ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Syrianska FC värvar en spelare från Europas värsta matchfixningsklubb.

Senaste spelaren in i Syrianska är Beneyam Demte, en etiopisk landslagsman som endast är 20 år gammal och beskrivs som en lovande vänstermittfältare. I många ögon kanske detta ses som en spännande värvning, men vi reagerar på vilken klubb han ansluter ifrån, nämligen Albanska KF Skënderbeu. En klubb ökänd för sin matchfixning, kanske den värsta av dem alla.

För ett år sedan skrev ansedda The Guardian om klubben som riskerades att kastas ut från europeiskt spel och Fotbollskanalen skrev även de om denna skurkklubb som tycks ha tagit matchfixning till en helt ny nivå.

I juni förra året dömdes klubben av UEFA också till ett 10-årigt förbud att spela europeisk fotboll efter att kontinuerligt figurerat i matcher som misstänkts för matchfixning. Under 2015 mötte laget Nordirländska Crusaders och ledde med 2-1 när matchen gick mot slutminuterna. Då i slutet började det plötsligt satsades stort på livebetting att det skulle bli mer än 4 mål, helt plötsligt halkade målvakten och Crusaders kunder kvittera och minuten senare halkade även en försvarare mystiskt och ytterligare ett mål gjordes. Helt plötsligt hade Nordirländarna vunnit med 3-2 och bettingen slog in. Efter matchen tog Crusaders tränare till twitter och konstaterade om inte UEFA undersöker den här matchen, ja då är det något allvarligt fel på systemet.

Vi har tidigare skrivit hur vi tycker det är konstigt att spelare ansluter från klubbar som har haft grova misstankar om matchfixning ansluter just till Syrianska och att det tycks vara samma agenter involverade i detta.

Det här bevisar ingenting att Syrianska är involverad i matchfixning, men med det rykte de har så borde klubb, spelare och agenter vara mer selektiva i sin urvalsprocess.

Det går även att fundera över hur övriga spelare i Syrianska tycker om att det ständigt ansluter spelare från klubbar med tvivelaktigt rykte. De allra flesta spelare i Syrianska vill säkert bara sparka boll, men skulle Syrianska drabbas av nya misstankar om matchfixning kommer misstankarna även drabba dem.

Spelbolagen har uppenbarligen tröttnat på Syrianska FC:s förehavanden och större delen av fjolårssäsongen gick det inte spela på lagets matcher om du inte letade dig till den asiatiska marknaden.

Facebook Comments Box