ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Hösten är här: Fem punkter VSK Fotboll behöver fundera över

Då närmar sig omstarten av Superettan för VSK Fotbolls del. Som vi har väntat. Övriga 14 lag har redan prövat vingarna och omgången så här långt går att sammanfatta med att – det vi såg innan uppehållet har fortsatt in i hösten.

Just den slutsatsen bådar gott för VSK om vi betänker den fantastiska segern mot Dalkurd innan uppehållet.

Spelsystem och spelare byttes ut och vi fick se ett omställningsspel som nådde nivåer som närmade sig det gudomliga.

Denna omvandling till trots finns det saker som VSK nu måste tänka på inför hösten för att VSK ska kunna få ut maximal kapacitet ur truppen. Vi har petat ned fem punkter som vi anser behöver jobbas med eller beaktas nu när serien ska börja att avgöras.

1 – Spelsystemet

Som vi sagt tidigare tycker vi VSK ska behålla det spelsystem som man började utveckla i slutet av vårsäsongen. Positionsmässigt innebär det en trebackslinje med mittbackar, ett fyramannamittfält och ett tremannaanfall.

Man kan så klart tänka sig ett femmannamittfält med specifika wingbacks. Det viktiga här är att analysen är gjord att det system man väljer ser till att ge laget chansen att vinna mittfältet och därmed kunna styra spelet.

Själva tycker vi nog ett femmannamittfält vore intressant att jobba med, då vi har duktiga spelare där och kan jobba på ett liknande sätt som Varberg gjort och lyckats med. Oavsett vad beslutet blir är det viktigt att bestämma sig nu och börja köra på vad som ska bli höstens sätt att spela fotboll.

Utifrån hur det sett ur i vår behöver anfallsspelet bli snabbare och rakare. Det är när bollen släppts snabbt och rörelse skapats som vi fått till något i anfallsväg. Den insikten behöver genomsyra hur laget ställs upp positionsmässigt och hur platserna besätts av spelare nu i höst.

Avslutningsvis behöver beslutet om spelsystem också få inflytande över hur eventuella värvningar i sommarfönstret ska se ut.

2 – Backlinjen

Med en trebackslinje ökar utmaningarna för mittbackarna. Det största problemet är att det blir längre avstånd mellan spelarna, vilket ökar möjligheten till instick och att kunna löpa sig fri som anfallare. Vi såg det i Dalkurdmatchen vid kvitteringen när Calle Svensson stod och sov. En löpning in bakom backlinjen är ett ständigt hot när man inte har en ytterback som kan följa med i en sådan löpning.

Svaret på detta är att mittbackarna måste vara rörligare i sitt positionsspel och se till att alltid ligga steget före i sina handlingar, annars är det lätt att bli överflyglad. Givet att vi har rätt långsamma mittbackar behöver laget träna extra på detta nu i sommar för att gradvis växa in i det.

Vi behöver inte nödvändigtvis värva fler mittbackar. Vi har tre stycken med Jesper Florén och Ravy Tsouka som givna ersättare. En värvning i sommar är mer för att säkra upp framtiden och det skulle då vara någon ung spelare som man vill ha in i laget för framtiden, tex Pontus Rödin i Linköping FC.

3 – Mittfältet

På mittfältet kommer de största förändringarna att ske i lagets spel och positionering. Först har vi frågan om ett fyra eller femmannamittfält. Vi förordar ett femmanna för att öka chansen till tidig återerövring och folk på plats för att sätta igång omställningen omedelbart.

Knäckfrågan hur man ska tänka här är egentligen bara en och väldigt enkel. Vart vill man ha Filip Tronêt, som ytter eller högervinge. Vi tycker vinge då i Filip i praktiken fungerat som det hela våren med sitt hårda defensiva arbete där han lika ofta är nere och hjälper Jeppe i defensiven, som att försöka rycka sig loss i anfallsläge. Nackdelen med detta är att man ställer Ravy utanför startelvan, men vi anser att det är bättre så då vi vill ha en central balans i laget.

Centralt förordar vi att Filip Ottosson får fortsätta tillsammans med Simon Johansson som offensiv kollega. Filips roll är att vara regista, Simon ska se till att vara spelbar och driva på spelet framåt.

