ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Olle trivs på ny position

Han kom till Grönvitt i början av året och inledde säsongen skadad och utanför matchtruppen. Nu har mittfältaren Olle Edlund hittat in i startelvan och bemästrat en för honom ny position.

Olle sitter ensam i bilen på väg mot fredagens träning när Anno når honom på telefon. Tidigare har han pendlat från Stockholm ihop med Sean Sabetkar, Filip Tähti och Justin Salmon. Numera sitter han ensam i bilen och lyssnar på true crime-poddar och P3 Dokumentär, men idag ska han snacka om VSK Fotboll istället.

– Det var roligare att pendla när vi var fler men det går bra nu också. Det kan vara skönt att åka själv också, säger Olle Edlund.

Olle Edlund värvades till VSK i januari 2021 och har ett tvåårskontrakt med klubben. Han kommer senast från IK Frej i division 1 där han förra säsongen spelade 20 matcher från start och gjorde tre mål. Han har också flera SM-guld med Hammarbys U-lag på meritlistan och var dessutom 2018 den första spelare född på 2000-talet som gjort mål för Hammarby, vilket skedde i en träningsmatch mot GIF Sundsvall 2017.

Den tuffa konkurrensen i VSK i kombination med en skada han ådrog sig i cupmatchen mot Degerfors gjorde att Olle stod utanför matchtruppen under mer eller mindre första halvan av säsongen.

– Det har ändå varit kul att träna hela tiden. Jag har haft en bra dialog med tränarteamet och trott på mig själv. Jag vet att jag inte värvades in som startspelare och har haft tålamod och väntat på min tur. Dessutom var jag inte riktigt redo när säsongen drog igång, men jag kände att jag hade något bra på gång, säger Olle Edlund.  

Olle tar plats i startelvan
Inte förrän i seriens elfte omgång, mot GIF Sundsvall borta, fick Olle Edlund ta plats i startelvan, men den här gången blev det inget mål.

I sommarfönstret sålde VSK Kevin Custovic till danska Vejle BK och Albin Sporrong till norska Mjölndalen IF. Samtidigt värvade klubben in Dusan Jajic och på lån kom Taha Ali, Erik Björndahl och Lawson Sabah.

Övergångarna förändrade förutsättningarna och ökade Olle Edlunds chanser till spel. Dessutom har tränare Kalle Karlsson testat mittfältaren på en ny position.

– Jag har fått en ny roll lite längre ner. Det är en mer defensiv roll, mer av en sexa. Jag gillar det eftersom jag får mer boll. Det har gått riktigt bra, säger Olle Edlund.

Och visst har det gått bra. Han har startat de senaste sex matcherna och i flera matcher stuckit ut som en av de bästa spelarna.

– Det är riktigt kul så klart. Jag vet vad jag kan. Det är inte lätt att gå från junior till seniorfotboll och jag förstod att det inte skulle vara en dans på rosor att ta klivit in i startelvan i en superettanklubb. Nu handlar det bara om att träna mycket och visa att man förtjänar att vara där, säger Olle Edlund.

Tuff bottenstrid
När VSK prekära tabelläge kommer på tal blir den unge mittfältaren allvarlig.

– Det viktigaste nu är att vi tar poäng och klarar kontraktet. Så är det bra. Om det betyder att jag inte får spela en minut så är det ok. Det viktigaste är att vi klarar oss, säger Olle Edlund.

För oss som följer VSK låter det som en osannolik utveckling att bänka mittfältaren i det här läget. Han har gjort bra ifrån sig och kommer med största sannolikhet få mycket speltid i de återstående matcherna.

– Motgångar är en del av spelet och ibland kan det vara tufft, men vi tror på oss själva och vet vad som krävs för att vi ska klara det. Det gör att det är bra stämning i laget och det går att ha kul på träningarna, säger Olle Edlund.

Han lyfter också stödet från de äldre spelarna i laget.

– Det är viktigt med karaktärer som står upp och visar vägen och det har vi verkligen i det här laget. Det äldre spelarna gör det fantastiskt bra. Dom ser och vet när de behöver stötta och ger oss andra energi i rätt lägen, säger Olle Edlund.

AFC away
Imorgon väntar ännu en måstematch för VSK Fotboll. AFC Eskilstuna borta på Tunavallen med förväntat stort grönvitt stöd på läktarna.

– Det ska bli kul imorgon. Vi har gjort flera bra matcher på sistone. Vi ska fortsätta på samma spår och driva på den här vågen. Vårt grundspel sitter bättre och bättre och det ska bli fruktansvärt kul, säger Olle Edlund.  

När Olle svänger av E18 och in mot parkeringen på Rocklunda är det dags att avsluta vår intervju. Det blev ingen crime-podd för 21-åringen idag, men imorgon får han chansen att tillsammans med sina lagkamrater råna AFC på tre poäng.

/JL

Olle Edlund kom till VSK Fotboll i januari 2021 och har kontrakt över 2022.
Olle Edlund har så här långt gjort tre mål i VSK Fotboll. Det första var 2-2 målet mot Degerfors i Svenska Cupen. Därefter har det blivit två mål i Superettan.
Facebook Comments Box