ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Matchrapport: VSK Fotboll – Carlstad United

VSK Fotbolls femte träningsmatch på lördagen blev en ganska seg historia där lagen relativt rättvist delade på de imaginära poängen, då resultatet skrevs till 1-1.

Carlstad United kom till spel utan sin mittfältsstjärna Eric Jernberg som låg nedbäddad hemma i Karlstad. Med var inte heller Timothy McNeil som var i Umeå och jobbade. Han ansluter till truppen inom kort.

VSK Fotboll ställde upp med sitt allra bästa tillgängliga manskap till avspark och nog ville man visa sig själva, tränarna och CU att man är ett lag med plats i Superettan. Det var tydligt att spelarna stod under order att jobba med ett tillslag och i trianglar för att få fram bollen mot motståndarnas straffområde.

Det gick bra, i alla fall fram till straffområdesgränsen. Väl där var fokuset sämre med dåligt placerade inlägg och för mycket stillastående och bolltittande spelare.

Det märks att VSK just nu jobbar hårt med att få upp farten i spelet med att låta bollen jobba och inte transportera den. Det är helt rätt taktik. Av vad vi har sett så här långt av VSK:s motståndare i år är det just det som skiljer Superettan från Div 1 – det snabbare spelet som åstadkoms via ett tillslag och korta rörelser framåt där spel i trianglar erbjuder passningsalternativ för bollhållaren.

Borta för dagen var också det hårda och höga presspel vi vant oss att se i tidigare träningsmatcher. Idag övade man uppenbarligen på att backa hem till mittlinjen och där ta upp försvarsspelet. Detta är säkert rätt att öva då vi får räkna med att de bättre lagen i serien kommer kunna spela sig ur en hög press och att en bättre taktik mot dem kan vara att backa hem och låta fler spelare vara på rätt sida bollen.

VSK borde tagit ledningen i 17:e minuten när Calle Svensson på en frispark kom ren med målvakten men lyckades få hela foten under bollen som far upp i himlen trots att han bara är 2 meter från målet.

Istället blev det CU som fick in en boll i 39:e minuten när Sean Sabetkar missade en offsidefälla och låg kvar för djupt på egen planhalva. Många i publiken var upprörda på linjedomaren att han inte vinkade av för offside. Men han stod i linje och på skärmdumpen från VLT:s sändning syns tydligt att spelaren är onside när bollen slås. Slarvigt av VSK att hamna i detta och onödigt på alla sätt och vis.

I samband med målet sparkar huvudtränaren Thomas Gabrielsson till ett gäng koner som finns i den tekniska zonen, så att de flyger iväg. Det tilltaget renderar i att han blir uppvisad på läktaren av huvuddomaren. Ny regel för i år är att tränare inte kan visa några aggressiva uttryck från tekniska zonen och att man kan bli avstängd som tränare för dessa tilltag och då får se kommande matcher från läktaren. Vad Thomas straff blir får vi avvakta och se.

I matchminut 41 är det återigen VSK-försvaret som agerar valhänt och anfallaren Alex Bbakka kommer fri med Daniel Svensson som gör en väldigt fin benparad och avvärjer 0-2.

De grönvita går rimligen till halvtid med en känsla av att det man presterat inte var tillräckligt bra och att bättre behövdes i andra halvlek.

Dessvärre blev det inte så. Andra halvlek är en seg historia där VSK faller in i CU:s Div 1 tempo och lyckas inte hålla fart och fokus mer än i korta sekvenser.

I en sådan sekvens lyckas VSK kvittera. Det är Jonas Hellgren som slår en boll mot Karwan som är på väg att komma fri en bit utanför straffområdet. Ut kommer målvakten Tobias Johansson och hoppar upp mot Karwan och fullständigt manglar honom. Bollen studsar iväg till Filip Tronét som kan lyfta in den i tomt mål. Ingen är dock intresserade av att fira målet utan hur det gått med Karwan. Som tur är det gick det bra. Att målvakten Johansson inte blir utvisad är en gåta. Hade det varit en utespelare som betett sig så hade det varit marsch av planen utan pardon.

Skärmdump från VLT:s sändning när Tobias Johansson hoppspringer in i Karwan Safari

En stund efter målet byter VSK en rad spelare och kvalitén på spelet går ned ytterligare.

Det man kan säga om den här matchen är att VSK är inne i en tung träningsperiod och det märktes på många av spelarna. Det var tunga fötter och sega huvuden på en hel del håll. Det kändes som att man ville spela det spel man kommit överens om men inte riktigt förmådde detta denna dag.

Nu får man ladda om till nästa helgs match mot GIF Sundsvall. Det verkar som att matchen kommer att spelas på fredag eftermiddag istället för på lördagen. Besked lämnas i veckan om detta. I den matchen måste VSK-försvaret fungera bättre, det var för trögt och icke följsamt idag. Mittfältet måste vara lite rappare i spelet och trycka på hårdare. Slutligen måste spelet i sista tredjedelen bli bättre, det var taffligt många gånger denna dag.

Några spelare att lyfta fram:

Boris Ljevar gör en felfri insats i denna match och är nog VSK:s bästa spelare. Han ligger rätt och bryter farliga lägen hela tiden och vänder spelet med en bra hastighet.

Jesper Florén gör en bra hemmadebut och är så stabil som man kan förvänta sig av en högerback som spelat elitfotboll senaste 10 åren.

Danne Svensson gör en felfri match och räddar VSK från en förlust med sin frilägesräddning i första halvlek.

Flera av de spelare som kom in i andra gjorde pigga inhopp: Hinken, Holm, Ottosson och Sporrong var några av dem.

Nu är det bara att nöta vidare på det snabbare spelet i veckan och visa GIF Sundsvall vart skåpet ska stå.

Facebook Comments Box