ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Inför Team TG omgång 9

Då var det dags för den första av tre matcher på en vecka. Den kommande veckan kan bli lite avgörande för seriens utveckling framåt. De topplag som klarar av tre vinster kommer ganska säkert att rycka i tabellen. Samma sak i botten om du förlorar alla tre är du nog fast i botten och tar ett tydligt kliv närmare degradering. Spännande vecka som sagt.

Dagens match för VSK Fotboll är mot Team TG som för tredje året i rad spelar i Div 1. Friskolefifflaren Raja Thorén står för fiolerna och plockar årligen ut 28 miljoner ur sin friskolekoncern för att stötta sina olika sportprojekt.

TG:s mål med verksamheten är att avancera till Superettan men den mångårige tränaren André Ghanbari har en närmast buddistisk syn på när det ska ske – det är ingen som vet om det ska ske nästa år eller nästa århundrade. Som André säger, vi jobbar sakta på mot våra mål och bygger laget och organisationen steg för steg. Man tar målet på allvar, ingen tvekan om det. Organisationen runt laget liknar mer en runt ett lag i SE eller tom Allsvenskan med fystränare, försvarstränare, fysioterapeut, mental tränare, videoanalytiker osv.

Under lagets första två första år i Div 1 behöll man stommen från det lag som tog upp föreningen från Div 2 och kryddade den anrättningen lite med några bra spelare. Till i år har man blivit av med en hel hög med gamla spelare som velat gå vidare eller tom lagt av med fotbollen. Av de fem viktiga spelarna som kunde identifieras från förra säsongen har 3 försvunnit till i år. Kvar är målsprutan Timothy McNeil och mittfältsstrategen Adam Chennoufi. Försvunna är lokala hjältar som målvakten Al-fadli, lagkaptenen Jonatan Jonsson och mittfältaren Fredrik Wennebro.

André Ghanbari har fått bygga om sitt lag utan att för den saken skull göra någon spektakulär värvning. Det viktigaste för laget var nog att McNeil kritade på ett nytt kontrakt, han ryktades ett tag till Elfsborg efter sin succésäsong i fjol. Man har värvat in en ny målvakt i IFK Luleås gamla burväktare Vladimir Sudar. Försvarskraft har hämtats från finska ligan genom Juuso Laitinen från bottenlaget Kemi PS. Övriga spelare som anslutit är från Div 2 eller möjligen Div 1 men har där inte varit framträdande på ngt sätt.

Förväntansmässigt kan ingen begära att TG ska ligga i toppen med detta lag. Förra året kom man på sjunde plats, vilket var en förbättring jämfört med året innan. Vi tror att man kommer hamna ungefär på samma plats i år. Just nu ligger man på nionde plats i serien.

I år har man varvat goda insatser med sämre. Eller egentligen är det mer korrekt att säga att man har nästan alltid spelat bra fotboll. Men i år spelar man med högre utgångspositioner och då kan man bli straffade på ett sätt som man nästan aldrig blev tidigare när motståndare rinner igenom i omställningar. Senaste matchen mot Rynninge är ett bra exempel där TG för matchen i princip hela tiden och har många målchanser som man inte lyckas sätta. Sen gör Rynninge ett mål och TG blir lite osäkra och sen fortsätter Rynninge utnyttja de luckor som uppstår när TG anfaller. TG borde ha vunnit matchen men förlorar alltså med 1-3. Man är lite naiva i sitt nya spelsätt men kommer säkert att bli bättre vart efter man får matcher i benen.

I och med att många nya spelare anslutit till truppen har också lagets spel förändrats en smula. På många sätt liknar TG:s spel det spel VSK försöker ha, med relativt höga utgångspositioner för att kunna återerövra boll tidigt med hög bollpress. Man jobbar hårt över hela planen och uppspelen varierar man med långbollar på McNeil och snabba uppspel via mittfältet företrädesvis då via Adam Chennoufi.

Till detta kan man lägga något som VSK saknar, ett utpräglat hårt spel. Det är tydligen ständig stallorder att gå in stenhårt i varje närkamp oavsett läge. Detta har renderat i 20 gula kort så här långt, bara ett mindre än Syrianska. Men där man kan se att SFC:s gula kort mer är konsekvensen av att spelarna inte orkar ta löpningarna ordentligt och hamnar på efterkälken när de fäller sina motståndare så är Team TG:s gula kort konsekvensen av maxsatsningar i alla lägen, hela tiden. Nu har det börjat leda till den oundvikliga konsekvensen att spelare börja bli avstängda. Inför matchen mot VSK har man den viktiga mittfältaren Stefan Lindmark avstängd. Helt klart ett avbräck för TG.

Hur kommer TG att spela mot VSK? Vi tror att man kommer att göra som både Assyriska och Sandviken försökte (Assyriska lyckades) att ligga relativt lågt och kompakt med laget för att sedan kontra med långbollar på McNeil. Det är en taktik som kan gå hem med lite tur. Det som då krävs är att VSK fortsätter att bränna sina målchanser, för målchanser kommer VSK att få. Försvararna i Team TG är individuellt inte tillräckligt skickliga för att stoppa våra anfallare men som lag kan de vara det om de spelar sitt bästa spel och har lite tur. Framåt har TG bara McNeil som utgör ett hot – han är dock sylvass så honom måste man hålla koll på.

För VSK:s del är skadeläget fortsatt ansträngt. Filip, Sarr, Lunkan, Rinor och Dennis B är med stor sannolikhet borta, frågan är hur det är med tex Blommé.

VSK kan trots detta mönstra ett starkt lag och ska vinna mot Team TG en vanlig dag på jobbet, men det kommer krävas riktigt hårt jobb för är det något vi lärt oss av fajterna mot dem senaste åren är att de inte ger sig, speciellt inte om de har vittring på poäng.

FORZA VSK – nu kör vi en Wonder Week med tre raka segrar

Facebook Comments Box