ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

På söndag är det dags för årets viktigaste match – vi har varit här förut

På söndag har VSK Fotboll chansen att ta steget upp i den svenska elitfotbollen igen, efter 7 års vandring i skuggornas land. Det kommer inte bli lätt. Det krävs seger på Parken och att Umeå FC plockar poäng av ett taggat Syrianska. Men chansen finns där och bara tanken att möjligheten finns kittlar varenda VSK-supporter. Många är vi som knappt kan tänka på något annat och vi räknar sekunderna fram till att domaren blåser igång matchen kl 15.00 på söndag.

Fotbollsguden har sett till att skapa ett riktigt drama. Samtidigt som VSK spelar går också matchen i Umeå. På läktaren kommer vi se nervösa människor som fipplar med sina telefoner för att uppdatera sig varje minut om matchutvecklingen i Norrland. Visst kommer man hålla koll på VSK:s match men den förväntar sig nog alla att VSK ska vinna.

Exakt det här läget var VSK Fotboll i när de skulle ta sig upp i Superettan 2010. När tre omgångar återstod. ledde man serien med 5 poäng före IK Sirius som hade gått som en raket på hösten. Man hade chansen att säkra seriesegern om man vann sin match mot HTFF, samtidigt som Sirius tappade poäng i sin hemmamatch mot Arameiska.

På flera sätt var förutsättningarna sämre 2010 än vad de är nu för avancemang med tre omgångar kvar av serien. 2010 mötte VSK ett HTFF som man varit chanslösa mot på våren och som lett serien länge och väl. En match mot dem var inte enkel, inte ens om man hade hemmaplan. I den andra matchen var så klart Sirius storfavoriter att vinna på sin hemmaplan mot ett Arameiska på nedflyttningsplats. Oddset för Siriusseger stod i 1.40.

VSK:s match på Parken blev en sprakande föreställning. Det var ett otroligt taggat lag som kom ut på plan och enligt samstämmiga uppgifter spelade grönvitt den bästa matchen under säsongen denna eftermiddag. Man vann matchen till slut med 3-1 inför storpubliken, 3 467 personer.

Enligt rapporterna spelade VSK en bländande fotboll i första halvlek och tog ledningen genom ”Temme”. Man utökade genom Filip Tronêt som i vanlig ordning tog sig förbi sin back och stänkte in bollen. HTFF reducerade men var aldrig nära att kvittera och på stopptid slog Lundevall in en boll till slutresultatet 3-1.

Det var en klang och jubelföreställning från början till slut och vinsten för VSK gjorde effektivt slut på HTFF:s drömmar om att kunna gå ikapp Sirius på kvalplatsen. Publiken och spelarna var euforiska efter segern eftersom man var ännu ett steg närmare ett avancemang. Som bästa spelare i VSK valdes en 16-åring som fått hoppa in som vänsterback, en viss Viktor Nilsson-Lindelöf. Tränare Calle Granath hyllade ”Vigge” efter matchen med orden, ”Jag är grymt imponerad av ”Vigges” spel. Han var strålande defensivt och offensivt”.

Som väntat vann dock Sirius sin match mot Arameiska också med 3-1. Publiken på Parken följde den matchen noga då den började samtidigt men det stod tidigt klart att Sirius skulle vinna, man ledde med 2-0 i halvtid.

Det blev inget avancemang i den omgången. VSK Fotboll fortsatte leda serien med 5 poäng och nu bara med två matcher kvar i serien. Resten är som det brukar heta historia.

Om vi tittar lite på hur förutsättningarna mellan matchen 2010 och på söndag ser ut så skiljer de sig i vissa viktiga avseenden. VSK möter på söndag ett lag som är betydligt sämre än vad HTFF var 2010. Nyköping befinner sig i nedre delen av tabellen och har inget lysande bortafacit. Förvisso har man något att spela för då man bara har 3 poäng ned till kvalplats, men man kan överleva en förlust mot VSK och ändå ta de poäng som behövs i kommande matcher. För HTFF var det inte så. De var ett topplag och det här var sista chansen för dem att knapra ikapp poängen som behövdes för att närma sig kvalplatsen. De gav verkligen järnet i matchen mot VSK.

I den andra matchen som VSK är beroende av har Syrianska ett betydligt tuffare läge att knipa tre poäng än vad Sirius hade på hemmaplan 2010. Man möter Umeå FC på bortaplan som VSK vet allt om hur tuffa de matcherna brukar vara.  Det ska Syrianska upptäcka på söndag, det var länge sen de mötte UFC på bortaplan.

Umeå är dessutom ett topplag och har allt att spela för då man nästan kan gå ikapp SFC vid en vinst. Nu finns inga odds satta för matcherna men Syrianska kommer inte ha ett odds på 1.40 för seger mot Umeå som Sirius hade 2010 i sin match.

Det ser alltså bättre ut för VSK än vad det gjorde 2010 att säkra avancemanget i den här omgången. Det kommer bli olidligt spännande. Låt säga att VSK tar ledningen med 1-0 och att det står 0-0 i Umeå långt in i andra halvlek. Då kommer varenda nervtråd i Västerås vara utanpå befolkningens kläder.

Vi får hoppas på ett sådant scenario. Men oavsett hur det går i Umeå-matchen vill vi se ett färgsprakande VSK som kör över Nyköping precis som man gjorde med HTFF i samma omgång 2010. Då kom 3 500 personer för att beskåda fyrverkeriet på planen. I söndagens match där chanserna är större för avancemang vill vi se många fler Västeråsare än så.

Vi vill se 5000 i publiken som hejar fram Grönvitt till seger och om fotbollsguden vill, avancemang till Superettan.

KOM IGEN VSK!

Bild: Filip Tronêt som firar avancemanget till Superettan på Skytteholm, inlindad i en supporterflagga.


Läs också:

Jämförelse mellan 2010 och 2018 poäng och tabelläge

Återupplev 2010 med VSK Fotboll

Den magiska dagen för åtta år sen – VSK tar steget upp i Superettan

Facebook Comments Box