ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Reflektioner i veckan

Då var det dags för lite nya reflektioner runt det ena och det andra vad gäller Superettan och klubbarna som huserar där.

Veckans delgivning: Igår tisdag 1/10 fick Syrianska FC på posten två delgivningar från kronofogden. Det rör sig alltså om Södertälje kommun som nu har tröttnat på att vara bank åt Syrianska FC. De kräver nu in två obetalda fakturor på 90 000 respektive 100 000 kr för hyra av Jallavallen.

Det finns två frågor i detta, kan SFC skaka fram 200 000 kr och om de inte kan det, är kommunen beredda att sätta dem i konkurs?

Man har också kvar sin skatteskuld på 1 431 kronor och en annan skuld på 5 000 som kommer delges inom kort. Tidigare under året hade man också en annan delgivning på en skuld om 15 000 kr till Fässbergs IF, en div 5 klubb i Mölndal. Vi vet inte vad skulden avsåg men förmodligen något utbildningsbidrag för någon värvad spelare. Ärendet är nu avslutat och rimligen då betalt.

Jaha, det blir spännande det här. Hur fixar man fram de här pengarna?

Veckans viktigaste match: Apropå Syrianska rapporteras från deras U21 match mot VSK för ett tag sedan att VSK ville flytta matchen då man var tvungen att ställa upp med ett rent pojklag då alla A-lagsspelare var upptagna med återhämtning efter intensivt matchande.

SFC vägrade flytta matchen trots att det var uppenbart att matchen i sig inte skulle ge dem någonting i form av motstånd. Men men, man kom till Västerås med ett namnkunnigt lag. Syrianska vann matchen komfortabelt med 4-0. Men efter varje mål som man gjort sprang en av deras spelare direkt efter bollen i mål och tillbaka till mittpunkten. Det skulle tydligen inte spillas någon tid, man ville absolut göra fler mål. Man får säga att de är ambitiösa i att slå våra pojklag. De verkar inte gilla VSK vidare värst?!?! Eller så är det något annat?

Veckans sura miner: Det ryktas att flera av spelarna i SFC är missnöjda med tränaren och gärna lämnar klubben till nästa år, trots kontrakt. Vi skriver inte ut namnen här för att inte göra situationen värre för spelarna.

Veckans frustration: Var det någon som såg matchen mellan VSK och Östers IF som upptäckte att något saknades på Parken? Vi gjorde det i alla fall.

Som ni kan se på bilden saknas Svenska spels båge som spelare och domare normalt sett passerar under vid utmarschen från omklädningsrummet. Enligt samstämmiga källor har bågen ”gått sönder” eller mer korrekt att säga är att den bröts sönder för att frustrerade VSK-spelare behövde ett dött objekt att ge sig på efter vinstmatchen mot Degerfors. Frustrationen i laget måste vara stor om man ger sig på döda ting när man vinner en match.

Någon ersättningsbåge finns tydligen inte och en lärdom för klubben av att spela i Superettan är att låsa in alla lösa föremål på spelarnas väg från planen till omklädningsrummet. Kan bli dyrt det här annars.

I övrigt kan vi rapportera att Syrianska inte heller har någon båge. Det är oklart vilket oblitt öde som har mött den stackars oskyldiga bågen med hemadress på Jallavallen. Vi gissar oss till att det har att göra med att Syrianska och Svenska spel har lite gnissel i sin relation med varandra. Kanske har den stackars bågen fått bära även denna konflikt på sina späda axlar.

Har bågarna i svensk elitfotboll risktillägg? Om inte borde verkligen någon ordna med det, verkar vara livsfarligt att vara båge i de här sammanhangen.

Veckans vad händer: Det har varit tyst runt Dalkurd någon månad nu gällande deras ekonomiska problem. Det var den 15:e augusti man meddelade omvärlden i ett kort pressmeddelande om att allt var fint och fantastiskt, trots enträgna rykten om motsatsen. Och visst, man har uppenbarligen fixat in pengar från något håll, för man har inga skulder hos kronofogden och ryktena har dött ut.

Nu är väl mera frågan om vart man hittade ett antal miljoner som saknades. Vem har man varit tvungen att sälja sin själ till nu? Som vanligt är det noll information från Kizil-familjens pet project, AKA, Dalkurd.

Veckans saved by the bell (bell = Halmstads kommun): Det är ingen hemlis i fotbollssverige att Halmstads Bollklubb har det tufft ekonomiskt. Sin vana trogen har man fantasibudgeterat även detta års verksamhet där man kalkylerat med avancemang till Allsvenskan, bland annat. Tyvärr har verkligheten hunnit ikapp. Läget är mycket prekärt och klubben har varit tydlig med att konkurs kanske inte kan undvikas och att elitlicensen är i fara.

Nu har Halmstads kommun ryckt in som riddaren på silverspringaren (kanske borde vara guldspringaren). Man har gått med på att köpa HBK:s sista tillgång av värde. Det rör sig om en träningshall som HBK och ytterligare förening uppförde för 15 år sedan. Man har drivit den i en separat ekonomisk förening. Ekonomin har på senare år varit dålig och man har velat sälja till kommunen länge. Nu förbarmar sig alltså kommunen och köper HBK:s andel för 24 miljoner (totalt 32 miljoner). Det verkar vara en bra förräntning på kapitalet då den byggdes för 18 miljoner. Men vi låter det vara osagt om det är en skälig köpeskilling.

Det intressanta är att kommunen nu på skarpen säger till att det här är sista gången vi kommer farandes på guldspringaren. Enough is enough.

Den andra lärdomen för landets i princip samtliga klubbar är insikten som HBK fått dra från ägandet av träningshallen. Det är nästan omöjligt att få någon vettig ekonomi i att drifta en facilitet kopplat till match eller träning som enskild förening. Snarare dränerar det klubben på resurser och det kostar typ alltid mer än vad det smakar. Verksamhetsberättelsen för den ekonomiska föreningen berättar tydligt denna historia.

Förutom att HBK nu får cash och räddar elitlicensen tycker man nog att det är otroligt skönt att bara hyra in sig i hallen som vilken förening som helst och slippa driften. Vi säger grattis till HBK – ni fixade biffen den här gången också, men nu gäller det att hålla sig på mattan, livlinorna verkar vara slut.

Veckans tummen upp: Vi vill ju inte bara berätta om elände så vi avslutar med att berätta att GAIS ekonomi går åt rätt håll. För en tid sedan rapporterade man på sin hemsida att man minskat föreningens skulder från 3.8M till 1.6M bara under året. Nästa år ska man vara skuldfri.

Klubben konstaterar också att man fick in 900 000 på den swishkampanj som drogs igång i somras av supportrarna. En fantastisk summa. GAIS kan vara extremt glada för att de har såna hängivna supportrar. Nu kunde de köpa in fem spelare. Annars hade de legat på nedflyttningsplats vid det här laget.

Det var allt för denna gång från redaktionens skvallerreporter

Facebook Comments Box