ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Kian Karam har ett starkt grepp om VSK

Hösten 2019 skrev vi en grej om hur VSK genom att värva Askerbrand stärkte sina band till den kontroversielle agenten/scouten Kian Karam.

Fotbollskanalen har i flera artiklar skrivit om just Kian Karam och att han saknar agentlicens i Sverige. Men flera klubbledare i Sverige säger till fotbollskanalen att han är en agent. Kian Karam har dock agentlicens i Norge, ett bevis på att han faktiskt har spelare i Sverige är att han representerade svenske Jonathan Levi när han gick över till Rosenborg, samma klubb som han arbetade scout åt. Detta blev så klart en jätteskandal och sportchefen i Rosenberg avgick dagen efter avslöjandet från Fotbollskanalen.

Kian Karam och Thomas Askerbrand har som sagt kamperat ihop tidigare, detta beskrivs väldigt bra i en artikelserie från GP. I praktiken togs det in väldigt många spelare som var knytna till Kian Karam. Spelare som nämns har kopplingar till Kian Karam är bland annat Diego Montiel, David Engström och Filip Almström-Tähti. Inte nödvändigtvis alltid dåliga spelare, men ovanligt många kommer från en och samma agent.

Kritiken kan sammanfattas i att problem uppstår när för många spelare tillhör samma agent samt att ha en tränare som är tätt kopplat till agenten. Även om laguttagningar alltid ifrågasätts så är det besvärande att ha en tränare med så täta kopplingar till en agent som tar in flertalet spelare till laget. Uppenbart är att Kian och Thomas har en bra relation då de nyligen sågs käka på Allstars. Att tro att problemen som uppstod i både Öster och Örgryte inte skulle kunna uppstå här är naivt.

Årligen så gör Kian Karam en beundrandsvärd sak och startar en insamlig till välgörenhet, vilket är beundransvärt men vi hittar också väldigt många bekanta spelare som donerat till denna insamling nämligen Filip Ottosson, Yonatan Getachew och Petar Petrovic. Är dessa knutna till Kian Karam? Uppenbarligen har det funnits en relation mellan dessa parter även om de officiellt har andra agenter. Men vilka andra spelare har då kopplingar till Kian Karam?

Fotbollskanalen har fortsatt gräva detta i en hel del och påstår att Kian Karam i praktiken arbetar tillsammans med en trio består av Carl-Johan Franzén (A.M.A) och Moses Ssewankambo (Universal Sports Group).

Av ren slump så är det också dessa två bolag som representerar Douglas Karlberg (A.M.A) och Ahmed Awad (USG). Om Kian Karam varit invovlerad i dessa affärer vet vi inte. Det ryktas att även Östersunds FK och IK Brage har mycket med Kian Karam att göra och frågan är vilken part han företrädde i dessa affärer.

I somras presenterades tre spelare där vi direkt fick från flera håll och utanför VSK sfären reda på att detta är Kian Karam spelare, av vad vi kan se så tillhör Justin Salmon A.M.A och övriga två vet vi inte. Men vi har väldigt bra källor på att dessa tre är något Kian Karam plockat hit.

Tittar vi närmare på just A.M.A så representerar de även Simon Johansson, Kevin Custovic och Pontus Fredriksson. Hos USG hittar vi Rinor Nushi och Diego Montiel. Det tycks som flertalet spelare i VSK och de som kommit hit de senaste åren på ett eller annat sätt är knytna till just Kian Karam eller hans två kompisar.

SvFF publicerade agentarvodena för 2019 på sin hemsida, varken A.M.A eller USG som något av de bolag VSK betalat pengar till. Men sen Askerbrand/Kian Karam kom med in i bilden har dessa två bolag varit inblandade i flera VSK affärer.

VSK anser att de inte har råd att ha en scout och därför måste anlita Kian Karam. Men har klubben råd att värva dåliga spelare som ”scouten” tar hit? Ärligt talat har VSKs värvningar de senaste åren oftast varit dyra och i många fall inte presterat alls. Om argumentet är att att det är för dyrt med att anställa scout så kan vi inte annat konstatera att resultaten av nuvarande scouten är förbannat dyrt.

Som vi konstaterade i höstas har banden till Kian Karam stärkts ännu mer under det senaste halvåret. Det här är inte okej. Dels att VSK ska agera i gråzon som underminerar föreningens värdegrund, men det har också varit en dålig affär.

Att fortsätta sammarbetet med Kian Karam är obegripligt och oförsvarbart.

För den som vill läsa mer:

Med Askebrand som tränare stärks banden till den kontroversiella scouten/agenten Kian Karam

Så gör Karam affärer i Sverige – i det dolda: ”Han är till 100 procent agent”

Dubbelspelet bakom allsvenska stjärnornas övergångar

Superettan-klubb utreds av SvFF – gjorde affär med Kian Karam

Öster anmält av SvFF för Karam-affär

Förbundet misstänker svensken för flera regelbrott – erkänner brister i sitt system

Rosenborgs supporterförening ryter till efter avslöjandet: ”Gillar inte snicksnackare”

Experter ifrågasätter Karams affärer: ”Verkar uppenbart att omfattande regelbrott skett”

SvFF:s besked efter Fotbollskanalens granskning: Startar utredning

https://www.fotbollskanalen.se/allsvenskan/svffs-besked-efter-fotbollskanalens-granskning-startar-utredning/

Avslöjar: Öster fälls av disciplinnämnden – straffas med böter

Så starkt är bandet mellan Örgryte och Kian Karam

Insamling Hjärtfonden

Agenarvoden 2019

Facebook Comments Box