ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Jämförelse 2010 och 2018 poäng och tabelläge

Som alla vet lyckades VSK Fotboll tämligen oväntat vinna Div 1 Norra 2010 och avancera till Superettan. Tanken är att Grönvitt ska göra om den prestationen i år, fast det återstår fyra matcher och efter förlusten mot BK Forward känns det långt ifrån klart eller ens säkert.
I och med Forwardmatchen har VSK spelat 26 omgångar i årets serie, precis så många man spelade 2010 i sin fjortonlagsserie. Det ger oss möjlighet att göra en snabb jämförelse av VSK:s prestationer de olika åren. Vi har fyra tabeller, två efter omgång 13 och sen två efter omgång 26.2010 låg VSK på kvalplats efter att halva serien spelats. Man var två poäng bakom vårens sensation, Bajens juniorer i HTFF som var nykomlingar i serien.VSK hade tagit 26 poäng vilket inkluderade fina segrar mot nedflyttade Vasalund och i derbyt mot Kerburan. Det fanns pinsamma plumpar också som 0-3 mot Arameiska hemma. Överlag var nog den allmänna känslan att VSK gjort en vår bättre än någon hade räknat med

Om vi jämför med årets säsong efter 13 matcher ser vi att VSK hade 5 poäng mer och dessutom ledde serien tre poäng före Carlstad United. Två förluster hade inkasserats mot AFF och Linköping. Målskillnaden är också lite bättre. Framförallt hade årgång 2018 släppt in fem mål mindre och klart bättre målskillnad, vilket så klart förklarar de fler poäng man lyckades ta de första 13 matcherna i år.

Om HTFF och VSK var vårens positiva överraskningar var Sirius vårens negativa överraskning. De hade åkt ur från SE året innan och skulle bara ned och vända. Nu låg man nio poäng bakom HTFF efter halva säsongen.

När säsongen 2010 skulle summeras återfanns VSK Fotboll högst upp i tabellen, fortfarande en smula överraskande. Man får nog säga att VSK hade en viss tur den här säsongen med att vårens skrällag HTFF tappade under hösten. Tappade gjorde också Vasalund och de lag som gick bra på hösten, IK Sirius och Kerburan låg klart efter att halva säsongen spelats. Båda lagen tog 28 poäng i seriens sista 13 matcher, VSK tog 26. Hade de varit närmare inför höstsäsongen drog igång hade det nog kunnat sluta annorlunda.

Om vi jämför med i år kan vi konstatera att VSK anno 2018 har fyra fler poäng efter 26 matcher än som var fallet 2010. Hade vi haft samma poäng då som vi har nu hade vi varit överlägsna seriesegrare och outstanding i tabellen med 9 poäng ned till nästa lag. Den marginalen är större än den som Brage vann serien med 2017, när alla ansåg att de var ostoppbara.

Detta sagt återfinns likheten med en jämförelsevis svag höstsäsong 2010 och 2018. Faktum är att laget 2010 tog lika många poäng på de första 13 matcherna som de 13 sista. Det är långt ifrån fallet med årets upplaga. I år hade man 31 poäng efter 13 matcher och 56 efter 26. Vi borde haft 62 poäng vid samma prestationer men har 56, en minusdiff på 6 poäng.

Målskillnaden är faktiskt lite sämre i år än vad den var 2010, 23 mot 25 måls skillnad. Annars hyllades försvaret 2010 som en stark lagdel som höll tätt. Så var det men vårt försvar är ännu bättre i år då vi släppt in 6 mål mindre vid samma tidpunkt. Å andra sidan har vi gjort åtta färre mål i år. De här skillnaderna ska nog uppfattas som att balansen i laget i år har varit annorlunda och mer defensivt inriktad, vilket ger de här resultaten.

Vi kan konstatera att hur än det går i årets serie har 2018 års lag gjort en bättre prestation än vad laget 2010 gjorde rent resultatmässigt efter 26 spelade omgångar. Så klart är detta faktum inte att förvåna då 2010 års lag var en lågbudgetvariant fyllt med juniorer och orutinerade spelare, inklusive en helt grön tränare. Årets trupp är mångdubbelt dyrare och betydligt mer rutinerade. Utan att säga för mycket kan man verkligen ställa kravet att de levererar bättre resultat än truppen 2010, något som de också har gjort. Nu är det bara knorren kvar.

En myt vi i vart fall kan avfärda är att VSK Fotboll skulle vara ett höstlag som kommer starkt på hösten. Det var nog bara 2015 som det var sant under drömhösten. I övrigt är det tämligen normala resultat, dvs att man spelar lika bra eller dåligt säsongens båda halvor. I år är vi dock klart sämre under höstsäsongen.

 

Facebook Comments Box