Helgens matcher – Vecka 8: Superettan

Då var det dags att gå igenom skörden av matcher som gått av stapeln i helgen. Det har varit cupspel för många av seriens lag. Övriga som inte spelat cup har träningsmatchat på sina respektive håll för att få in matchtempo i trupperna. Här har ni referat från alla matcherna.

IK Sirius – Halmstad BK: 1 – 2

Sirius borde ha varit i ledning med 3-0 efter en kvart, men istället stod det bara 1-0. Bland annat hade John Junior en skott i stolpen som borde resulterat. Istället kom HBK tillbaka och kvitterade snyggt och i sista minuten av halvleken står Kebba Ceesay, mittbacken i Sirius för ett episkt schabbel med bollen och Sadat Karim ny från Landskrona i HBK kan ta bollen av honom och sen rulla in sitt andra mål för dagen.

Det märks att det är tidigt på säsongen, det var en hel del missar åt båda håll i den här matchen. I andra halvlek som blir mållös har lagen en del chanser, närmst är nog HBK med ett klockrent skott i stolpen. Matchen slutar 1-2 och Sirius lär inte vara nöjda med det resultatet och ffa inte hur uddlösa man var framåt i andra halvlek när man var tvungen att göra mål.

Elfsborg – IK Frej: 1 – 1

IK Frej ska vara glada att ha klarat oavgjort mot Elfsborg. Förvisso kvitterade inte Elfsborg förrän i 96:e minuten men det var guds rättvisa, man borde gjort flera mål redan i första halvlek.

Frej tog alltså ledningen efter lite slarv centralt som Moustafa Zeidan kunde utnyttja genom att prickskjuta in 0-1. Elfsborg tryckte på resten av de 60 minuterna och man brände episka chanser.

Frej ska som sagt vara glada för poängen och ibland var det riktig hönsgård i eget straffområde. Elfsborg får ta med sig att man måste utnyttja sina chanser som man får, annars blir det så här.

Falkenberg FF – Degerfors IF: 2 – 1

Den här matchen var en jämn historia där lagen i mångt och mycket tog ut varandra matchen igenom. DIF var bättre i första halvlek och det dröjde långt in i halvleken innan FFF hade tillstymmelse till en målchans. DIF tog sen ledningen på ett snyggt anfall precis före halvtidsvilan. Resultatet speglade väl halvlekens spel.

I andra fortsatte lagen att sätta press högt på varandra med ständiga erövringar och återerövringar. Falkenberg tog över allt mer men Degerfors höll emot väl och det såg ut som att matchen skulle sluta med en värmlandsseger. Men FFF ville annorlunda och på sju minuter hade man vänt matchen. Det var inte mycket till chanser men man utnyttjade lite passivitet i DIF-försvaret och vips så hade man vunnit den här matchen.

Resultatet är så klart bittert för Degerfors som nu haft två hedersamma förluster på lika många veckor. Nästa helg väntar Öster, kanske går det bättre då.

BP – IK Brage: 4 – 2

Det här var en match där Brage för sin självkänslas skull behövde klara av på ett bättre sätt än utskåpningen mot BK Häcken förra helgen. Det gjorde man inte till slut, men man gjorde ändå ett bra jobb tills i början av andra halvlek.

Brage började annars matchen bäst och vann boll gång på gång med hjälp av en hög press som BP hade svårt att hantera. Lundin i Brage hade ett skott i stolpen som mycket väl kunnat gått in.

BP jämnade vartefter halvleken gick ut spelet men det var trots allt IKB som tog ledningen efter riktigt schabbel i BP-försvaret. Både en back och målvakten missade sina passningar och Brage kunde snappa upp bollen och få in den, riktigt dåligt av BP. Resultatet stod sig halvleken ut.

I början av andra gjorde Brage 2-0 och många trodde nog att de skulle kunna revanschera sig efter förra helgen. Men, men, så blev det inte. IKB fick strax efter Carlos Garcia utvisad och på den efterföljande frisparken strax utanför straffområdet gjorde Philip Hellquist sitt första av totalt tre mål för BP.

Brage rasade ihop helt efter utvisningen och baklängesmålen trillade in med jämna mellanrum. Slutresultatet 4-2 säger inte så mycket om den här matchen. Brage gjorde det bra med 11 man på plan och BP kan inte dra några större växlar av sin seger. BP hade fortsatta problem med sitt försvarsspel som måste bli bättre, det är trögt och stabbigt. Brage är nu mentalt stukade efter en riktigt tuff försäsong, där oturen grinat dem i ansiktet. Nu gäller nya tag till nästa helg, förhoppningsvis ska de väl kunna slå Rosengård från Malmö.

Dalkurd FF – Varbergs BoIS: 1 – 0

Det här är ingen match att skriva hem om. Dalkurd har börjat hittat sitt spel med hög press och ett bra kantspel. Målet föll redan i den andra minuten och Dalkurd hade exakt två lägen till att göra fler mål. Det lyckades man inte med, men man vann ändå.