I balansrollen vill vi företrädesvis se Jonas Hellgren. Han har i årets matcher i praktiken fått ta den rollen ofta och är skicklig i sitt sätt att stoppa upp motståndarens spel. Vi väljer Jonas här framför Moggia då han vill och kan sätta igång spelet snabbare än vad Moggia gör. Kom ihåg, bolltempot är avgörande här. Jonas har också bättre uppspelsfot än Carlos och bör också av den anledningen väljas först. Geten är given ersättare för Jonas.

Som vänstervinge finns tre spelare att välja bland, Dennis, Holm och Skogh. Ingen är väl naturlig vänstervinge men kan fungera som det under hösten. Idealt värvas någon Div 1 spelare in för att fylla den rollen fullt ut.

När vi nu byter pointman på mittfältet från Simon till Filip är det viktigt att dra lärdom av det som hänt i vår. Simon lyckades väldigt väl i årets första matcher. Sen blev VSK:s spel läst och man satte folk på att screena bort Simon, som fått det allt tyngre att få tag i spelet på senare tid.

Naturligtvis kommer samma sak att hända med Filip Ottosson efter någon match eller två. För att VSK ska lyckas är det extremt viktigt att laget hjälper Filip att lyckas med sina uppspel. Det sker dels genom att röra sig så han har någon att spela till, men också genom aktiv screening av den som ska ta bort honom. Lite som i amerikansk fotboll, där man skyddas sin quarterback så han ska få den halva sekund han behöver för att avgöra vart han ska spela och genomföra aktionen. Filip kommer behöva lite mer tid och laget måste se till att han får det genom att hålla bort motståndarna.

4 – Anfallet

Vi förordar som sagt ett tvåmannaanfall. Det kan organiseras på flera sätt med olika spelare, beroende på vad vi vill ha ut. Med tvåmannaanfall behöver man löpstarka anfallare, Brian Span är därför given i den typen av uppställning. Hur man kompletterar honom kan diskuteras som sagt. Vi förordar att man använder Karwan i den rollen. Han är lagets naturliga målskytt och ska vara i straffområdet så mycket som möjligt. Vidare ska han komma i rättvända löpningar, då är han som bäst.

Något vi vill se upphöra med en gång är Karwans uppdrag att vara playmaker i anfallsläge. Det sköter andra bättre som är rättvända och det tar på tok för lång tid att en felvänd Karwan ska krångla med mittbackar som försöker ta bollen av honom. Nä, fart ska det vara och Karwans bästa förmåga ska utnyttjas, dvs att få en kroppsdel på bollen så att den går i mål och ja, då måste han vara i straffområdet och ha löpt in dit vältajmat.

5 – Värvningar

Vi har i en tidigare artikel nämnt potentiella värvningar som man kan tänka sig utifrån det system som vi skissar på ovan.

Vi ser Pontus Rödin som en påläggskalv för framtiden, men som redan nu kan skolas in i VSK för att kunna börja göra matcher för klubben under hösten.

I Yasuoka Takuto får vi en spelare som kan spela vänstervinge som vi inte har i truppen idag. Det borde helt klart vara intressant att fundera vidare över för tränarstaben. På högersidan behöver inga förstärkningar göras då både Filip T och Ravy har ving-spelet i kroppen.

Om mot all förmodan Diego Montiel skulle ansluta till VSK måste mittfältsspelet justeras. I praktiken skulle Diego ta Simons plats på det offensiva mittfältet. Men det skulle också innebära att vingarna skulle få ta ett större defensivt ansvar då Diego knappast är en defensiv själ i sitt spelsätt.

I och med att vingarna måste vara mer defensiva kanske inte Filip ska spela där utan som en i anfallet, och då får Ravy ta hans plats. Ja, med Diego i klubben uppstår en rad angenäma problem för tränaren.

Rent generellt behöver inte laget förstärkas med en anfallare. Vi har kunnat haft vilken anfallare som helst under våren, den skulle inte fått mycket uträttat då laget inte förmått leverera bollar som tänkt. I första hand ska vi jobba med de anfallare vi har och se till att de kommer med i spelet på ett annat sätt än i våras.

För det krävs som sagt, fart och rörelse, något som nu måste till när VSK gör entré i höstsäsongen.

Facebook Comments Box