ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Inför Östers IF – VSK Fotboll

Då var det dags för de grönvita att ta sig an den anrika klubben Östers IF, med 33 säsonger i Allsvenskan och 22 i näst högsta serien. Man har vunnit SM-guld fyra gånger men senare tid har inte inneburit något större guldregn över Växjöklubben. Man var nere en sväng i Div 1 Södra och återkom säsongen 2017 till Superettan.

Östers IF har i sin verksamhetsplan som gäller för 2016-20 tydligt uttalat sin ambition att bli ett etablerat lag i Allsvenskan. Än så länge har man inte varit nära att ta steget till det finrummet. När man tog klivet upp från Div 1 2017 från slutade man på 5:e plats i SE. En fin prestation som lovade gott inför framtiden. I fjol gick det lite tyngre och man slutade 8:a.

Den här säsongen inledde man med ett fantastiskt cupspel som innebar gruppseger efter att ha slagit lag som MFF, FFF och Degerfors. I kvarten åkte ett skadedrabbat Öster ut mot AIK.

Framgångarna skruvade upp temperaturen rejält i Växjö och allt fler började formulera kraven att det var i år det skulle ske. I år var året man skulle ta klivet.

Lika bra som man spelade på försäsongen, lika osynkat och lite blodfattigt har laget spelat i inledningen av serien. Det nämns skador på viktiga spelare, tex mittbacken Månz Karlsson. Men det kan inte förklara allt hur laget har tappat mycket av det fina spel man visade upp i cupen. Det verkar vara en klassisk cupreaktion man råkat ut för. Kanske har det vänt nu med segern i förra omgången?

Just nu ligger man på kvalplats med sex poäng och en seger. Den kom i måstematchen borta mot HBK i förra omgången. Segern som ordnades i matchens sista minut gjorde att Halmstads tränare fick gå. Hade Öster förlorat hade det varit stor risk att deras tränare fått lämna in. Kraven är som sagt höga i Växjö i år.

Kraven ska vara höga också. Klubben omsätter ett normalår i Superettan runt 35 miljoner, vilket bara kan matchas av BP och HBK. Man har råd med de bästa spelarna, jämfört med de flesta av sina konkurrenter. Personalkostnaderna uppgår till 17 miljoner (2017) vilket kan jämföras med VSK:s budgeterade personalkostnader för i år på knappt 12 miljoner. Just nu underpresterar klubben givet sitt spelarmaterial. Men som sagt, det kanske vänder nu, det hoppas i alla fall supportrarna på.

Viktiga spelare

Stefan Karlsson är Växjö-sonen som inför förra säsongen äntligen återvände till fadershuset efter att ha turnerat runt i olika Allsvenska lag under sin karriär. Stefan fyller 31 i år och har många år kvar i elitfotbollen om han vill. Under hela sin karriär har han klarat sig från allvarligare skador och har som sagt mycket fotboll kvar i sig. Han är alltså mittbacken som ska hjälpa Öster mot det Allsvenska äventyret och i honom har Öster en extremt erfaren spelare som egentligen är för bra för den här nivån.

Christian Ljungberg är 21 år gammal och en av lagets unga spelare som är på väg uppåt och framåt. Sprungen ur Helsingborgs akademi hamnade han redan 2014 i Ängelholm FF i Superettan. Han lyckades faktiskt få speltid och 2015 spelade han många matcher om än oftast som inhoppare. Från och med 2016 var han ordinarie och efter säsongen när ÄFF trillade ur serien styrdes kosan till Gefle IF. Under 2017 var han ordinarie och fortsatte vara så under första halvan av 2018. Under 2018 års sommartransfer såldes han till Öster, då Gefle behövde pengar. Anledningen till att det blev Öster stavas huvudtränaren Christian Järdler som hade Ljungberg under sina vingar i ÄFF där han var tränare tidigare. Järdler tror på Christian och det gör vi med. Blir spännande att följa hans utveckling.

Carl Johansson är inte fyllda 21 år men given i Östers lag sedan ifjol då han var utlånad från Kalmar FF. Tills i år har klubben löst honom från hans kontrakt och sajnat honom till klubben. Han gjorde stor succé med 6 mål. Han är ursprungligen yttermittfältare men har i år spelat som ytter och som toppforward. Hans målskörd så här långt är tre mål. Carl är bara en av fyra spelare i Öster som spelat varenda sekund den här säsongen. Han har som sagt varit bra och en av de spelare som nu ska bära Öster framåt mot Allsvenskan.

Huvudtränare är alltså Christian Järdler. Han får beskrivas lite som en wonderboy. Från en egen framgångsrik fotbollskarriär har Christian tränat Ängelholms FF:s damlag och herrlag samt IFK Värnamo, alla med stor framgång. Från hösten 2017 köpte Öster ut honom från hans kontrakt med Värnamo och han anslöt till Öster på ett treårskontrakt.

I år har han blivit ifrågasatt av supportrarna efter lagets svaga inledning. Han sitter inte säkert i båten och en förlust mot VSK kan få kraven på hans avgång att bli högljudda igen.

Matchen

Öster spelar antingen 4-4-2 eller 3-4-3 beroende på motstånd. Vad det blir idag är inte helt enkelt att veta men vi gissar på en mer offensiv uppställning med tre anfallare. Man vill väldigt gärna vinna denna match. Den andra uppställningen är väl bara rimligt om man tror att man behöver fyra försvarare för att hantera VSK:s omställningsspel, men det är nog mindre sannolikt.

Trots att spelet gått knackigt i serien har man bara släppt in 6 mål på lika många matcher. Det är inte där skon klämmer, det är framåt det har sett uddlöst och trögt ut. Anfallarna utom då Johansson har inte kommit upp i nivå och det ryktas att att unga egna produkten Gustav Ahrn, bara 18 år gammal, kan få starta efter ett piggt inhopp senast.

Att slå Öster på hemmaplan är inte lätt. Förvisso lyckades Norrby med det, men det var med ett mål i slutet av matchen. Ska VSK kunna ta någon poäng gäller det att hålla tätt bakåt, vilket inte borde kunna vara helt omöjligt givet Östers 5 mål framåt i år. Det blir klurigare att göra mål och överlista Östers ramstarka försvar. Matchen kan nog sluta hur som helst. Får Öster igång sitt spel som man hade i cupen lär VSK få det tufft. Men spelar man som i senaste hemmamatchen mot Norrby finns möjlighet till poäng.

Facebook Comments Box