ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

MATCHRAPPORT: Åtvidaberg FF – VSK Fotboll

Då var försäsongen 2018 officiellt avslutad, nästa gång en match blåses igång med VSK på planen är det på riktigt med tre poäng i potten. Det märktes idag att VSK vaknat till efter att ha halvslumrat i vinterdvalan som det lätt blir när en räcka träningsmatcher ska avverkas på vårsäsongen.

Matchen idag på bortaplan mot Åtvid inleddes med ett piggt spel av de blå-vit-röda som kom till flera avslut varav ett var farligt. VSK kom efter en stund in i matchen och jämnade ut spelet. Den första halvleken karaktäriserades av kontrollerat spel från båda lagen där ingen av aktörerna bjöd den andre på någonting. Spelet var därför rejält tillknäppt med ställningskrig på mittplan. 
Den nykomponerade backlinjen med Kevin Custovic och Sarr som höger- och vänterback skötte sig bra.

Främst i första halvlek hos VSK var Ilir Berisha med en rad resoluta brytningar. Ilir var också den som hade VSK:s enda målchans i halvleken när han på sedvanligt Berishavis språngnickade bollen strax utanför på en hörna.

VSK höll som sagt tätt i defensiven men framåt hade laget svårt att få till något ordnat anfallsspel. Dogge hade några halvchanser och Brian försökte på högerkanten utan att få till mer än några inlägg som inte resulterade i något. 
Första halvlek kan vi lägga till handlingarna där ingen stack ut i VSK mer än då Ilir som tidigare nämnts.

I andra halvlek klev VSK ut mer energi och tog tag i matchen från första stund. Simon Johansson var tillbaka i sin offensiva mittfältsposition efter en rokad i första halvlek när Moggia gick ut på grund av illamående. Det är väldigt tydligt att Simon trivs mycket bättre i rollen som mittfältare än den han haft på senare tid som vänsterytter. Simon låg bakom mycket av anfallsspelet i början av andra halvlek när han slog fram bollar till anfallarna och tog löpningar för att dra isär försvaret. Det är helt klart bortkastat att slänga bort hans talang på vänsterkanten.

Det var dock inte bara Simon som var duktiga nu i VSK, hela laget hade mer energi och högerkanten med Kevin och Hinken kom in i spelet bättre med understöd av Simon och Jonas med resulterade i en hel del farligheter.

Vi har ännu inte nämnt Karwan som kom in redan i mitten av första halvlek. Det är skönt att ha honom tillbaka på sin favoritposition. Visst märktes det att han inte spelat sedan i höstas men han tillför en dimension till spelet som vi saknat med sin förmåga att hålla boll, vända upp snabbt och slå precisa passningar. VSK är helt klart ett bättre lag med honom på plan.

VSK hade tre gifta målchanser de 20 första minuterna av andra halvlek och både Karwan och Dogge borde ha nätat på sina chanser. Åtvid satsade på kontringar och var inte ofarliga. Berisha fick visa varför han är en väldigt bra mittback även i denna halvlek och vi kan redan nu utse honom till matchens man. Utan honom hade sannolikt Åtvid fått in en eller flera bollar när han fick en tå på bollen som sista gubbe vid ett flertal tillfällen.

I andra halvan av halvleken jämnades spelet ut mer men VSK var fortsatt farliga i sina anfall. Till slut kom avgörandet från Dogge som från sin vänsterytterposition vek in i banan och drog på ett skott som studsade precis framför målvakten förargligt studsade över honom när han sträckte ut. Snyggt mål, man ska ha lite tur ibland och Dogge hade trots allt jobbat sig till att få göra mål i denna match. Hans jobb som vänsterytter var klart bättre än det Simon förmådde i första halvlek. Han har få brister på den positionen förutom att han måste lära sig att inte springa in i mitten och kliva på hälarna på Karwan. Hade han hållit bredden på bortre stolpen hade han blivit tvåmålsskytt när Hinken slog ett utsökt inlägg just på bortre stolpen där han borde stått.

Sammanfattningsvis får vi vara nöjda med dagens insats, särskilt den andra halvleken där VSK visade upp det spel vi förhoppningsvis kommer få se i serien med mycket högt och aggressivt presspel som stressade Åtvid gång på gång och vann tillbaka bollen som sen gav fina möjligheter till de grönvita. Hela laget agerade resolut och utan tvekan i denna halvlek och får vi se det här spelet i serien ser det helt klart lovande ut när alla ordinarie dessutom kan vara med.

Idag ger vi plus i kanten till Kevin i backlinjen, Simon på mitten och Dogge i anfallet. Särskilt omnämnande till Karwan för att han snart är tillbaka i fin form och så till Ilir som är otroligt viktig som sista städgubbe.

Nu jävlar ser vi till att vinna den här serien – kom igen grönvitt!

Facebook Comments Box