är ett stort frågetecken är David Burubwa som dragits med skadeproblem i flera år, det är en värvning som kan vara alltifrån ett genidrag till galenskap. Som jag förstått det så kör man en nytt sätt att angripa hans problem, tidigare har han spelat match, fått känning och sedan fått vila om och om igen medans nu ger man honom en lång rehabperiod för att verkligen få bukt på sina problem. Om den här slår väl ut kan det vara en riktig högvinst, eller så är det en riktig nitlott med fyra års kontrakt. Men jag hoppas innerligen att Burubwa får ordning på sina grejer, för är det något jag saknat under de tre matcherna under försäsongen är det en spelare som vågar utmana sina motståndare.

Men det härliga med försäsong är att det är en tid där de yngre spelarna får chans och visa upp sig, nu kommer vi säkert få se mer av Miguel Sandberg och Alex Lindelöv. Det är ganska roligt och se unga spelare vara respektlösa och ta för sig och det är väll ingenting som är roligare när en ung spelare får ett genombrott och slår sig in i startelvan. Även om många unga lovande spelare i akademin kommit fram så saknas fortfarande ett stort genombrott.

Nu har både Patric Åslund och William Videhult lånats ut till division 1 klubbar, jag är övertygad om att de kommer göra det bra ifrån sig. Videhult kommer med Piteå IF möta Umeå FC i helgen och Patric Åslund ska med Motala möta Smedby AIS. Patric har ju redan spelat en match och gjorde bara en träning med Motala innan det var dags för match och sen bli bäst på plan enligt Motalas egna tränare.  Det ska bli verkligen intressant och följa deras framfart, jag tror att båda kommer göra bra ifrån sig i Norrettan i år.

Vad ska sägas om Vasalund då? Efter att de åkte ut har de inte drabbats av någon större spelarflykt utan verkar ha sin stomme kvar med de spelare som fick mest speltid förra året. Till detta så har de värvat 4-5 spelare från Akropolis och lär nog vara en av utmanarna om seriesegern. I och med att Akropolis flyttades ner till division 2 och att Forward tog deras plats så finns det nog ovanligt många bra spelare i Stockholm utan klubb.

Jag har intalat mig själv att jag inte ska lägga så mycket fokus i år på försäsongsresultaten, men det är oerhört svårt att låta bli. Vi blev av med en åtta årig svit att inte förlora mot lag i lägre divisioner under försäsongen, det var en imponerande svit. Men det är ändå skönt att veta att nästa gång vi förlorar mot ett lag från de lägre divisionerna är det först någon gång på 2030 talet.

Foto: Åke Hedvall

Facebook Comments Box