ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Inför Rynninge IK

Då är det dags igen för de grönvita krigarna att ta sig an nästa hinder på vägen mot Superettan. På fredag 19.04 drabbar VSK Fotboll samman med Rynninge IK på Parken. Rynninge är en ny bekanskap för oss Västeråsare så redaktionen har grävt fram allt värt att veta om Rynninge för er läsares skull.

Häng med så får ni veta vad som egentligen väntar VSK på fredag

Inför fjolårssäsongen var Rynninge tippade att åka ur division 2 men lyckades trots det dystra tipset knipa en kvalplats efter FC Linköping. Efter det lyckades man spela två oavgjorda matcher i division 1-kvalet vilket räckte för att peta IFK Timrå ner till division 2 igen och själv gick man upp i Div 1. Historiskt har klubben oftast legat i division 2 och där har man blandat och gett. Ibland har man synts på den övre halvan men oftast har man hållit till i tabellens mindre glamorösa nedre delar.

Även om Rynninge IK förkortas RIK så är det allt annat än en rik klubb. Alla spelare har så vitt vi förstått minimilönen för att få vara proffs. Men det hindrar inte klubben från att ha meriterade spelare. Den spelande sportchefen Kristoffer Näfver anslöt från BK Forward för ett år sedan men har tidigare spelat i U21 landslaget och tillhört klubbar som Örebro SK, Assyriska och Djurgården och i dagens fotboll är 32 år ingen ålder om man bara håller sig fri från skador.

En annan meriterad räv är Emil Berger som anslöt från BK Forward inför årets säsong, men även han har meriter från Superettan/Allsvenskan via Örebro SK och Degerfors. Johannes Gustafsson har ett förflutet i IK Frej och har varit ordinarie i Superettan så sent som 2016, men saknades av okänd anledning i senaste matchen. Det finns även en VSK-fostrad spelare i laget i form av Mattias Florén som tillhörde VSK U19 för att sedan ta klivet upp i A-laget under VSK:s senaste säsong i Superettan. Väl där satt han på bänken i nästan varje match och Mattias fick faktiskt ett inhopp under säsongen. Även om han nu spelat i fotboll i fel stad de senaste åren verkar han ha god insyn i VSK då flera gamla spelare från U19-tiden fortfarande spelar i VSK. Inför säsongen anslöt också anfallaren Jonathan Lundberg som VSK var lite småintresserade av.

Om vi ska ge oss på att förklara hur denna samling av kompetenta fotbollspelare väljer att spela i en liten halvt okänd klubb för småsmulor så kan det förklaras av att Rynninge IK lokalt i Örebro är en mycket väl ansedd klubb med gamla anor och rötter i medelklassen samt under beskydd av stadens forna officerskår, då det nu nedlagda regementet I3 låg i stadsdelen Rynninge. Den militära kopplingen är uppenbar då RIK:s pittoreska arena bokstavligen ligger ett stenkast från det forna regementsområdet. Arenan heter för övrigt Grenadjärvallen efter Livregementets Grenadjärer som regementet hette. I den lilla klubben är allt familjärt och lokalt och man beskriver sig själva som ett kompisgäng som spelar fotboll.

Årets försäsong inleddes sensationellt bra när man spöade allsvenska Örebro SK med 1-0. Till ÖSK:s försvar kan sägas att det var klubbens tredje träningsmatch den veckan så laget mönstrade många juniorer. Efter den inledningen på försäsongen har man inte alls imponerat särskilt mycket då man förlorat mot seriekonkurrenterna i stan och även gjord mediokra resultat mot lag lägre ned i seriesystemet. Givet detta är det kanske inte förvånande att laget tippats åka ur årets Div 1 av en samlad expertkår. Mot denna syn på chanserna lät BK Forwards tränare meddela när man mötte VSK i årets första träningsmatch att RIK minsann blir att räkna med och han såg dem som ett topplag till och med. Kanske ligger sanningen mittemellan, något topplag har vi svårt att se att Rynninge IK ska vara men att de åker ur är långt ifrån säkert. Vi gissar på en plats i tabellens undre del när allt är klart i höst.

I serien inledde de med att spela oavgjort borta mot Arameiska. ASIF på bortaplan vet vi alla är en svår uppgift. Den matchen följdes upp med en snöplig förlust mot FC Linköping där RIK hade bra chanser att komma undan med oavgjort om det inte varit för att östgötarna gjort två mål på stopptid. Största skalpen så här långt är 2-1 segern hemma mot Assyriska FF gångna helgen. Det var en match som de kanske inte hade de bästa målchanserna i men de hade flest målchanser och de lyckades förvalta dem bättre än AFF.

Av det vi sett av Rynninge är det inget lag som rullar runt bollen i backlinjen. När bollen erövras är taktiken att föra fram bollen genom laget så fort som möjligt och försöka få till ett avslut oavsett om läget är bra eller ej. Mycket av spelet går via Näfver, Berger och Abdulrahman, alla skickliga spelare på omställningsspel. Laget har också en spets på fasta situationer vilket de visade med ett frisparksmål mot AFF. Man har också en duktig spelare som gör långa inkast en bra bit in i straffområdet i bra nickhöjd, livsfarligt.

Det ska bli intressant och se om VSK lyckas trilla boll mot Rynninge. Mot Assyriska satte de hög press mot ett lag som ville var bollförande och erövrade bollen flera gånger och skapade flera halvchanser innan Assyriska ens fått till en vettig målchans. I våra ögon är Rynninge IK bättre än Arameiska och de har som sagt goda möjligheter att spela i division 1 även nästa år.

Skulle VSK vinna denna kluriga match har VSK fyra raka segrar. En sådan prestation saknar motstycke i den grönvita historien, i vart fall de senaste 40 åren. I VSK råder stenhård konkurrens om startplatserna, speciellt i anfallspositionerna. Hela sex spelare har gjort mål i lagets tre första matcher. Med det är VSK tillsammans med några andra lag i att ha bäst bredd på unika målgörare så här långt i seriesystemet. Matchgenomgången inför VSKs matcher hos motståndarna måste vara jobbiga. Hur ska man försvara sig. Faktum är att för många seriekonkurrenter är det inte omöjligt att VSK har sex anfallare som är bättre än vad de har i sin trupp. Utöver att vinna matchen behöver VSK se upp med gula kort. Nushi, Sarr och Tsouka har alla två gula kort och vi vill ha dem på plan nästa vecka mot Syrianska.

Det finns lite varningsflagg kring Rynninge då det är ett lag som nog kan passa VSK ganska dåligt. Om Arameiska var spelförstörande så är nog Rynninge ännu bättre på denna ädla konst. Men, Parken är vår borg och självklart förväntar vi oss en seger mot Rynninge. För VSK handlar det om att göra första målet så spelet öppnar upp sig lite, då kan även tvåan och trean komma. Vi känner oss rätt säkra på att Rynninge har lite bättre flås än vad Akropolis/Arameiska hade, så att vänta till sista kvarten för och avgöra är lite riskabelt.

Forza VSK

Facebook Comments Box