Vad Varberg pysslade med i den här matchen är inte gott att veta. Allt spel från förra helgens hedersamma förlust mot Bajen var som bortblåst. Laget klarade inte av att på 90 minuter skapa en 100% målchans. Det var som att det var 11 spelare på plan som vägrade att spela som ett lag. Inga löpningar för varandra, en-mans-räder och ett bolltittande utan rörelse i oceaner. BoIS så förtjänade att förlora den här matchen. Vi konstaterar nu bara att Varberg måste jobba med sin stabilitet och att Dalkurd inte ska dra några större växlar på denna knappa seger, de mötte ett uselt Varberg som inte klarade av någonting i denna match.

Norrby IF – AIK: 1 – 1

Det här resultatet var egentligen inte förvånande. Den här gruppen med Norrby, AIK, ÖIS och J-Södra är ett riktigt getingbo. Precis som förra helgen visar Norrby att man är ett ramstarkt lag försvarsmässigt. AIK har sett över matchen inte särskilt många möjligheter att göra mål. Framåt handlar det precis som förra helgen mot ÖIS om Ricky Yarsuvat som stod bakom det mesta av Norrbys anfallsspel och som också snyggt nickade in 1-0.

AIK kvitterade i slutet av första halvlek och resten av matchen var ställningskrig. Nu väntar en direkt avgörande match mellan AIK och ÖIS om avancemang från gruppen. Norrby kan vara nöjda med sitt cupäventyr, oavsett hur matchen mot J-Södra slutar nästa helg. De står upp bra mot mästarna och förra helgen mot ett lag som sannolikt kommer kriga om uppflyttning till AS.

Örgryte IS – Jönköpings Södra: 1 – 2

Den här matchen kunde man på förhand se skulle bli en tät och tempofylld historia. J-Södra med råg i ryggen efter att knappt förlorat mot AIK och ÖIS efter att ha kontrollerat vunnit mot Norrby förra helgen.

Precis så blev det också. En match med högt tempo, snabba passningar och ständiga löpningar för att dra isär försvaren och få till ytor. ÖIS började bäst och fick redan i 11:e minuten in en hörna som nickades in lite slumpartat men snyggt ändå. Resten av halvleken var kamp i högt tempo utan att några riktigt giftiga målchanser kom till.

Andra halvleken fortsatte på samma sätt och det krävdes en riktig indianpassning från ÖIS högerback till målvakten för att det skulle bli kvitterat. Passningen snappades upp av en grönvit spelare som var helt fri med målvakten och inte gjorde några misstag. J-Södra skulle komma att vinna den här matchen. Det kanske inte var välförtjänt men den målfarliga vänsterbacken Alexander Jallow dök upp i straffområdet och rullade in den efter en tilltrasslad situation.

Om man ska reflektera över denna match kan vi konstatera att det tempo och fart som dessa två lag visade upp i den här matchen har inget av de Superettalag som vi sett i aktion under vintern varit i närheten av. Det är två kompletta lag som är bra i alla lagdelar. Vi reserverar oss för HBK som vi inte sett spela. Vi ser att andra lag i SE kan ha lagdelar som är lika bra men som lag betraktat är dessa mest kompletta, just nu i vart fall.

Silkeborg IF – Trelleborgs FF: 4 – 1

I fredags mötte TFF danska Silkeborg på bortaplan och fick ordentligt med smörj. SIF spelar i danska motsvarigheten till Superettan. Enligt TFF:s hemsida var första halvlek en jämn historia men där TFF enligt tränare Swärdh visar upp säsongens hittills bästa spel. Trots det är det underläge med 1-0 efter att man fått en straff emot sig.

I andra halvlek är tydligen fokuset borta hos skåningarna för det slarvas och tappas boll och danskarna får in boll efter boll. Swärdh konstaterar att Silkeborg har match i serien nästa vecka och att de som lag är mer färdiga för matchspel än TFF.

Nästa helg får man visa flaggen när man besöker allsvenska Kalmar FF för träningsmatchande.

Mjällby AIF – Bromölla IF: 4 – 1

Mjällby spelade på lördagen mot topplaget i Div 2, Bromölla IF. Man vann matchen komfortabelt med 4-1 efter att ha inlett med att göra ett konstmål signerat Gisli Eyjolfsson som cykelsparkar upp i krysset.

Mjällby dominerade väntat matchen och i andra halvlek parkerade man på offensiv planhalva då Bromölla tidigt fick en man utvisad. Det här var nog en match som inte gav MAIF särskilt mycket mer än att lufta truppen i matchsituationer. På tisdag möter man Kalmar FF så då får man nog bekänna mer färg.

VSK Fotboll – Carlstad United: 1 – 1

Se vår matchrapport

Vasalunds IF – Syrianska FC: 2 – 1

Den här matchen gick av stapeln kl 14.00 på Skytteholms IP i söndags. Vasalunds hemsida rapporterar att man vann matchen med 2-1 med 1-0 i halvtid och 2-0 i den 70:e minuten. Syrianska tröstmålade på övertid i den 92:a minuten. Något mer är inte offentligt rapporterat om denna match.